Teraz jest czwartek, 25 kwietnia 2024, 22:16

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 23:41 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 maja 2007, 01:00
Posty: 271
Lokalizacja: opolskie
Oczywiscie nie posiadam,ale w krajach gdzie nie wolno dosladzac cukrem dodają zageszczony moszcz w trudnych latach,nam pozostaje zrobic wino i mieszac, wino z kristaly jest nietrwale i same nie postoi dlugo bez utraty jakosci. A jakby sprobowac pasteryzowac moszcz pewnie zajedzie kompotem .W tym roku bedzie problem poza wyzej wymienionym i bianka reszta to kwach hibernal 16% na dzis,lepiej jest z czerwonymi moje rondo i leon jest ok jest narazie 20% i pestki juz dojrzale.pozdr.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 09:20 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 29 marca 2007, 01:00
Posty: 196
Lokalizacja: Wawa/AOCŁużyce
[quote="Ugriszy"]Oczywiscie nie posiadam,ale w krajach gdzie nie wolno dosladzac cukrem dodają zageszczony moszcz w trudnych latach,nam pozostaje zrobic wino i mieszac, wino z kristaly jest nietrwale i same nie postoi dlugo bez utraty jakosci. A jakby sprobowac pasteryzowac moszcz pewnie zajedzie kompotem .W tym roku bedzie problem poza wyzej wymienionym i bianka reszta to kwach hibernal 16% na dzis,lepiej jest z czerwonymi moje rondo i leon jest ok jest narazie 20% i pestki juz dojrzale.pozdr.


Ugriszy, twoje Rondo ma 20% cukru, czy 20 Blg przed odjęciem poprawki?

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 11:52 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 20 lutego 2007, 01:00
Posty: 746
Lokalizacja: lubaczów i okolice
Cytuj:
A jakby sprobowac pasteryzowac moszcz pewnie zajedzie kompotem .
Albo karmelem.

_________________
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 22:51 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 maja 2007, 01:00
Posty: 271
Lokalizacja: opolskie
[quote="MirekL"][quote="Ugriszy"]Oczywiscie nie posiadam,ale w krajach gdzie nie wolno dosladzac cukrem dodają zageszczony moszcz w trudnych latach,nam pozostaje zrobic wino i mieszac, wino z kristaly jest nietrwale i same nie postoi dlugo bez utraty jakosci. A jakby sprobowac pasteryzowac moszcz pewnie zajedzie kompotem .W tym roku bedzie problem poza wyzej wymienionym i bianka reszta to kwach hibernal 16% na dzis,lepiej jest z czerwonymi moje rondo i leon jest ok jest narazie 20% i pestki juz dojrzale.pozdr.


Ugriszy, twoje Rondo ma 20% cukru, czy 20 Blg przed odjęciem poprawki? Wlasciwie korzystam ze skali Blg i powinienem dac poprawke na niecukry,korzystam jeszcze z tabeli Mysliwca z ksiazki Wino z wlasnej winnicy ,zawsze porownuje do NM co przy tym cukrze powinno dać wino 11% .Jesli sie myle popraw mnie , moze robie z bledem.pozdr.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 22:59 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 29 marca 2007, 01:00
Posty: 196
Lokalizacja: Wawa/AOCŁużyce
[quote="Ugriszy"][quote="MirekL"][quote="Ugriszy"]Oczywiscie nie posiadam,ale w krajach gdzie nie wolno dosladzac cukrem dodają zageszczony moszcz w trudnych latach,nam pozostaje zrobic wino i mieszac, wino z kristaly jest nietrwale i same nie postoi dlugo bez utraty jakosci. A jakby sprobowac pasteryzowac moszcz pewnie zajedzie kompotem .W tym roku bedzie problem poza wyzej wymienionym i bianka reszta to kwach hibernal 16% na dzis,lepiej jest z czerwonymi moje rondo i leon jest ok jest narazie 20% i pestki juz dojrzale.pozdr.


Ugriszy, twoje Rondo ma 20% cukru, czy 20 Blg przed odjęciem poprawki? Wlasciwie korzystam ze skali Blg i powinienem dac poprawke na niecukry,korzystam jeszcze z tabeli Mysliwca z ksiazki Wino z wlasnej winnicy ,zawsze porownuje do NM co przy tym cukrze powinno dać wino 11% .Jesli sie myle popraw mnie , moze robie z bledem.pozdr.

Ok, 20Blg to będzie ok. 17% cukru czyli 10% potencjalnego alk. - pzdr

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 września 2008, 09:40 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 20 lutego 2007, 01:00
Posty: 746
Lokalizacja: lubaczów i okolice
Cytuj:

Ok, 20Blg to będzie ok. 17% cukru czyli 10% potencjalnego alk. - pzdr
Różne tabele,.... różnie przeliczają, zapewne w zależności, czy weżmie się pod uwagę NM lub KMW.

~ 20Blg, (refrakt. ok. 20,6Blg) ~ 18,5dkg cukru/l( NM), 16,9dkg/l( KMW) ~ potecjalnie 11%alk.w tym 10,9(białe),10,3(czerwone)

_________________
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 10 lutego 2013, 13:58 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 11 października 2012, 16:51
Posty: 44
Lokalizacja: Apelacja Łańcut
Pozwolicie, że nieco odświeżę wątek.

Jak Waszym zdaniem sprawdzi się cuvee/kupaż Kristaly i Jutrzenki? (50/50 proc.)

Z jakimi innymi odmianami Kristaly daje warte uwagi cuvee/kupaż?
I czy jest sens zawracać sobie głowę Kristaly i robić z niej wina?

_________________
Posiadam zasadzone następujące odmiany w ilości:

Przerobowe ciemne: 4. Rondo | 1. Pinot Meunier.
Przerobowe jasne: 7. Aurora | 2. Ontario.
Deserowe: 3. Isabella malinowa | 2. Arocznyj | 2. Muscat Bleu | 1. Alden


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 10 lutego 2013, 15:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5319
Lokalizacja: Łódź i okolice
Carlit napisał(a):
Jak Waszym zdaniem sprawdzi się cuvee/kupaż Kristaly i Jutrzenki? (50/50 proc.)

50% Jutrzenki :?: :shock:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 10 lutego 2013, 15:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5916
Lokalizacja: dolnośląskie
Carlit napisał(a):

I czy jest sens zawracać sobie głowę Kristaly i robić z niej wina?


Jestem zdania, że tak. Co roku robię wino ze znacznym udziałem tej odmiany. W ubiegłorocznym jest w zdecydowanej przewadze (ok 50%) do pozostałych odmian. Dobrze dojrzałe były: Kristaly, Bianca, Chrupka Zł i Orion. Gorzej Seyval, Jutrzenka i Muskad Od. Zapowiada się całkiem fajne wytrawne winko ok 12 vol. Obecnie całkowicie wyklarowane, zalane pod korek, dojrzewa sobie w piwnicy. Nie robiłem takiego wina ale podobnie uważam, że 50% udziału Jutrzenki w połączeniu z Kristay to za dużo. Gdybym coś takiego robił to Kristaly/Jutrzenka powiedzmy 75/25 i to nie mam pewności czy nie za dużo Jutrzenki?

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 10 lutego 2013, 18:11 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 11 października 2012, 16:51
Posty: 44
Lokalizacja: Apelacja Łańcut
Krótko mówiąc nie ma po co sadzić zbyt wiele Jutrzenki.

A jeszcze zastanawiam się nad takim rozwiązaniem:

Aurora (45%), Kristaly (45%) i Jutrzenka (10%)

_________________
Posiadam zasadzone następujące odmiany w ilości:

Przerobowe ciemne: 4. Rondo | 1. Pinot Meunier.
Przerobowe jasne: 7. Aurora | 2. Ontario.
Deserowe: 3. Isabella malinowa | 2. Arocznyj | 2. Muscat Bleu | 1. Alden


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 10 lutego 2013, 19:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5319
Lokalizacja: Łódź i okolice
No to już lepiej. Jak już masz aurorę to tak. Jak chcesz dopiero sadzić to lepiej rozważ solarisa.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 10 lutego 2013, 19:32 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1024
Lokalizacja: Okolice Jasła
Carlit napisał(a):
Krótko mówiąc nie ma po co sadzić zbyt wiele Jutrzenki.

A jeszcze zastanawiam się nad takim rozwiązaniem:

Aurora (45%), Kristaly (45%) i Jutrzenka (10%)


Jutrzenka jest odmianą o mocnych aromatach dlatego jako odmianowe wino najczęściej jest doceniana jako wino o pewnej zawartości cukru,najczęściej zdobywa medale jako likierowa.Jej przydatność do kupażu jest duża ponieważ
dodaje wyrazistości i wzbogaca aromaty w odmianach bardziej neutralnych jak Aurora czy Kristaly.
Zbyt duży udział Jutrzenki w winie dominuje smak wina dlatego proporcje 10- 15% jest najwłaściwszym kupażem.
@Carlit Twoja propozycja kupażu tych odmian jest dobrym rozwiązaniem. :)

Kristaly nie zawsze była doceniana chociaż jej zdrowotność,wczesne dojrzewanie,doceniana jako deserówka i jej podwyższona mrozoodporność oraz przydatność do neutralizowania win z odmian o podwyższonej kwasowości powoduje że warto tą odmianę mieć w swojej kolekcji.W naszych warunkach uprawy jest wiele odmian białych ,które dają dobre wina,ale w złe lata mogą gromadzić zbyt dużo kwasów ( Seyval B.,Hibernal,La Crescent,Bianca) natomiast
kupaż z Kristaly spowoduje polepszenie parametrów wina. :P
_________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 10 lutego 2013, 19:49 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 11 października 2012, 16:51
Posty: 44
Lokalizacja: Apelacja Łańcut
Dziękuję za uwagi i podpowiedzi...

- Kristaly mam dzięki uprzejmości kolegów z forum w sztoberkach i będę za parę tygodni ukorzeniał. Mam nadzieję, że się uda. W każdym razie czytam dużo dobrego o tej odmianie. Dlatego będzie jedną z moich podstawowych na wino białe (przynajmniej na początku).
- Jutrzenkę mam zamiar zakupić i posadzić na wiosnę. Ale będzie to jakieś 2, 3 krzaczki.
- Mam odmianę NN. która została na jesieni zidentyfikowana jako Aurora. Ale nie mam 100 proc. pewności, że to jest własnie Aurora.
- Mam jeszcze nadzieję posadzić Pinota Meunier :) w tym roku.

Przyszłościowo chcę zrobić w miarę pitne wytrawne białe do tego celu wykorzystam Aurora, Kristaly i Jutrzenkę być może też Pinota Meunier jeśli powiedzie się jego uprawa :) Napewno też będę próbował zrobił słodkie wino bo moja dziewczyna lubi i do słodkiego z pewnością też będę dodawał Jutrzenkę no i oczywiście Kristaly :) Na wiosnę jadę do Winnicy Golesz sprawdzić jak smakuje likierowe z Jutrzenki :)

_________________
Posiadam zasadzone następujące odmiany w ilości:

Przerobowe ciemne: 4. Rondo | 1. Pinot Meunier.
Przerobowe jasne: 7. Aurora | 2. Ontario.
Deserowe: 3. Isabella malinowa | 2. Arocznyj | 2. Muscat Bleu | 1. Alden


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 10 lutego 2013, 19:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5319
Lokalizacja: Łódź i okolice
Carlit napisał(a):
Przyszłościowo chcę zrobić w miarę pitne wytrawne białe do tego celu wykorzystam Aurora, Kristaly i Jutrzenkę być może też Pinota Meunier jeśli powiedzie się jego uprawa :)

Z Pinota Meunier nie zrobisz raczej wina białego. :wink:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 10 lutego 2013, 20:11 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 11 października 2012, 16:51
Posty: 44
Lokalizacja: Apelacja Łańcut
vanKlomp napisał(a):
Z Pinota Meunier nie zrobisz raczej wina białego. :wink:


:) byłem przeświadczony, że można z tej odmiany zrobić białe wino. Ale już wiem skąd się wzięła moja pomyłka. Po prostu źle przeczytałem zdanie po francusku.

Na wikipedii piszą, że:
Cytuj:
Jest to roślina o średnim wigorem. Jest dość odporna na mrozy zimą i rozwija się bardzo dobrze w glebach gliniastych i mokrych. Wino ma kolor jasny, grubsze i mniej alkoholu niż pinot noir . Jej aromat jest owocowy ( banan , malina , jabłko ).

_________________
Posiadam zasadzone następujące odmiany w ilości:

Przerobowe ciemne: 4. Rondo | 1. Pinot Meunier.
Przerobowe jasne: 7. Aurora | 2. Ontario.
Deserowe: 3. Isabella malinowa | 2. Arocznyj | 2. Muscat Bleu | 1. Alden


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO