Teraz jest wtorek, 26 sierpnia 2025, 13:20

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: kupażowanie
PostNapisane: środa, 15 lutego 2006, 22:57 
Na czym właściwie polega kupażowanie? czy jest to poprostu łączenie soku z różnych winogron? Czy można do młodego wina dodawać soku z winogron? Gdzie szukać odpowiedzi?


Góra
  
 
 Tytuł: Re: kupażowanie
PostNapisane: czwartek, 16 lutego 2006, 09:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Kupażowanie to mieszanie gotowych win. Mieszanka róznych odmian winogron i wspólne ich przefermentowanie to cuvee. Mozna dodawać soku z winogron do wina gronowego - tylko sok musi byc stabilny (albo chemicznie czyli zasiarkowany, albo filtrowany, albo pasteryzowany). Tak produkuje się np. w Niemczech półsłodkie wina typu Liebfraumilch. Tylko wino do którego dodajesz ten sok musi miec na tyle % aby po rozcieńczeniu było jeszcze winem - czyli mialo nie mniej niż 8% alkoholu (a lepiej więcej).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: kupażowanie
PostNapisane: wtorek, 10 lipca 2018, 17:54 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 lutego 2016, 17:17
Posty: 111
Lokalizacja: Kraków
DarekRz napisał(a):
Tylko wino do którego dodajesz ten sok musi miec na tyle % aby po rozcieńczeniu było jeszcze winem - czyli mialo nie mniej niż 8% alkoholu (a lepiej więcej).
Dla usprawnienia obliczeń: http://enolab.pl/kalkulator-kupazu/
Dajcie znać proszę, co chcielibyście w tym kalkulatorze poprawić/zrobić inaczej/lepiej.

PS. Tak wiem, że wykopuję temat sprzed wieków, ale ma on bardzo ad vocem temat.

_________________
Co i kiedy mierzyć | Kalkulatory winiarskie | Pobieranie próbek winogron

Mapa najpopularniejszych odmian przerobowych uprawianych w Polsce
Winogrodnicy.PL < Tutaj polskie winnice się liczą! Pozdrawiam, Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: kupażowanie
PostNapisane: wtorek, 10 lipca 2018, 18:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5516
Lokalizacja: Łódź i okolice
Piotrze nie dostaniesz złotej łopaty. :wink:
Masz rację temat jest na czasie szczególnie dla początkujących.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: kupażowanie
PostNapisane: niedziela, 1 września 2019, 15:59 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
Krzysztof myślę ze temat jest zawsze ma czasie :)
Nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytanie które właściwie już zadałem i też bez odpowiedzi :D
Skoro już wiemy co jest co a nie wiemy jak smakuje to musimy sobie zrobić sami ... :D A może ktoś mi powie ?
Jaka jest różnica w winie, czy jest inne gdy zrobimy kupaż a cuvee. Chodzi mi konkretnie o zmieszanie Solarisa z Muscarisem. Kapużowanie odpada ze względu na różnicę terminu dojrzewania i czytałem już że wielu tu zniechęca. Dlaczego w takim razie nikt nie bierze pod uwagę zmieszanie później przefermentowanych już win czyli zrobienie cuvee. Czyżby jakość tych win byłaby już gorsza ?

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: kupażowanie
PostNapisane: niedziela, 1 września 2019, 17:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7014
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Thomasl napisał(a):
Krzysztof myślę ze temat jest zawsze ma czasie :)
Nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytanie które właściwie już zadałem i też bez odpowiedzi :D
Skoro już wiemy co jest co a nie wiemy jak smakuje to musimy sobie zrobić sami ... :D A może ktoś mi powie ?
Jaka jest różnica w winie, czy jest inne gdy zrobimy kupaż a cuvee. Chodzi mi konkretnie o zmieszanie Solarisa z Muscarisem. Kapużowanie odpada ze względu na różnicę terminu dojrzewania i czytałem już że wielu tu zniechęca. Dlaczego w takim razie nikt nie bierze pod uwagę zmieszanie później przefermentowanych już win czyli zrobienie cuvee. Czyżby jakość tych win byłaby już gorsza ?

Pokręciłeś :mrgreen:
Cuvee to mieszanie moszczów przed lub w trakcie fermentacji
Kupaż to mieszanie gotowych już win.
Z twojej wypowiedzi wynika ,że chcesz wymieszać solarisa z muscarisem.
Jeżeli terminy dojrzewania bardzo się różnią to cuvee raczej odpada :?: :!:
Pozostaje mieszanie gotowych już win - kupaż
Kilka postów wcześniej Enolab zamieścił kalkulator kupażu
Nie informujesz dlaczego chcesz kupażować wino solarisa z winem muscarisa :?:
Wina kupażuje się przeważnie ,gdy:
1. chcemy zmniejszyć zbyt mocny muskat, kupażujemy takie wino z winem neutralnym bądź winem o charakterze owocowym
2. chcemy zmniejszyć lub podwyższyć alkohol bądź kwasy
3. zmienić charakter wina mieszając słodkie z wytrawnym- uzyskując wino np półwytrawne
itd
Robiąc kupaż przestrzegaj ściśle procedury i stosuj się do uwag zawartych w kalkulatorze kupażu :!: :!: :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: kupażowanie
PostNapisane: niedziela, 1 września 2019, 18:48 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 3 lutego 2013, 16:21
Posty: 450
Lokalizacja: Kłobuck (koło Częstochowy)
A jak nazwać wyciskanie soku z różnych odmian razem ?
Ja się nie bawię w osobne wyciskanie a następnie mieszanie moszczów
Zbyt wiele kłopotów, wiele naczyń itd,

_________________
per aspera ad astra


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: kupażowanie
PostNapisane: niedziela, 1 września 2019, 19:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5516
Lokalizacja: Łódź i okolice
A co to za różnica czy wyciskasz po kolei i potem zlewasz do jednego a jak wrzucasz jak popadnie?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: kupażowanie
PostNapisane: niedziela, 1 września 2019, 19:34 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
zbyszekB napisał(a):
Pokręciłeś :mrgreen:
:

No nie da się ukryć :oops:
Przecież DarekRz wyraźnie też napisał :D ale zmylił mnie gość w pierwszym poście.
Zbyszek dzięki za oświecenie, zrozumiałem sens tej czynności a nie widzę w moim przypadku bo przecież Solaris super jak go się nie spieprzy a Muskaris wspaniały że na potrzeby moich domowników to musiałbym zrezygnować całkiem z czerwonych odmian i robić tylko białe :D
Siedziało to cały czas w mojej głowie żeby to zrobić bo kolega od którego brałem sadzonki pisał mi że zmieszanie dwóch win daje jeszcze lepsze ... Dobrze że to wyjaśniłem i mnie już nie będzie kusić :D
Dzięki Zbyszku i pozdrawiam.

Jerzy ja to bym traktował również jako cuvee. Mierzę parametry całości lub osobno każdego i decyduje jakie wino chcę zrobić.

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: kupażowanie
PostNapisane: niedziela, 1 września 2019, 19:50 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
Thomasl napisał(a):
[...] przecież Solaris super jak go się nie spieprzy a Muskaris wspaniały [...]

Mi kupaż Solaris+Muscaris odpowiada: Muscaris dokwasza, zbija alkohol i daje aromat cukierkowemu Solarisowi.

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: kupażowanie
PostNapisane: niedziela, 1 września 2019, 22:29 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
vanKlomp napisał(a):
A co to za różnica czy wyciskasz po kolei i potem zlewasz do jednego a jak wrzucasz jak popadnie?

Załóżmy, że w skórkach odmiany A jest substancja np. nadająca smak goryczki, jednak w tej odmianie nie ma np. enzymu, który by ją z tych skórek uwolnił. W odmianie B jest taki enzym, ale odmiana ta ma bardzo mało substancji o smaku goryczki. Oddzielna obróbka pozwoli na uzyskanie moszczy o bardzo małej goryczce, których zmieszanie nie spowoduje jej wzrostu. Przerobione razem, mogą dać moszcz o podwyższonej goryczce (enzym ze szczepu B uwolni substancję ze szczepu A) - to tylko wymyślona sytuacja, ale pokazuje ona, że czasami to mogłaby być różnica.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: kupażowanie
PostNapisane: poniedziałek, 2 września 2019, 07:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4669
Lokalizacja: Rybnik
vanKlomp napisał(a):
A co to za różnica czy wyciskasz po kolei i potem zlewasz do jednego a jak wrzucasz jak popadnie?


Ja miałem jeszcze inny przypadek. Robiłem cuvee Muscaris + SeyvalB metodą wszystko razem do młynka i doprasy. Muscaris trudno oddaje sok, a Seyval bardzo łatwo. W efekcie w wytłokach miałem dobrze odciśniętego Seyvala i słabo wytłoczonego Muscarisa, na któym mi bardziej zależało.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: kupażowanie
PostNapisane: poniedziałek, 2 września 2019, 08:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5516
Lokalizacja: Łódź i okolice
Mietek masz rację. Ja zawsze wyciskam osobno. Moja wypowiedź dotyczyła tylko nazewnictwa.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO