raczej nie da się takiego czegoś policzyć, obliczyłeś oszczędności na ponad 4k, a czy obecnie wydajesz tyle na zakup wina? - raczej nie, ale jakby policzyć ile wydaje się w ogóle na alkohol (wódka, piwko, etc) to juz niektórym

może wyjść podobna kwota,
na 200 litrów wina wystarczą ci 4 butle 50 litrowe albo 40 butli 5 litrowych, wszystko w zależności od ilości owoców poszczególnych odmian,
podobnie jak to , że nie wiadomo jakie masz możliwości kupna butli, siarki itp, - ja (wraz z rodziną) kupuję tylko butlę okazyjnie , czasami gdzieś na targu czasami od sąsiadów zawsze wychodzi taniej niż w sklepie, (w jednym supermarkecie widziałem butle 54 l w koszu wiklinowym za bodajże 160zł, takż samż kupiłem od jednego pijaczka za 20 zł, podobnie z butelkami, mam kilka źródełek, czyli znajomych ,którzy zostawiają dla mnie puste butelki po wypitym winie, i w ciągu niespełna roku nazbierałem z 150 butelek po winie, z 50 zerosiódemek po wódce, kilkadziesiąt innych różnowymiarowych, oraz ok 20 balonów różnego kalibru, - za parę lat może przyda się to wszystko jak będę rozdawał znajomym wino,
także raczej nie ma możliwości określić kiedy Ci się to zwróci, choć niektórzy robili takie wyliczenia, jak chociażby Pan Basak w jakieś broszurce, teraz nie pamiętam jakie były dokładne wyniki, ale jemu koszt założenia 10 arowej winniczki zwracał się gdzieś po 5 albo 6 latach, (oczywiście nie licząc zusów i innych podobnych udogodnień),
ale licz może podzielisz się z nami jakimiś ciekawymi wynikami
ps. oczywiście ta wiadomość nie ma wiele wspólnego z tematem , jedynym powodem powstania tego postu jest chęć przypomnienia młodym adeptom o problemie braku 'szkła' w odpowiednim momencie rozwoju winniczki,