Teraz jest środa, 7 maja 2025, 09:08

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 marca 2009, 08:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Do marszałka sprawdzają się jedynie formy ze swobodnie zwisającymi latoroślami np. kurtyna. Ograniczają one nieco wzrost i ułatwiają zielone cięcie. 4 m latorośle u marszałka to żaden nadzwyczajny wynik.
Inna sprawa to małe grona i jagody, Na cięższych glebach grona dodatkowo są zbite i pojawia się groszek, który jeszcze podwyższa i tak trochę za wysoką kwasowość. Zresztą o MF i LM było już bardzo dużo na forum - poszukaj.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 marca 2009, 23:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="olmek"]

Ja jednak byłbym ostrożny. W przypadku wina słodkiego , czy półsłodkiego nawet jeżeli miód zostanie dodany do moszczu przed fermentacją, z założenia zostanie go trochę w gotowym winie. Miodowe absmaki tak je zdominują, że w zasadzie wszystko jedno z jakiej odmiany to wino powstanie. Myślę ,że nawet może to być agrest :wink: ...

@oleniek - temat już rozwiązany, więc mam nadzieję, że wybaczysz dygresję nie zbyt na temat ?
@Kuba
Gdybyś to napisał w temacie http://www.winogrona.org/modules.php?na ... p;start=45
To pewnie Heniek nie musiał by zamykać tego tematu ?
Żeby było jasne o co mi chodzi -
Tak jak napisałeś
Gdy tego miodu we winie jest dużo to „miodowe absmaki tak je zdominują, że w zasadzie wszystko jedno z jakiej odmiany to wino powstanie”
Otóż to, masz rację.
I dlatego dwójniak zrobiony fifty-fifty z np. Seyvala i miodu pszczelego (praktycznie każdy miód) to nie będzie wino miodowe jak twierdzą poniektórzy, tylko miód pitny (niestety albo bardzo dobrze – wg uznania)
PS
Teraz dopiero mi to mówisz :wink: :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 marca 2009, 00:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Zbyszku , ja tylko wspomniałem o absmakach. Miodów pitnych nie lubię , nie zagłębiałem się nigdy w tajniki produkcji a tym bardziej nie mam pojęcia o nomenklaturze miodosytniczej , więc co się miałem odzywać :)

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 marca 2009, 09:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
Panowie ! , i dlatego nigdy nie mieszam wina z miodem , nawet jak jest trochę kwaśne. Po trzech łykach idzie już dobrze, a miód pitny to przecież szlachetny trunek naszych przodków i nie wypada go mieszać z winem. Takie jest moje zdanie - mogę się mylić :oops: Robię wino i miód pitny, ale nigdy nie mieszam. Każdym trunkiem delektuję się oddzielnie.

pozdrawiam JanuszJ49

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 marca 2009, 09:34 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
Panowie ! , i dlatego nigdy nie mieszam wina z miodem , nawet jak jest trochę kwaśne. Po trzech łykach idzie już dobrze, a miód pitny to przecież szlachetny trunek naszych przodków i nie wypada go mieszać z winem. Takie jest moje zdanie - mogę się mylić :oops: Robię wino i miód pitny, ale nigdy nie mieszam. Każdym trunkiem delektuję się oddzielnie.

pozdrawiam JanuszJ49

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 marca 2009, 09:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Przecież miód pitny można zrobić na kwaśnym moszczu . Rozwiązuje to kilka problemów np; co zrobić z kwasem którym okaże sie nasze wino , dosładzać i trzymać w pojemnikach [?] ,do miodu nie trzeba dodawać kwasu i gotować wody , więcej korzysci niż wad . Oczywiscie każdy zrobi po swojemu i b. dobrze .Zbyszek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Trendiction [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO