Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 12:17

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kożuch na winie
PostNapisane: środa, 13 października 2021, 19:41 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 13 października 2021, 19:29
Posty: 2
Witam wszystkich,

To mój pierwszy post na tym forum podobnie jak wino, które zacząłem robić.
Czy moglibyście ocenić swoim okiem co się dzieje i czy wszystko jest w porządku? Na wierzchu pojawił się biały nalot(kożuch). Poniżej zdjęcia:
Nastaw został wykonany wczoraj (właśnie mija około 24h).

https://ibb.co/qCJCmnf
https://ibb.co/P9fLWtk
https://ibb.co/7zjBXbG


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 13 października 2021, 20:29 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 23 listopada 2012, 01:07
Posty: 299
Lokalizacja: Głowno
Drożdże zaczęły pracować i wytwarzają gaz który podnosi owoce. Zatapiaj je kilka razy dziennie bo nic dobrego z tego nie będzie. Nie piszesz z czego to wino i co do tej pory robiłeś i ile czego dodałeś. Na pewno jest tam winogron ale niestety niedojrzały gdyż pestki są zielone i coś jeszcze może jabłka. Ja osobiście wycisnąłbym owoce w prasie a jak nie masz to przez jakiś materiał i dalej fermentował już sam moszcz. Niedojrzałe pestki i skórki popsują ci smak wina. Nie wiem czy dobrze doradziłem bo nie znam szczegółów a po za tym nie jestem super fachowcem. Gdybyś napisał coś więcej ...
Ps.
My tutaj robimy lub przynajmniej staramy się robić wino "gronowe" ale pewnie wszyscy mieli podobne początki.
Witamy na forum i zapraszamy do lektury idzie zima a więc długie wieczory. Może kiedyś też zapragniesz mieć swoją winnicę. Tylko uważaj bo to strasznie wciąga.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 13 października 2021, 20:43 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 13 października 2021, 19:29
Posty: 2
Dziękuję za informację,

wino zrobione z samych winogron. Moszczu wyszło około 12-15 litrów. Do tego dolałem 10litrów wody i 3kg cukru (w postaci syropu), dodałem pożywkę z witaminą B1 Browin oraz drożdże Fermivin LS2.

Nie znalazłem nigdzie jednoznaczej informacji, że nie można dodawać pestek i skórek do białego wina, dlatego zdecydowałem się zrobić w ten sposób.
Czy zatopić to wszystko, pomieszać i zostawić skórki i pestki do dalszej fermentacji, czy jednak konieczne jest przelanie i fermentowanie dalej bez pestek i skórek?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 13 października 2021, 20:48 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 23 listopada 2012, 01:07
Posty: 299
Lokalizacja: Głowno
Ja napisałem co o tym myślę . Możesz przecież poczekać . Może ktoś lepiej doradzi. Jutro też jest dzień.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 października 2021, 04:40 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 21 maja 2018, 18:04
Posty: 297
Lokalizacja: Wilczyce, Wrocławski
Białe to koniecznie bez skórek i pestek. W tej postaci którą masz wyjdzie wino pomarańczowe.

_________________
Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 października 2021, 07:06 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 26 listopada 2016, 23:31
Posty: 750
Lokalizacja: Krościenko Wyżne
Przede wszystkim, to nie jest wino, tylko co najwyżej wodniak.
Maceracja ze skórkami jest coraz bardziej modna. Wina pomarańczowe.

_________________
Przydomowa mikroWinnica Siekierników, 80 krzewów. Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO