Thomasl napisał(a):
Krzysztof myślę ze temat jest zawsze ma czasie
Nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytanie które właściwie już zadałem i też bez odpowiedzi
Skoro już wiemy co jest co a nie wiemy jak smakuje to musimy sobie zrobić sami ...

A może ktoś mi powie ?
Jaka jest różnica w winie, czy jest inne gdy zrobimy kupaż a cuvee. Chodzi mi konkretnie o zmieszanie Solarisa z Muscarisem. Kapużowanie odpada ze względu na różnicę terminu dojrzewania i czytałem już że wielu tu zniechęca. Dlaczego w takim razie nikt nie bierze pod uwagę zmieszanie później przefermentowanych już win czyli zrobienie cuvee. Czyżby jakość tych win byłaby już gorsza ?
Pokręciłeś
Cuvee to mieszanie moszczów przed lub w trakcie fermentacji
Kupaż to mieszanie gotowych już win.
Z twojej wypowiedzi wynika ,że chcesz wymieszać solarisa z muscarisem.
Jeżeli terminy dojrzewania bardzo się różnią to cuvee raczej odpada
Pozostaje mieszanie gotowych już win - kupaż
Kilka postów wcześniej Enolab zamieścił
kalkulator kupażuNie informujesz dlaczego chcesz kupażować wino solarisa z winem muscarisa
Wina kupażuje się przeważnie ,gdy:
1. chcemy zmniejszyć zbyt mocny muskat, kupażujemy takie wino z winem neutralnym bądź winem o charakterze owocowym
2. chcemy zmniejszyć lub podwyższyć alkohol bądź kwasy
3. zmienić charakter wina mieszając słodkie z wytrawnym- uzyskując wino np półwytrawne
itd
Robiąc kupaż przestrzegaj ściśle procedury i stosuj się do uwag zawartych w kalkulatorze kupażu
