Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 03:37

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 30 maja 2004, 05:11 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 37
Lokalizacja: Region "Niziny Polskie" apelacja- Biała Rawska
Witam po raz pierwszy na tym forum! Ludzie interesuje mnie temat techniki i sposobów kupażowania win. Jeśli ma ktoś z was jakieś poważne informacje w tym temacie byłbym niezmiernie wdzięczny. W polskiej literaturze jest wspomniane o kupażowaniu, ale wogóle nie ma nic na temat jego technik. Takie wiadomości są w literzaturze zagranicznej ale jakoś oprócz j. polskiego, żadnego innego nie przyswoiłem. Z góry Dzięki Pozdrawiam!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 31 maja 2004, 10:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Podstawowa zasada kupażowania jest Ci na pewno znana: trzeba zmieszać conajmniej dwa wina ze sobą :wink:
Niestety dalej jest nieco trudniej. Są wprawdzie jakieś ogólne, oczywiste zazwyczaj, prawidłowości: miesza się aromatyczne z neutralnymi, kwaśne z mało kwaśnymi, zbyt taniczne z mało i t.d.
To jednak bardziej sposoby na naprawę wadliwego wina, niż sztuka.
Nie dla jaj za umiejętność tworzenia dobrych cuvee w świecie płaci się ekspertom kupę kasy - to rzadka umiejętność, wymagająca raczej nie tylko wiedzy ale i talentu i jakiegość szczególnego rodzaju wyobraźni smakowo-zapachowej.
Niestety, nie dane mi było... :cry:

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 czerwca 2004, 21:57 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 37
Lokalizacja: Region "Niziny Polskie" apelacja- Biała Rawska
No cóż będę musiał stać się specjaalistą, za parę lat może jakoś będę kumał o co chodzi w kupażowaniou

Pozdrawiam Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 czerwca 2004, 00:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
a ja sadze ze praktyka czyni mistrza, wiec wszystko przed nami :)

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 października 2005, 18:56 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 października 2005, 01:00
Posty: 18
przed kupażowaniem win powinno się robić próby w małych ilościach. Wina mieszamy o mniej więcej jednakowej dojrzałości, jeżeli chcemy zmieszać wino młodsze to musimy dodać spirytus aby zapobiec ponownej fermentacji.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 października 2005, 06:39 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
[quote="wader"]przed kupażowaniem win powinno się robić próby w małych ilościach. ...


Nie zaszkodzi

[quote="wader"]... Wina mieszamy o mniej więcej jednakowej dojrzałości, ...

8O a to niby dlaczego :?: Jedna z metod produkcji sherry przewiduje właśnie dodanie starego wina do młodego co ponoć przyspiesza dojrzewanie.

[quote="wader"]... jeżeli chcemy zmieszać wino młodsze to musimy dodać spirytus aby zapobiec ponownej fermentacji.

spirytus do wina :x i to jeszcze "musimy" :evil: owszem w jak chcemy mieć wino wzmacniane ale kupażowane nic do tego nie ma !
Jaka ponowna fermentacja, co miałoby niby fermentować. Chyba nie mówisz o kupażowaniu fermentującego jeszcze wina.

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 października 2005, 07:10 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 października 2005, 01:00
Posty: 18
pisałem o winie młodym , dopiero co rozlanym do butelek . A zresztą co ja będę ci tłumaczył ty dopiero jesteś laikiem w tych sprawach


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 października 2005, 07:27 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
Mistrzu ! Laik pokornie prosi o udzielenie lekcji.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 października 2005, 08:28 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 października 2005, 01:00
Posty: 18
nie jestem mistrzem ,ale win już zrobiłem wiele i dzielę się tylko swoim doświadczeniem


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 października 2005, 10:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="wader"]pisałem o winie młodym , dopiero co rozlanym do butelek . A zresztą co ja będę ci tłumaczył ty dopiero jesteś laikiem w tych sprawach


Kidy rozlewasz wino do butelek , zaraz po zakończeniu fermentacji i sklarowaniu :?: :?: Według wszelkich zasad wino można rozlewać do butelek dopiero , kiedy jest w pełni stabilne , czyli w zależności od rodzaju , po przynajmiej roku. Wtedy nie grozi mu wznowienie fermentacji.

pozdrawiam

olmek

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO