Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 20:42

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 14 października 2007, 22:05 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 14 października 2007, 01:00
Posty: 1
Witam uzbierałem winogrona ciemnego i jasnego ok.20kg prawie pełny dynion i obrałem z krzaczków wrzucilem do dyniona i zalałem woda z cukrem ok.9kg dynion 54 L na poczatku zaczeło fermentowac i po sprawdzeniu po jakims 1 tyg. bylo juz troszki kwasne wiec postanowilem dodac cukru rozmieszlaem 2 kg i wlałem i po jakis 3 dniach sprawdzilem i ten cukier nie pomógł i ta wino stoi ok.3 tyg i ogolnie dodane bylo z 13kg cukru i dalej jest kwasne czym to jest spowodowane . woda nie byla dolewana moszcz dalej jest w butli i unosi sie fermentacja trwa mieszam 1 raz dziennie w czym twki problem czy moj blad? prosze o pomoc


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2007, 07:04 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 października 2004, 01:00
Posty: 503
Lokalizacja: Gliwice
Damianie, polecam Ci forum www.wino.org.pl/forum znajdziesz mnóstwo informacji na temat, który Cię interesuje (jest wiele osób, które mają podobny problem do Twojego).
W skrócie: jeśli tyle owoców zebrałeś z jednego krzewu owoce z jednego krzewu, to nie może być inaczej, kwasy będą na baaaardzo wysokim poziomie; cukrem kwasu nie usuniesz (w ogóle ciężko go będzie usunąć)...
Polecam forum wino (dział 'wina gronowe').
Pozdrawiam, Nikodem

_________________
Winnica Bojków
Winnica Bojków - blog


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2007, 07:07 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 marca 2007, 01:00
Posty: 493
Lokalizacja: Okolice Warszawy
Dodając cukier nie zmienjszysz kwasowości nastawu :idea:
Moim zdaniem cukru masz już wystarczająco (chociaż bez podania pomiaru cukru w moszczu - trudno dokładnie określić :roll: )
Zmniejszyć kwasowość można poprzez kupaż z mniej kwaśnym winem, bentonit itd.

Pozdrawiam
Rafał.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2007, 08:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
[quote="rafallus"]Dodając cukier nie zmienjszysz kwasowości nastawu :idea:
Zmniejszyć kwasowość można poprzez kupaż z mniej kwaśnym winem, bentonit itd.

Pozdrawiam
Rafał.


Bentonit to raczej na kwasy nie działa. Oprócz kupażu - chemia: wodorowęglan potasu, weglan wapnia; biochemia: fermentacja jabłkowo-mlekowa; fizyka: wymrażanie.

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO