Teraz jest niedziela, 11 maja 2025, 03:11

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 20 października 2004, 18:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
Zmierzyłem dzisiaj sok z Concorda: 24 Blg (bez poprawki) 8O . I potrzebuję poprawkę temperaturową żeby przeliczyć z 15 oC, bo coś mi się wierzyć nie chce w ten pomiar. Ktoś zna jaki jest ten przelicznik ?

Heniek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 października 2004, 21:35 
Mam dla refraktometru i gestosciomierza. Jutro wyszkum i Ci podam cos co nada sie do tego Balingomierza.

POZDR K

PS A moze ogrzej po prostu :D


Góra
  
 
PostNapisane: środa, 20 października 2004, 21:36 
Mam dla refraktometru i gestosciomierza. Jutro wyszkum i Ci podam cos co nada sie do tego Balingomierza.

POZDR K

PS A moze ogrzej po prostu :D


Góra
  
 
PostNapisane: czwartek, 21 października 2004, 08:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Korekta jest nieistotna przy naszej dokładności pomiarów. jesli przeliczyc 24 Blg na gestość to mamy 1100,3 g/dcm3 - korekta dla takiej wielkosci wynosi dla 15 st.C -1,6 g/dcm3, czyli gestosciomierz wskazałby w temp 20 st.C wartość 1098,7 g/dcm3. Żeby nie bawić się w przeliczanie na powrót gestości na balling wystarczy porównanie procentowe: wartość po korekcie to 99,8 % wartości przed korekta -czyli będzie to 23,95 Blg.

Sprawdź lepiej cukromierz na roztworze cukru (tylko % wagowy ma byc :) ).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 października 2004, 19:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
Chętnie bym sprawdził ten winiomierz ale problem z dokładniejszą wagą, a raczej jej brakiem, trochę przeszkadza w precyzyjnym sporządzeniu naważek :roll: . A i tak jakbym się postawił i wrzucił całe kilogramowe opakowanie cukru do wody nie daje gwarancji że "handlowy" kilogram to kilogram. Ale sprawdzę go okrężną drogą jak już kupię refraktometr.

Heniek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 października 2004, 21:41 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 marca 2004, 01:00
Posty: 446
Lokalizacja: Warszawa/Radom
Oj nieeee

Musisz uzyc dokladnego gestosciomierza, nie refraktometru. Ten ma tylko pomiar posreni przez kat zalamania.... Na tym nie bazuj bo dokladnosc tego jest gorsza niz dobrych aerometrow.

POZDR K


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 28 października 2004, 01:02 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 37
Lokalizacja: Region "Niziny Polskie" apelacja- Biała Rawska
Heniu planujesz refraktometr???? Czy Ty wiesz jakie to ceny?
Są obrzydliwie drogie a firmy nie mają chyba ochoty obniżać ich cen.P. S. na trzy firmy wszystkie sprzedają je w dolarach. Masz może jakąś Polską firmę? Jeśli tak to info. please!

P.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 28 października 2004, 07:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="PIONDERRO"]Heniu planujesz refraktometr???? Czy Ty wiesz jakie to ceny?
Są obrzydliwie drogie a firmy nie mają chyba ochoty obniżać ich cen.P. S. na trzy firmy wszystkie sprzedają je w dolarach. Masz może jakąś Polską firmę? Jeśli tak to info. please!

P.


Polską? Proszę: PZO tylko nie zdziw się cenami bo jak tak Cię podniosły ceny na ebayu, to poproś kogoś żeby stanął koło Ciebie i ubezpieczał.... :wink:

Heniek

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 28 października 2004, 08:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
Znalazłem tę poprawkę i to ustawową (nie tylko temperaturową):lol: :

http://www.ppr.pl/ppr/ustawa/zal2.htm


Heniek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 listopada 2006, 20:46 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 lutego 2006, 01:00
Posty: 236
Lokalizacja: Opole
RM pisze, że cukromierz Ballinga pokazuje ilość kg cukru na 100kg wody. To samo pisze Jan Cieślak w książce "Domowy wyrób win". Chyba chodziło im o ilość kg cukru na 100kg roztworu tegoż cukru w wodzie?
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO