czesc Icik..
najpierw powiedz ilu-letnie masz te krzewy.. od tego zalezy, jak mocno bedziesz mogl je obciazyc, czyli po ile kg winogron z nich zbierzesz..
Darek zalozyl, ze sa to juz krzewy dorosle, wiec spokojnie z czterech krzewow zbierzesz po 10 kg.. jezeli jednak sa to krzewy mlode i nie dadza Ci odpowiedniego plonu, to mysle, ze spokojnie mozesz wszystkie pomieszac i fermentowac razem.. przy prawidlowej winifikacji napewno wyjdzie Ci poprawne wino, ktore niekoniecznie musi byc jakosciowym i odmianowym, zeby smakowalo..

a jak nie bedziesz mial tez duzych ilosci Marszalka, to zrob cuvee takze z niego..! nie nalezy bac sie eksperymentow..
ja w tym roku zrobilem cuvee z ciemnego Reyon de noir i Seyvala Bl.. Reyon byl macerowany osobno tydzien wczesniej i potem polaczony ze swiezo wytloczonym sokiem z Seyvala.. fermentacja odbywala sie juz w jednym galonie.. wynikowe wino wyszlo rozowe, polslodkie, bylo juz obciagane trzy razy i jest krystalicznie czyste, narazie dojrzewa w piwniczce, w galonie pod korek.. przed swietami planuje juz rozlac je do mniejszych gosiorkow i troche do butelek, moze kilka przeznacze do rozprowadzenia miedzy kolegami degustatorami.. oczywiscie na wymiane..!..

info bedzie ma moich stronach
www.. podobnie zreszta chce uczynic z winem z Bianki, a takze z innym cuvee.. wyobrazcie sobie sklad: Cascade, Reyon de Noir, Seyval i Beta..

ciekawym, kto to bedzie chcial zdegustowac..?! moim kobietkom oczywiscie bardzo smakuje, bo tez polslodkie..
pozdrawiam wszystkich zacieklych winiarzy.. Bajtek