Teraz jest środa, 7 maja 2025, 16:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 2 czerwca 2008, 11:26 
czeladnik
czeladnik

Witam,
w naszym sklepie jest już dostępna książeczka "Problemy fermentacji win". Zapraszamy do zakupów naprawdę warto :-)

pozdrawiamy
Winiarz.pl

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 czerwca 2008, 13:54 
Ekspert
Ekspert

A nie było możliwości z kolorowymi ilustracjami? Chodzi oczywiscie o zdjęcia, nie o wykresy. Może dałoby sie w ramach promocji dla forumowiczów - wszystkim, którzy zakupią te książkę podesłać skany kolorowych ilustracji z oryginalnego wydania (fotki ze str. 13; 20; 21; 26)? Skoro już wydałem te 36 zl za książkę i przesyłkę :?:
A w ogole to to wydanie to cenna inicjatywa. Niby drogo, ale cóż - na bezrybiu ....

PostNapisane: poniedziałek, 9 czerwca 2008, 21:44 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="Moskwa"]Witam,
w naszym sklepie jest już dostępna książeczka "Problemy fermentacji win". Zapraszamy do zakupów naprawdę warto :-)

pozdrawiamy
Winiarz.pl

No tak książeczka jest, ale info o niej już nie.... tzn np. ile stron ma to dzieło? Może coś więcej w temacie bo przy okazji zakupu siatki będzie okazja na inne zakupy... :?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 czerwca 2008, 18:04 
czeladnik
czeladnik

[quote="DarekRz"]A nie było możliwości z kolorowymi ilustracjami? Chodzi oczywiscie o zdjęcia, nie o wykresy. Może dałoby sie w ramach promocji dla forumowiczów - wszystkim, którzy zakupią te książkę podesłać skany kolorowych ilustracji z oryginalnego wydania (fotki ze str. 13; 20; 21; 26)? Skoro już wydałem te 36 zl za książkę i przesyłkę :?:
A w ogole to to wydanie to cenna inicjatywa. Niby drogo, ale cóż - na bezrybiu ....

Witam,
niestety oryginał ma również czarno białe ilustrację. Niestety wydawnictwo nie posiada innych zdjęć do tej książki a te co posiada są takiej jakości jak widać. Myślę, że co do ceny to chyba kolega się myli. Proszę porównać z istniejącymi książkami na naszym rynku. Ponadto cena oryginału to 15 euro. Wiele mnie to kosztowało aby zejść z ceną na okolo 7-8 euro !!!!

pozdrawiam
Moskw@

PostNapisane: wtorek, 10 czerwca 2008, 18:17 
czeladnik
czeladnik

[quote="Leszek_B"]
No tak książeczka jest, ale info o niej już nie.... tzn np. ile stron ma to dzieło? Może coś więcej w temacie bo przy okazji zakupu siatki będzie okazja na inne zakupy... :?

Witam,
jest kawałek wstępu :-) - postaram się jak najszybciej umieścić gdzieś spis treści. Książka ma 70 stron, format A5. Poniżej specjalnie dla Ciebie spis treści. Numery stron mogą nie odpowiadać wydaniu ponieważ jest to spis z wersji roboczej. Nie mniej jednak wszystkie rozdziały są zawarte :
Słowo wstępne 4
1. Czynniki wpływające na uprawę winnic 5
1.1. Zasilanie winorośli w składniki pokarmowe 6
1.2. Zasilanie winorośli w azot 8
1.3. Uprawa podłoża – gospodarowanie azotem 10
1.4. Sytuacje stresowe 15
1.5. Wpływ różnych prac pielęgnacyjnych krzewu winorośli 17
1.6. Wpływ wielkości stanowiska 19
1.7. Dojrzałość winogron i czas zbioru 19
1.8. Stan technologiczny winogron 25
2. Drożdże 27
2.1. Pochodzenie 27
2.2. Skład naturalnej flory drożdżowej 27
2.3. Fazy fermentacji 29
2.4. Rozmnażanie drożdży 30
2.5. Drożdże czystej kultury 31
2.6. Specjalne drożdże czystej kultury 32
2.7. Czynniki wpływające na fermentację 34
2.7.1. Temperatura 34
2.7.2. Koncentracja cukru 35
2.7.3. Zawartość alkoholu 36
2.7.4. Związki siarki 37
2.7.4.1. Obecność osadu drożdżowego 38
2.7.5. Tlen 39
2.7.6. Siarka 39
2.7.7. Pozostałe substancje zakłócające 39
3. Przetwarzanie winogron 42
3.1. Szypułkowanie, sporządzenie miazgi i prasowanie 42
3.2. Siarkowanie 42
3.3. Schładzanie, maceracja na zimno 43
4. Przetwarzanie moszczu 44
4.1. Napowietrzanie i oksydacja moszczu 44
4.2. Sedymentacja (wstępne klarowanie moszczu) 45
4.3. Stosowanie bentonitu 45
4.4. Schładzanie 46
4.5. Odkwaszanie 46
4.6. Regulacja garbników 46
5. Przygotowanie fermentacji – substancje wspomagające 47
5.1. Czynniki nieprawidłowego zasilania w składniki pokarmowe 47
5.2. Rola azotu 48
5.3. Znaczenie składników pokarmowych dla drożdży 49
5.4. Sole w procesie fermentacji 50
5.4.1. Dopuszczalne substancje wspomagające fermentację 50
5.4.2. Czas zastosowania 51
5.4.3. Efekty sensoryczne 52
5.4.4. Analiza chemiczna 54
5.4.5. Nadmierne zasilenie 54
5.5. Celuloza do fermentacji? 55
5.6. Osadzanie drożdży 57
6. Prowadzenie fermentacji 58
6.1. Rodzaje fermentacji 58
6.1.1. Fermentacja spontaniczna 58
6.1.2. Fermentacja drożdżami czystej kultury 59
6.1.3. Zmieszanie z fermentującym moszczem 59
6.2. Pożądana intensywność fermentowania 60
6.3. Re¿im temperaturowy 60
7. Rozpoznawanie problemów
fermentacyjnych 62
7.1. Wpływ drożdży na przebieg fermentacji 62
7.2. Nieprawidłowości w przebiegu fermentacji – diagnoza przyczyn 63
7.2.1. Powolny początek fermentacji, potem normalna intensywność
fermentacji 63
7.2.2. Powolny początek fermentacji, niska intensywność fermentacji 64
7.2.3. Szybki początek fermentacji, obniżająca się intensywność fermentacji 64
7.2.4. Nagłe zatrzymanie fermentacji 64
7.3. Rozpoznanie zahamowania fermentacji 65
8. Usuwanie zakłóceń fermentacji 66
8.1. Badanie wstępne 66
8.2. Przygotowanie moszczu 68
8.3. Dodanie drożdży 68
Literatura 71

pozdrawiam
Moskw@

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 czerwca 2008, 21:13 
Kiper
Kiper

Kiedy i czy, wydasz po polsku pozostałą, dostępna w BS literaturę? :-)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 czerwca 2008, 21:46 
Kiper
Kiper

Wielkie dzięki - jest co poczytac więc już jestem chętny na zestaw siatka i książka. Szkoda, że siatki są białe...ale dobrze że są.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 czerwca 2008, 22:00 
Ekspert
Ekspert

[quote="Leszek_B"]Szkoda, że siatki są białe...

A co jest z białym :?:
Siatki u Moskwy są bezbarwne tj bez barwnika, a tworzywo z którego jest ona zrobione jest lekko matowe nieprzezroczyste i to daje złudzenie, że są białe.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 czerwca 2008, 22:09 
Kiper
Kiper

[quote="Heniek"][quote="Leszek_B"]Szkoda, że siatki są białe...

A co jest z białym :?:
Siatki u Moskwy są bezbarwne tj bez barwnika, a tworzywo z którego jest ona zrobione jest lekko matowe nieprzezroczyste i to daje złudzenie, że są białe.

Heniek
Rozumiem i to złudzenie ze zdjęc mnię zmyliło.... :lol: , a z białym jest to że go dobrze widac i mogą byc chętni na darmową siatkę. Lepszy zielony niż biały(ze złudzeniem), ale co tam przetrenuję taką jaka jest :D .

Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 czerwca 2008, 08:04 
Ekspert
Ekspert

[quote="Moskwa"] Myślę, że co do ceny to chyba kolega się myli. Proszę porównać z istniejącymi książkami na naszym rynku. Ponadto cena oryginału to 15 euro. Wiele mnie to kosztowało aby zejść z ceną na okolo 7-8 euro !!!!

pozdrawiam
Moskw@

Ja nie twierdze, ze to jakoś nadzwyczaj drogo - ale niestety i nie tanio. Z przesyłką 36 zl za czarno-białą książeczke formatu ok. A5 - 73 strony razem ze spisem tresci i biblografią. No to porównajmy: żeby być w temacie winiarskim: w Merlinie "Winorośl i wino" RM - z kosztami przesyłki 48 zl - tak więcej, ale za książeczkę o tym samym formacie, z kolorowymi ilustracjami 296 stron. Cena co najmniej konkurencyjna. Tyle porównań wydawniczych. Oczywiście co innego duże wydawnictwo a co innego indywidualna inicjatywa z niewielkim nakładem. Nie zrozum mnie żle, Moskwa - to nie zarzut - raczej westchnienie -eeech... :wink: Mialem nadzieję na te obrazki - no ale jak nie ma mozliwości to trudno.
Pozdrawiam,
Darek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 czerwca 2008, 14:11 
Kiper
Kiper

[quote="DarekRz"][quote="Moskwa"] Myślę, że co do ceny to chyba kolega się myli. Proszę porównać z istniejącymi książkami na naszym rynku. Ponadto cena oryginału to 15 euro. Wiele mnie to kosztowało aby zejść z ceną na okolo 7-8 euro !!!!

pozdrawiam
Moskw@

Ja nie twierdze, ze to jakoś nadzwyczaj drogo - ale niestety i nie tanio. Z przesyłką 36 zl za czarno-białą książeczke formatu ok. A5 - 73 strony razem ze spisem tresci i biblografią. No to porównajmy: żeby być w temacie winiarskim: w Merlinie "Winorośl i wino" RM - z kosztami przesyłki 48 zl - tak więcej, ale za książeczkę o tym samym formacie, z kolorowymi ilustracjami 296 stron. Cena co najmniej konkurencyjna. Tyle porównań wydawniczych. Oczywiście co innego duże wydawnictwo a co innego indywidualna inicjatywa z niewielkim nakładem. Nie zrozum mnie żle, Moskwa - to nie zarzut - raczej westchnienie -eeech... :wink: Mialem nadzieję na te obrazki - no ale jak nie ma mozliwości to trudno.
Pozdrawiam,
Darek

Może w tej broszurze są jakieś złote myśli dlatego jest tak droga, a szata graficzna nie jest tak ważna. Nie widziałem tego wydania to są tylko moje przypuszczenia. Mam książkę "Winorośl i wino" R.Myśliwca za 45zł. w pierwszej chwili byłem zaskoczony tą ceną teraz jakoś przyzwyczaiłem się do tej ceny ale w porównaniu do innych książek które posiadam ( z tej dziedziny) to jednak cena jest wygórowana, a treść z innymi książkami jest porównywalna.

Pozdrawiam.

Tadeusz.
Pozdrawiam.

Tadeusz.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 czerwca 2008, 14:57 
mistrz
mistrz

[quote="DarekRz"][quote="Moskwa"] Myślę, że co do ceny to chyba kolega się myli. Proszę porównać z istniejącymi książkami na naszym rynku. Ponadto cena oryginału to 15 euro. Wiele mnie to kosztowało aby zejść z ceną na okolo 7-8 euro !!!!

pozdrawiam
Moskw@

Pozdrawiam,
Darek

Przeglądając spis treści i dzieląc to na ilość stron wychodzi na to ze są tam tylko podstawowe definicje tematów które są tutaj dużo bardziej rozszerzone , a takie definicje można znaleźć na stronie ABC wina

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 czerwca 2008, 19:39 
czeladnik
czeladnik

Po :
1. książka jest pisana przez specjalistów z tej dziedziny,
2. jest to jedyna taka pozycja na rynku traktująca o winiarstwuie nie w aspekcie hobbistycznym
3. w książce tej jest wiele zupełnie innych spojrzeń na cały przebieg fermentacji niż do tej pory w naszej literaturze.
4. ksiązka jest podręcznikiem i są podane tylko same fakty bez lania wody.
5. jest to pierwsza książka z serii która zawiera ponad 15 pozycji związanych z samym winiarstwem.

wiele jeszcze mógłbym wymieniać powodów za ale to i tak nie ma sensu jeżeli ktoś porównuje książkę na podstawie ilości stron i jakości ilustracji nie fatygując się nawet aby wziąć do tego porównania książkę o tej samej treści merytorycznej.

pozdrawiam
Moskw@

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 czerwca 2008, 19:50 
czeladnik
czeladnik

[quote="Zenek"]Kiedy i czy, wydasz po polsku pozostałą, dostępna w BS literaturę? :-)

Cześć,
nie zauważyłem Twojego postu :-) Myślę, że w tym roku na pewno nie ;-) ale może coś w przyszłym :-) Literatura w samych Czechach jest sporo obszerniejsza niż u nas a jeszcze większa jak wspominałem wyżej w jakiejś odpowiedzi jest w austrii (wszystkie te bordowe są z tej serii) w wydawnictwie które wydało tą książkę. Ja naliczyłem w serii winiarskiej ponad 15 pozycji i stale coś nowego dodają. Marzy mi się wydanie książeczki "Wady wina" ale jej obszerność 260 stron powoduje iż musiałaby kosztować u nas około 70 złoty a patrząc na parę postów wyżej nie kalkuluje się to ekonomicznie bo bym musiał dołożyć do jej wydania a na to mnie nie stać a potem i tak ją porównają do książki Pana Myśliwca (bez urazy).

pozdrawiam
Moskw@

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 czerwca 2008, 20:41 
Ekspert
Ekspert

[quote="Moskwa"]Marzy mi się wydanie książeczki "Wady wina" ale jej obszerność 260 stron powoduje iż musiałaby kosztować u nas około 70 złoty a patrząc na parę postów wyżej nie kalkuluje się to ekonomicznie bo bym musiał dołożyć do jej wydania

A próbowałeś marzenia potanic przez dotację z Unii i z Ministerstwa Rolnictwa? Albo jakiś ODR do tego dopisać, albo ARR?
Janusz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1