Teraz jest środa, 18 czerwca 2025, 17:35

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 10 maja 2007, 08:57 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 602
Lokalizacja: Kraków
Serdecznie proszę o praktycznie sprawdzone możliwości łączenia gatunków przy wyrobie wina - ew. proporcje najchętniej z uwzględnieniem takich :
Marechal F.
Leon M.
Rondo
Regent
Domina
Dunaj

Siegerrabe
Freiminer

Bianca
Pheonix
Muskat Odeski
Cserszegi Fűszeres
Hibernal

oraz czy łączenie odbywa się na etapie moszczu czy też przy obciągach.
Dziękuję z góry za informacje.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 maja 2007, 11:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński - winniczka Sulimierz
Na początek zobacz to:
http://www.instytutwina.pl/Download/Upr ... rpaciu.pdf
A potem to:
http://www.instytutwina.pl/poradnik.htm
a reszte szukaj dalej.

_________________
Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje,
a bogatego biednym w rzeczywistość.
_____________________________
Pozdrawiam - Grzesiek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 maja 2007, 11:38 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 602
Lokalizacja: Kraków
Dziękuję serdecznie - poczytałem.
Gdyby jeszcze inni forumowicze tu dotarli i opisali własne doświadczenia w zakresie tematu byłbym niezmiernie wdzięczny.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 maja 2007, 14:04 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
Myślę, że większość tu obecnych jeszcze nie ma wielkiego doświadczenia w tej kwestii. Mamy za sobą kilka lat zbiorów i pierwsze nieśmiałe wina, jednoszczepowe dla oceny danej odmiany. Daleko jeszcze do sensownych wniosków, wynikających z praktyki, co z czym mieszać.
Natomiast pytanie o proporcje jest moim zdaniem nieporozumieniem bez względu na powyższe a zależnym od miejsca uprawy i roku.
Łączenie na etapie miazgi/moszczu czy wina to dwie różne techniki winiarskie i też nie da się jednoznacznie podać reguły.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 maja 2007, 15:42 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 602
Lokalizacja: Kraków
Zdaję sobie sprawę z powyższego i dlatego liczyłem na osobiste doświadczenia w tym temacie. Gdyby nawet jednorazowi praktycy się wypowiedzieli może to być dla mnie pomocne.
A literaturę z linków przeczytałem i rozjaśniło mi się w głowie "książkowo "
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 maja 2007, 19:10 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 360
Lokalizacja: Polkowice- Jakubów
Jeżeli wymienione odmiany uprawiasz to myślę, że na początek warto robić wina odmianowe aby wyłapać cechy charakterystyczne dla każdej odmiany, co każda z nich może wnieść do wina dobrego lub złego. Ja robię wino z Hibernala, Sibery, MO, Seyvala (winem z Seyvala uzupełniam balony pozostałych win, bo wydaje się być najmniej charakterystyczny). Teraz, mając wina odmianowe mogę uczyć się je rozróżniać, a do obiadu do kieliszka wlewam ok. połowy Muskata O. i uzupełniam do ok. 3/4 Hibernalem, bo tak "podchodzi bardziej". W przypadku tych odmian Hibernal nawet w ilości ok. 20% znacznie podnosi jakość otrzymanego wina. Uważam też, że należy wina kupażować, i to chyba niezależnie czy to w fazie moszczu czy gotowego do zabutelkowania wina. Często czytałem, że zrobienie dobrego (czyli wina o pełnym smaku i bogatym bukiecie aromatów) wina z jednej odmiany jest trudne. Często, to co czytamy na butelce jako nazwę odmiany z której wino ma pochodzić jest albo chwytem reklamowym, albo tylko nazwą odmiany która stanowi składnik, może większość w kupażu. Wiem, że jest to określone przepisami, ale gdybym zmieszał 75% Seyvala z 25% Hibernala, i powiedział, że to wino z Seyvala, to każdy by zapewne chwalił Seyvala jako dającego bardzo aromatyczne wino. No, ale... ad rem.
Wina czerwone. W 2005 roku zrobiłem kupaż Rondo- Regent (50/50) i mimo, że jeden z forumowiczów nie trafił z terminem i przyszło mu pić dopieroco mocno siarkowane wino :? , to efekt końcowy tego kupażu był zachwycający (pozostała jeszcze jedyna butelka 0,25l). Sądziłem, że dwie dobre odmiany dały dobre wino. W zeszłym roku zrobiłem odmianowe z Ronda, Regenta, Wiszniowego, Muscata Bleu (1litr). Rondo (10l) okazało się niezachwycające, płaskie w smaku, a w dodatku za kwaśne 8O . Wino odkwasiłem, skupażowałem z Regentem (2,5l), który miał dość niską kwasowość i dodawał szlachetniejszych aromatów. Wino było ciągle mało wyraziste, ale wyraźnie lepsze. Miałem jeszcze 2l wina z Wiszniowego, które wyszło b. dobre, z wyraźnymi taninami więc zdecydowałem się te wina połączyć. Efekt- całkiem udane wino. W tym roku Regent mocno ucierpiał podczas przymrozków :cry: , myślę że w kupażu dobrze zastąpi go Dornfelder, którego kilka krzaków przymrozek prawie ominął :P .

Nie wiem, czy coś z tego sitting_bull-u skorzystasz, bo wymieniasz kilka odmian które mogą przejąć rolę przewodnika w kupażu lub dać dobre wino odmianowe (np. Siegerrebe, Freiminer, Dunaj, Domina), więc tych możliwości kupażowania będziesz miał zapewne dużo więcej. Mam Siegerrebe i Dominę u siebie, ale w tym roku to przymrozek zebrał żniwo, więc na doświadczenia poczekam do przyszłego roku.
Pozdrawiam. Artur.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 maja 2007, 08:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
Regent jest doskonałym dodatkiem do win ze zbyt wysoką kwasowością. Ja w zeszłym roku mieszałem go z Wiszniowym. Do końca nie wiem jaki będzie efekt finalny, ale zbyt wysoka kwasowość Wiszniowego została pięknie skorygowana.
Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 maja 2007, 09:09 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 602
Lokalizacja: Kraków
SUPER ! Właśnie o takie uwagi mi chodzi !
Mam pierwszy szpaler 25 sadzonek "winnych" - bo deserowe dosadzam na końcówce dla gumbasów - a w planie jeszcze 3 szpalery - tj ok. 80-90 sadzonek - i to jakie Wasze doświadczenia tu opiszecie będzie miało wpływ na obsade gatunkową nowych szpalerów.
Przeznaczenie mini-winnicy jednoznaczne - > wino na własny użytek - bo w warunki prawne jego legalnej sprzedaży w mikroskali w tym kraju jakoś nie wierzę....
Kolejnych forumowiczów chętnych do podzielenia się własnymi doświadczeniami w kupażu zapraszam do wątku.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 maja 2007, 09:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
[quote="Pawel"]Regent jest doskonałym dodatkiem do win ze zbyt wysoką kwasowością. Ja w zeszłym roku mieszałem go z Wiszniowym. Do końca nie wiem jaki będzie efekt finalny, ale zbyt wysoka kwasowość Wiszniowego została pięknie skorygowana.
Pozdrawiam,
Paweł


A ja właśnie dostałem kolejną butelkę Dornfeldera, tym razem niemieckiej produkcji (wcześniej słowackie i czeskie) i uważam, że ta odm. również nadaje się jako dodatek do win zbyt kwaśnych. Jest to wino dla tych, którzy nie lubią win zbyt tanicznych.
pozdrawiam Wojtek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2007, 10:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
[quote="wojtekb"]

A ja właśnie dostałem kolejną butelkę Dornfeldera, tym razem niemieckiej produkcji (wcześniej słowackie i czeskie) i uważam, że ta odm. również nadaje się jako dodatek do win zbyt kwaśnych. Jest to wino dla tych, którzy nie lubią win zbyt tanicznych.
pozdrawiam Wojtek

A ja właśnie szukam odmian tanicznych, bo lubię :D
Dornfelder chyba jest mniej odporny od Regenta?
Pozdrawiam,
Paweł

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2007, 12:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
[quote="Pawel"]
A ja właśnie szukam odmian tanicznych, bo lubię :D
Dornfelder chyba jest mniej odporny od Regenta?
Pozdrawiam,
Paweł


To prawda, ale ja staram się mieć takie odmiany z których wina piłem i które mi smakują :D Oczywiście w miarę możliwości, bo np. smakuje mi Wino z Muscata żółtego, ale on u mnie nie dojrzeje :cry: .
Wśród odmian na wina taniczne jest chyba spory wybór, więc nie powinieneś mieć problemów z kupnem takowych :D .
pozdrawiam Wojtek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2007, 13:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
[quote="wojtekb"]... .
Wśród odmian na wina taniczne jest chyba spory wybór, więc nie powinieneś mieć problemów z kupnem takowych :D .
pozdrawiam Wojtek

Z dużym naciskiem na "chyba". Jednak większość typowych mieszańców daje wina krągłe i łagodne, przyjemne w piciu - Rondo, Regent, Marszałek, Leon... Co najwyżej kwasowość będziesz miał wysoką.
Zastanawiam się czasem czy to nie jest problem zbyt dokładnego usuwania szypuły przy ręcznym skubaniu jagód.
Nie porywam się na Cabernety itd.
Pozdrawiam,
Paweł

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2007, 16:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
[quote="Pawel"]Co najwyżej kwasowość będziesz miał wysoką.
Zastanawiam się czasem czy to nie jest problem zbyt dokładnego usuwania szypuły przy ręcznym skubaniu jagód.
Nie porywam się na Cabernety itd.
Pozdrawiam,
Paweł


.. ale o kwasowości której odmiany mówisz?, chyba nie Dornfeldera :?: Piłem wino z tej odmiany autorstwa Roberta z Krakowa i o wysokiej kwasowości w winie nie było mowy. To samo tyczy się win słowackich, czeskich i Maybachów reńskich. Na tym polega wyjątkowość tej odmiany, że ma słabo wyczuwalne taniny i ok 2 g kwasów na litr. Oczywiście nie będę się sprzeczał :D , bo to można wszystko wyjaśnić bez "kwasów". Odnośnie Cabernetów, to są to wina wspaniałe, ale zniechęca mnie w nich ten zapach porzeczki. może co innego Cabernet Franc, ale on chyba nie dojrzeje w naszych warunkach.
A Twoje typy w białych winach?
pozdrawiam Wojtek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2007, 16:47 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 października 2004, 01:00
Posty: 503
Lokalizacja: Gliwice
[quote="Pawel"]
A ja właśnie szukam odmian tanicznych, bo lubię :D
Dornfelder chyba jest mniej odporny od Regenta?

Ja też, ja też :P lubię taniczne, może chociaż Twój Wiszniewyj będzie choc trochę taniczny? Liczbę też na Cab. Cortis i może na Turana. Tylko czy to wszystko u mnie dojrzeje i nie zostanie zjedzone wcześniej przez szarą pleśń, mączniaki, ptaki... :(
No, nic, wieżę, że i ja kiedyś będę miał taniczne :-)
Pozdrawiam, Nikodem

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2007, 19:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="wojtekb"]Na tym polega wyjątkowość tej odmiany, że ma słabo wyczuwalne taniny i ok 2 g kwasów na litr.


8O :?: skąd wziąłeś tą wartość ? Toż to już nie wino :cry:
Z taninami w Dornfelderze też źle nie jest, ma tyle co trzeba, a wino z niego bardzo przypomina właśnie Regenta, a raczej na odwrót.

Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yandex [Bot] i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO