Teraz jest piątek, 5 grudnia 2025, 14:08

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kristaly i wino
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 18:33 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2005, 01:00
Posty: 752
Lokalizacja: lubuskie, Sulechów - winnica Katerina
Chciałbym dowiedzieć się czy macie jakieś doświadczenie w robieniu wina z odmiany Kristaly, lub może próbowaliście wina z tej odmiany?
Jest to odmiana uniwersalna, a więc sądzić należy, że dało by się z niej zrobić wino.
Ktoś próbował?
Jaka jakość?
Co z kwasami?
Jeśli kupażować to z czym?

_________________
pozdrawiam Andrzej
---------------------------
Wielu hołduje zasadzie, że Katarzynka najlepsza w czekoladzie,
A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 19:48 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
ja jeszce nie robiłem bo mam 2 krzewy ale chyba dosadze bo na razie to kristaly u mnie gromadzi najwiecej cukru pomiar w tamtym tygodniu 20brx

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 20:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4741
Lokalizacja: Rybnik
[quote="jantar"]Chciałbym dowiedzieć się czy macie jakieś doświadczenie w robieniu wina z odmiany Kristaly, lub może próbowaliście wina z tej odmiany?
Jest to odmiana uniwersalna, a więc sądzić należy, że dało by się z niej zrobić wino.
Ktoś próbował?
Jaka jakość?
Co z kwasami?
Jeśli kupażować to z czym?


Krystali mi zeszła w ubiegłym roku z kwasami do 4 z małym hakiem i dolewałem do tego co było za kwaśne. Smakowo neutralna i trochę cienka. Ale uważam, że lepiej dolać krystaly niż sypać CaCO3/KHCO3. Z tego co pamiętam poszła do Bianki i trochę do Seyvala/MO

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 21:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Tylko raz robilem wino z Krystaly - jak jeszcze miale 5 krzaków. Po tych jednorazowych doswiadczeniach mogę podpisać sie oburacz pod wypowiedzia Miszy. Świetny jako odkwaszający wypełniacz. Niestety nie daje sie dlugo przetrzymac na krzewie - jagody bardzo wiotczeja i zaczynają opadać tak wiec jako dodatek w cuvee do odmian poźnych to można go zerwać i wrzucić do zamrażarki ;) - wekonomiczniej wychodzi kupaz. Obecnie zostawilem sobie jeden duzy krzew Kristaly do skarmiania moich dzieci - żeby sie do Ronda i Siegera nie dobierali ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 10:19 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2005, 01:00
Posty: 752
Lokalizacja: lubuskie, Sulechów - winnica Katerina
No to już coś wiem. Dziekuję za odpowiedzi.
Pozdr. Andrzej

_________________
pozdrawiam Andrzej
---------------------------
Wielu hołduje zasadzie, że Katarzynka najlepsza w czekoladzie,
A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 18:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="DarekRz"]Obecnie zostawilem sobie jeden duzy krzew Kristaly do skarmiania moich dzieci - żeby sie do Ronda i Siegera nie dobierali ;)


Nie wierzę że ich utrzymasz Sieger jest smaczniejszy.

Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 19:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
[quote="Heniek"][quote="DarekRz"]Obecnie zostawilem sobie jeden duzy krzew Kristaly do skarmiania moich dzieci - żeby sie do Ronda i Siegera nie dobierali ;)


Nie wierzę że ich utrzymasz Sieger jest smaczniejszy.

Heniek
I dlatego zakupiłem Łorę :wink:

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 20:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
Dosadź Arkadię u mnie rośnie obok Łory i jakoś wygrywa bezpośrednią konkurencję.

Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 21:01 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 20 lutego 2007, 01:00
Posty: 746
Lokalizacja: lubaczów i okolice
[quote="jantar"]Chciałbym dowiedzieć się czy macie jakieś doświadczenie w robieniu wina z odmiany Kristaly, lub może próbowaliście wina z tej odmiany?
Jest to odmiana uniwersalna, a więc sądzić należy, że dało by się z niej zrobić wino.
Ktoś próbował?
Cytuj:
Jaka jakość?
Co z kwasami?
Jeśli kupażować to z czym?
Piłem u PawłaL cuvee( o ile dobrze pamietam) Kristaly-Polar-Muskat Odeski i dosadzam u siebie.
O brak kwasów raczej się nie martwię, zawsze można dorzucić póżniejszej odmiany.

_________________
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 21:09 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 września 2005, 01:00
Posty: 469
Lokalizacja: ok. Sterdyni - Południowe Podlasie - Winnica "Iwa"
Posadziłem na wiosnę 33 sadzonki Kristaly. Posadziłem też 30 Seyval Blanc. Mam nadzieje że kupaż z tych odmian będzie OK.

_________________
Pozdrawiam - Andrzej
-------------------------
"Wszystkie skarby świata nie są tyle warte, co w odpowiedniej chwili kieliszek dobrego wina"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 21:51 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Kurczę..to mnie zmartwiliście.
Na weekend szykuję się do przerobu Kristaly z 30 krzaków. Cukier super (22Brix)... i co teraz zrobić????
Mieszać czy robić odmianowe???

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 września 2008, 13:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
[quote="heavy"]Kurczę..to mnie zmartwiliście.
Na weekend szykuję się do przerobu Kristaly z 30 krzaków. Cukier super (22Brix)... i co teraz zrobić????
Mieszać czy robić odmianowe???

Robić odmianowe a zmieszać gotowe wino - kupaz - z poźniejszymi.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 września 2008, 14:07 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="DarekRz"][quote="heavy"]Kurczę..to mnie zmartwiliście.
Na weekend szykuję się do przerobu Kristaly z 30 krzaków. Cukier super (22Brix)... i co teraz zrobić????
Mieszać czy robić odmianowe???

Robić odmianowe a zmieszać gotowe wino - kupaz - z poźniejszymi.

Tak też zrobię-dzięki!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 września 2008, 22:16 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 maja 2007, 01:00
Posty: 271
Lokalizacja: opolskie
[quote="Poganin"]Posadziłem na wiosnę 33 sadzonki Kristaly. Posadziłem też 30 Seyval Blanc. Mam nadzieje że kupaż z tych odmian będzie OK.
I dobrze zrobiles jakos nie ma u nas lepszego wypelniacza od tej odmiany w tym roku wszedzie beda kwasy a kristaly jest niezawodne , ja posadzilem 80 szt obok tylez samo seyvala m.odeskiego,sibery pozatym moszcz mozna zageszczac przechowywac i nim dosladzac.pozdr.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 06:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4741
Lokalizacja: Rybnik
[quote="Ugriszy"] moszcz mozna zageszczac przechowywac i nim dosladzac.pozdr.


Posiadasz wyparkę próżniową, czy zamierzasz wykorzystywać kriokoncentrację lub odwróconą osmozę? :wink:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO