Teraz jest piątek, 13 czerwca 2025, 16:07

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2010, 18:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
W sąsiednim topiku
Misza napisał(a):
Chemików tu mamy co najmniej sześciu w tym dwóch doktorów więc nie powinno być problemów.

Mam problem z interpretacją wyników pomiarów kwasowości moszczu i wina. Wyniki z kilku lat w stanie NJ USA
Obrazek


Pozycja 4 - PN moszcz 13,8g/l ; wino 6,4g/l - aż tyle odkwasili ??
Pozycja 9 - Chamburcin moszcz 10,4g/l , pH 3,32 ; wino 11,4g/l ,pH 3,12 - dokwasili ? po co ?
Pozycja 20 ? Dornfelder j.w
Pozycja 11 ? GR7 - ogólna kwasowość wina duża , kwas jabłkowy praktycznie bez zmian, pozbyli się kwasu winowego ?
Czyżby miało to być wino słodkie ? ? procentów też nie podają ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2010, 19:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Nie ma pełnej informacji, więc można się jedynie domyślać co i jak.

zbyszekB napisał(a):

Pozycja 4 - PN moszcz 13,8g/l ; wino 6,4g/l - aż tyle odkwasili ??
Klucz leży wg mnie w "after ML & cold stb." Nie musieli odkwaszać chemicznie.
Cytuj:
Pozycja 9 - Chamburcin moszcz 10,4g/l , pH 3,32 ; wino 11,4g/l ,pH 3,12 - dokwasili ? po co ?
Pozycja 20 ? Dornfelder j.w
A tu klucz tkwi w dopisku "FS". Jak wiadomo, kwasy w jagodzie zgromadzone są głównie...
Cytuj:
Pozycja 11 ? GR7 - ogólna kwasowość wina duża , kwas jabłkowy praktycznie bez zmian, pozbyli się kwasu winowego ?
Kwas winowy "pozbył się sam siebie" w trakcie "cold stb.", a jabłkowy nie mógł. No i należy zwrócić uwagę na dopisek "before TA adjustments" Pewnie kwasowość skorygowali sobie później.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2011, 22:22 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 18 lutego 2009, 01:00
Posty: 491
Lokalizacja: Stryszawa- małopolska
Podepnę się tutaj, żeby nowego tematu nie zakładać.

Mianowicie, jaka powinna być prawidłowa kwasowość moszczu na wino białe przed fermentacją?
Przymierzam się w tym roku do pierwszego wina z Solarisa. Interesowała by mnie właśnie wyjściowa kwasowość moszczu tej odmiany.
Na czerwone to średnio 6-7g/l? Jeśli się mylę to proszę o poprawkę :)
Czy moszcz z MF będzie miał odpowiednią kwasowość 6-7g/l?

_________________
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona".
Pozdrawiam - Marcin
www.winnica-szawapier.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2011, 23:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
szawapier napisał(a):
Mianowicie, jaka powinna być prawidłowa kwasowość moszczu na wino białe przed fermentacją?
Przymierzam się w tym roku do pierwszego wina z Solarisa. Interesowała by mnie właśnie wyjściowa kwasowość moszczu tej odmiany.

Myślę, że gotowe wino nie powinno mieć kwasowości niższej niż 7g/l, a w przypadku półwytrawnego ( z Solarisa można takie naturalnie otrzymać) nie mniej niż 8g/l. Wyjściowa kwasowość moszczu powinna być o ok. 1g/l większa ( wypadanie kamienia winnego, drożdże metabolizujące kwas jabłkowy)
szawapier napisał(a):
Na czerwone to średnio 6-7g/l? Jeśli się mylę to proszę o poprawkę :)

To wartości dla gotowego wina, więc dla moszczu śmiało możesz przesunąć zakres w górę o 1g/l.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 14 sierpnia 2011, 00:17 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 18 lutego 2009, 01:00
Posty: 491
Lokalizacja: Stryszawa- małopolska
olmek napisał(a):
szawapier napisał(a):
Mianowicie, jaka powinna być prawidłowa kwasowość moszczu na wino białe przed fermentacją?
Przymierzam się w tym roku do pierwszego wina z Solarisa. Interesowała by mnie właśnie wyjściowa kwasowość moszczu tej odmiany.

Myślę, że gotowe wino nie powinno mieć kwasowości niższej niż 7g/l, a w przypadku półwytrawnego ( z Solarisa można takie naturalnie otrzymać) nie mniej niż 8g/l. Wyjściowa kwasowość moszczu powinna być o ok. 1g/l większa ( wypadanie kamienia winnego, drożdże metabolizujące kwas jabłkowy)
szawapier napisał(a):
Na czerwone to średnio 6-7g/l? Jeśli się mylę to proszę o poprawkę :)

To wartości dla gotowego wina, więc dla moszczu śmiało możesz przesunąć zakres w górę o 1g/l.



Dzięki!
Zanotowane, zapamiętane :D

_________________
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona".
Pozdrawiam - Marcin
www.winnica-szawapier.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2011, 19:19 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 maja 2008, 01:00
Posty: 176
Lokalizacja: ornontowice (gliwice, mikolow)
witam,

jak radzicie sobie z pomiarami kwasowości, wolnego so2 w winach czerwonych. Ja mam problem szczególne z Rondem i uchwyceniem momentu zmiany barwy przy miareczkowaniu. Czy można użyć jakiegoś rozjaśniacza (woda destylowana?) i jak to później przeliczyć?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2011, 20:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 22 listopada 2004, 01:00
Posty: 448
Lokalizacja: Wegrów
Nie można. Silne światło od spodu kolby.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 listopada 2011, 18:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
olmek napisał(a):
....
szawapier napisał(a):
Na czerwone to średnio 6-7g/l? Jeśli się mylę to proszę o poprawkę :)

To wartości dla gotowego wina, więc dla moszczu śmiało możesz przesunąć zakres w górę o 1g/l.

Pobawiłem się w pomiary kwasowości gotowych zabutelkowanych win czerwonych-wytrawnych.
Średniaki za 15-30PLN; czylijskie, kalifornijskie, hiszpańskie, portugalskie, włoskie, australijskie.
Kwasowość w granicach 5 do 5,7g/l :!: :?: :shock:

Moje cuvee MF&LM 2011 (po zlaniu z nad osadu), ma na tą chwilę 6,1g/l i zostało to uznane na tym forum w innym topiku za niebezpiecznie mało kwaśne na tym etapie winifikacji ? :?:

Nie mierzyłem win ?wielikich? takich do długiego leżakowania.
Czy ktoś mierzył?
Ile kwasów mają Wasze tegoroczne wina.?
Moje najbardziej kwaśne to Kernling 8,2g/l, ale to praktycznie wino typu riesling :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 listopada 2011, 22:00 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 18 lutego 2009, 01:00
Posty: 491
Lokalizacja: Stryszawa- małopolska
No faktycznie niska kwasowość tych sklepowych! Biorąc jednak pod uwagę klimat jaki tam mają to i tak kwasowość uzyskali dużą :)
Mój tegoroczny MF ma 7,5g/l co dla mnie organoleptycznie w sumie w sam raz. Planuję wino butelkować za rok, półtorej i boję się że do tego czasu może się okazać, że to 7,5g/l będzie mało. Nie wiem, nie mam doświadczenia :|

_________________
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona".
Pozdrawiam - Marcin
www.winnica-szawapier.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 listopada 2011, 20:32 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 3 kwietnia 2005, 01:00
Posty: 358
Lokalizacja: Ozorków
Przyznam się,że zadziwia mnie ten problem kwasowości.Oczywiście kwas w winie musi być ale to tylko jeden z elementów większej całości.

_________________
Sprzedam sadzonki winorośli tel.:+48 603 463 818 WINNICAOZ


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO