Teraz jest piątek, 19 kwietnia 2024, 01:15

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: klarowanie wina
PostNapisane: środa, 5 października 2005, 20:31 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 października 2005, 01:00
Posty: 18
czy znacie jakieś sposoby na klarowanie bo ja znam dwa ale chciałbym się dowiedzieć o innych opcjach.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 05:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Tak - zaczekac az się wyklaruje. I ten jest najlepszy :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 07:04 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 października 2005, 01:00
Posty: 18
zależy z czego robimy wino.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 08:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Jak to z czego???? Z winogron :!: A o czym jest ta strona :?: :wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 08:56 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 października 2005, 01:00
Posty: 18
czy tylko winogrona są na świecie, natura dała nam wiele owoców .


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 09:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
[quote="wader"]czy tylko winogrona są na świecie, natura dała nam wiele owoców .

Oczywiście, ze dla nas są tylko winogrona. :lol:
Reszta to badziew :P
No...., moze po za brzoskwiniami. :wink:
Janusz
PS
Ale temat klarowania sam w sobie jest interesujacy i o ile pamiętam jescze go na tym forum porządnie nie międliliśmy.
J.

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 09:51 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 października 2005, 01:00
Posty: 18
ja używam do klarowania wina białka jaja albo mleka. Ale przecież wina z innych owoców można dodawać do win z winogron jako mały dodatek kiperski, co może wzbogacić bukiet smakowy wina.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 10:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
[quote="wader"]ja używam do klarowania wina białka jaja albo mleka.

Co - to juz wiemy. A teraz "jak?".

Cytuj:
Ale przecież wina z innych owoców można dodawać do win z winogron jako mały dodatek kiperski, co może wzbogacić bukiet smakowy wina.

8O :?: :?: :?:
My tu jesteśmy dosć ortodoksyjni. :D
Wino to ma byc wino a nie jabol, przeczkol itd.
A coś podobnego do truskawkola (jak ktoś lubi) to mozna zrobić z samych labrusek :lol:
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 11:22 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 września 2005, 01:00
Posty: 470
Lokalizacja: ok. Sterdyni - Południowe Podlasie - Winnica "Iwa"
Janusz napisał:
Cytuj:
Oczywiście, ze dla nas są tylko winogrona.
Reszta to badziew
No...., moze po za brzoskwiniami.
... i śliwkami :lol: ...ale zarówno jedne jak i drugie moim zdaniem nadają się tylko do "przepędzenia" na porządny "destylacik" :wink: :lol: .
Wino powinno być tylko i wyłącznie robione z winogron :) .

_________________
Pozdrawiam - Andrzej
-------------------------
"Wszystkie skarby świata nie są tyle warte, co w odpowiedniej chwili kieliszek dobrego wina"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 11:56 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 850
Lokalizacja: Siedlce
Wino z winogron powinno być robione z winogron, ale wino z pozreczek powinno być robione z porzeczek :-)

Jacek

PS. Sorki za trolowanie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 12:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Białko jajka lub chude (lepiej przegotowane) mleko nadają się do klarowania win czerwonych, robionych z owoców fermentowanych w miazdze. mozna tak ściagnąc nadmiar garbnika i częściowo nadmiar barwnika (szczególnie w winach z dzikiego bzu, aronoii, czarnych jagód).
Podobnie działa żelatyna.

W winach białych najczęściej (choć oczywiście nie tylko) zmetnienie spowodowane jest nadmiarem białek (podobnie w miodach pitnych, szczególnie tych nie syconych). Na białko najlepszy jest bentonit (np. "Klarowin" z Biowinu), z gorszym skutkiem (bo mozliwy wplyw na smak wina) mozna sklarowac białe wino taniną i żelatyną.
Oczywiscie są tez inne specyfiki jak karuk, zol krzemionkowy, ziemia okrzemkowa - ale to już bardziej specjalistyczne sprawy i tego nigdy nie probowałem.

To tyle w temacie "czym" a jak? - zapraszam na www.wino.org.pl/forum do działu "Podstawy technologii" -"dosładzanie, klarowanie i filtrowanie wina


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 13:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
[quote="DarekRz"]
To tyle w temacie "czym" a jak? - zapraszam na www.wino.org.pl/forum do działu "Podstawy technologii" -"dosładzanie, klarowanie i filtrowanie wina

A nie mógłbyś tego jakoś przystępnie streścić? :D
Żeby czytelnicy tego forum też mogli sobie poklarowac. :lol:
I zeby czasem nie dawali mleka w proporcji pół na pół. :D
Albo nie klarowali usmażoną jajecznicą :D
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 18:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3502
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="Janusz"]
Oczywiście, ze dla nas są tylko winogrona. :lol:
Reszta to badziew :P
No...., moze po za brzoskwiniami. :wink:
Janusz
J.


Czyżbyś fermentował brzoskwinie 8O
A ja 5 brzoskwiń wykarczowałem żeby krzaki winogronowe mogły spokojnie rosnąć :lol:

Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 18:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
[quote="Heniek"]
Czyżbyś fermentował brzoskwinie 8O

No co Ty???? Ja je zżeram. Pyszne są. Na drugim miejscu po winogronach, ktore oczywiście są przepyszne. :lol:
Sczególnie brzoskwinie Redhaven. :D
Janusz
PS
Nalewka brzoskwiniowa tez jest niczego sobie... :wink:
J.

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 20:41 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 października 2005, 01:00
Posty: 18
nie pamięta wół jak cielęciem był kiedyś stałeś pod sklepem i waliłeś jabola a teraz wielki winiarz. Lepiej się nieośmieszać , a pozatym pierwsze wina z czego robiłeś????????????? Ludzie trochę luzu , myślicie że jak macie pare krzaków to już winnica . Każde wino może być dobre , jak poleży z pare lat to będziesz myślał , że jest z winogron.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO