Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 03:33

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 maja 2007, 05:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
[quote="Heniek"]
8O :?: skąd wziąłeś tą wartość ? Toż to już nie wino :cry:
Z taninami w Dornfelderze też źle nie jest, ma tyle co trzeba, a wino z niego bardzo przypomina właśnie Regenta, a raczej na odwrót.

Heniek


O zawartości kwasów w owocach i w winie z tej odmiany można poczytać na stronach internetowych opisujących tę odmianę, oraz na stronach sklepów internetowych z winami :)
pozdrawiam Wojtek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 maja 2007, 07:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
[quote="nikodem"]
Ja też, ja też :P lubię taniczne, może chociaż Twój Wiszniewyj będzie choc trochę taniczny? Liczbę też na Cab. Cortis i może na Turana. Tylko czy to wszystko u mnie dojrzeje i nie zostanie zjedzone wcześniej przez szarą pleśń, mączniaki, ptaki... :(
No, nic, wieżę, że i ja kiedyś będę miał taniczne :-)
Pozdrawiam, Nikodem

Wiszniowy jest OK. Po 7-8 dniach maceracji będziesz czuł taniny wyraźnie.
Pozdrawiam,
Paweł

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 maja 2007, 10:21 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 272
Lokalizacja: Przeworsk-podkarpacie srodkowe
Ja mieszałem Leon Millot-40%, Rondo-40% i Regent-20%, winko wyszło świetne - wytrawne, kwasowość Ronda złagodził Leon i Rondo. Winogrona fermentowały wszystkie razem Leon miał 21 st Blg, Rondo 20 st Blg i Regent 19 st Blg, razem moszcz nieco powyżej 20 st Blg, maceracja w miazdze 9 dni, następnie w balonie szklanym bez tipsów dębiny. Kolejne wino to czysty Leon Millot, który choć dobry wydaje się być trochę mdły o zapachu ziemi, tytoniu i czarnego bzu, a nie ma tam żadnej nuty wiśni jak gdzieniegdzie piszą (ale może to moja gliniasta ziemia taki posmak daje) - winko to będę używał do kupażu ze wzgl na taniny i poziom cukru. Następne wino robiłem z Bianki-60%, Seyval Blanc-30% i Hibernal-10%, zbiór dość późny bo zależało mi żeby Hibernal i Seyval dojrzał, moszcz razem miał 20 st Blg. Po zmieleniu i wyciśnięciu w prasie wino fermentowało w balonie szklanym, użyłem drożdży typu TOKAJ, winko nie tylko moim zdaniem wyszło super, a znajomi ze Szwajcarii mówili, że w typie Gewurztraminer. 3 lata temu robiłem wino z Aurory-90% i Lidii-10%, po fermentacji i 2-miesięcznym leżakowaniu spróbowałem i nie dało się go pić, więc spróbowałem go ratować miodem lipowym i dodatkiem 10% Bianki. Po kilku miesiącach tak od niechcenia spróbowałem i wino przeszło moje najśmielsze oczekiwania - nie doczekało nawet 2-go roku bo i ja z małżonką i znajomi za nim przepadaliśmy, fermentacja była również na drożdżach Tokaj.
Pozdrawiam - Darek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 maja 2007, 10:29 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 30 marca 2007, 01:00
Posty: 93
Lokalizacja: Kraków
[quote="darucha"]kwasowość Ronda złagodził Leon i Rondo


Hmmm...
1. kwasowość Ronda złagodził Leon i Regent?
2. kwasowość Regenta złagodził Leon i Rondo?

Zakładam, że 1.
I mam pytanko... Rondo zazwyczaj bywa kwaśnawe ?
Ile kwasów ma moszcz ?
Może ktoś ma dane o przeciętnej kwasowości Marszałka ?

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 maja 2007, 10:44 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 272
Lokalizacja: Przeworsk-podkarpacie srodkowe
1. kwasowość Ronda złagodził Leon i Regent (to była literówka) :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 maja 2007, 10:55 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 602
Lokalizacja: Kraków
Dziękuję wszystkim za dotychczasowe wypowiedzi i zapraszam następnych - praktykujących - a chyba ciekawy temat wyszedł dzięki temu...
Moje wizje rozwoju winnicy już sie ładnie krystalizują - i chyba piąty szpaler się może urodzić :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 maja 2007, 10:55 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 272
Lokalizacja: Przeworsk-podkarpacie srodkowe
Regent: http://vine.com.ua/content/view/110/64/
Rondo: http://vine.com.ua/content/view/781/64/
Marechal Foch: http://vine.com.ua/content/view/848/64/
Leon Millot: http://vine.com.ua/content/view/881/64/

Pozdrawiam - Darek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 maja 2007, 12:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
[quote="darucha"]Regent: http://vine.com.ua/content/view/110/64/
Rondo: http://vine.com.ua/content/view/781/64/
Marechal Foch: http://vine.com.ua/content/view/848/64/
Leon Millot: http://vine.com.ua/content/view/881/64/

Pozdrawiam - Darek

Kisłotnost u Rjegienta bywajet mniejszaja. U mienia rok nazad było 6-7 г/л :D
Pozdrawiam,
Paweł

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 maja 2007, 12:42 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 30 marca 2007, 01:00
Posty: 93
Lokalizacja: Kraków
[quote="darucha"]
Marechal Foch: http://vine.com.ua/content/view/848/64/


:? Nie podali kwasowości Marszałka.
Na stronie Winnic Polskich znalazłem jednak wartość 8g/l.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 maja 2007, 22:39 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 360
Lokalizacja: Polkowice- Jakubów
U mnie Rondo w zeszłym roku miało kwasowości 16g/l! 8O Posądzam suszę, wysoką temperaturę i formę prowadzenia (przy palikach) jako przyczyny tak wysokiego poziomu zawartości kwasów. W tym roku zmieniłem to co mogłem, czyli formę prowadzenia. Susza i wysoka temperatura zostają :wink: . Zobaczymy jak to wpłynie na kwasowość Ronda.
Artur


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 maja 2007, 22:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="Art"]U mnie Rondo w zeszłym roku miało kwasowości 16g/l! 8O


Jesteś pewien, że na wynik nie wpłynął źle uchwycony moment zmiany barwy wskaźnika podczas miareczkowania :?: Mimo wszystko wyszło dużo za dużo :wink: Czerwone moszcze lepiej miareczkować z pH-metrem.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 maja 2007, 23:18 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 360
Lokalizacja: Polkowice- Jakubów
Robilem pomiar wielokrotnie w różnych okresach tworzenia się wina i niestety to była prawda. Gdy zniknął cukier ten kwas było także czuć w smaku. Oczywiście wyłapanie punktu końcowego miareczkowania wina tak ciemnego jak Rondo jest trudne, ale po kilku próbach i wyłapaniu kiedy to następuje można z dość dużą dokładnością ocenić ile ługu potrzeba na zmiareczkowanie. Rozcieńczenie wina wodą dest. trochę pomaga. Pod koniec miareczkowania, gdy chcę sprawdzić, czy jestem już za pk, przelewam odrobinę (ok. 5ml) do drugiej kolbki i dodaję kroplę wskaźnika, aby przekonać się czy barwa nie zmienia się. To trochę takie kombinowanie i najlepiej byłoby sprawić sobie pH-metr. Chciałem kupić do pomiaru pH moszczu, ale te akwarystyczne jakoś mnie nie przekonują a innych brak (poza tym mam dostęp do laboratorium gdzie robię sobie pojedyncze pomiary pH na wysokiej klasy, wzorcowanym pH-metrze). Może ktoś ma jakieś doświadczenia z tanimi pH-metrami.
Artur


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 maja 2007, 22:40 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 20 lutego 2007, 01:00
Posty: 746
Lokalizacja: lubaczów i okolice
[quote="Art"]U mnie Rondo w zeszłym roku miało kwasowości 16g/l! 8O Posądzam suszę, wysoką temperaturę i formę prowadzenia (przy palikach) jako przyczyny tak wysokiego poziomu zawartości kwasów. W tym roku zmieniłem to co mogłem, czyli formę prowadzenia. Susza i wysoka temperatura zostają :wink: . Zobaczymy jak to wpłynie na kwasowość Ronda.
Artur
Jakie cięcie zostosowaleś przy tym
prowadzeniu przy palikach?
Czy wygłądało to może tak: jeden krzew-jeden palik?
Pień niski czy wysoki?

_________________
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 maja 2007, 09:19 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 360
Lokalizacja: Polkowice- Jakubów
Prowadziłem przy palikach jak w Niemczech nad Mozelą. Trochę jak serce, trochę na głowę. Jednak jak byś nie prowadził, to w pełni wegetacji wszystkie latorośle przywiązane do palika zacieniają się nawzajem. Inne odmiany niż Rondo widocznie nie odczuwały aż tak tej niedogodności i zawartość cukrów i kwasów była w normie (Regent 7,5 g/l kwasowości). Teraz wszystkie mają rusztowania więc spodziewam się ogólnej poprawy jakości owoców. Kiedyś rusztowanie wydawało mi się zbyt drogie, teraz wiem, że jest konieczne.
Pozdrawiam. Artur


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yandex [Bot] i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO