Teraz jest niedziela, 28 września 2025, 09:53

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 6 sierpnia 2021, 13:02 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 16 maja 2021, 20:49
Posty: 4
Witam,
od 3 lat wytwarzam czerwone wino z winogron i mam problem ze sklarowaniem. Wino wciąż pozostaje mętne. Nie chcę używać siarczanów czy innych bentonitów ale spróbować sklarować je żelatyną. Moje pytanie jest następujące, czy można użyć żelatyny spożywczej czy muszę przejść się do marketu z akcesoriami winiarskimi i kupić żelatynę specjalnie do wina? Wiem mniej więcej jak użyć żelatyny tylko nie wiem jakiej. Z góry dziękuję za odpowiedź.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 6 sierpnia 2021, 13:06 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 29 stycznia 2016, 13:15
Posty: 134
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie
Mnie zapach żelatyny odrzuca, można agar jako zamiennik stosować.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 6 sierpnia 2021, 13:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5537
Lokalizacja: Łódź i okolice
jaskier napisał(a):
od 3 lat wytwarzam czerwone wino z winogron i mam problem ze sklarowaniem

Jak robisz to wino i z jakich winogron? Ja robię wina od prawie 40 lat i nie miałem nigdy problemu z klarowaniem.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 7 sierpnia 2021, 13:50 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 16 maja 2021, 20:49
Posty: 4
vanKlomp napisał(a):
jaskier napisał(a):
od 3 lat wytwarzam czerwone wino z winogron i mam problem ze sklarowaniem

Jak robisz to wino i z jakich winogron? Ja robię wina od prawie 40 lat i nie miałem nigdy problemu z klarowaniem.


Winogrona czerwone niestety nazwy nie znam bo je mój dziadek sadził. Drożdże z Bricomarche jakieś tańsze chyba wziąłem. Co do wody to przegotowaną kranówkę z cukrem dolewałem. Może to przez zanieczyszczenia z kranowej kamień itp. Wino rok juz ma i wciąż mętne. Przesączę je przez sączki do kawy i dodam żelatyny zobaczymy jak wyjdzie. Nie chcę stosować żadnych specyfików do czyszczenia tylko zrobić to jak najbardziej naturalnie. Mój zamysł na to wino jest taki żeby było bez chemii.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 7 sierpnia 2021, 14:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5537
Lokalizacja: Łódź i okolice
Chcesz zrobić jak najbardziej naturalnie a lejesz wodę. Dużo jej nalałeś? Winogrona to pewnie labrusca. Mierzyłeś kwasy? Gdybyś robił gronowe to nie miałoby prawa być mętne. Przy następnym winie poczytaj forum.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 7 sierpnia 2021, 14:06 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 5 lutego 2017, 10:57
Posty: 370
Lokalizacja: Żmigród
Można jeszcze klarować białkiem kurzym lub herbatą ale sam jestem dopiero na etapie literatury i jeszcze nie doszedłem do tych rozdziałów.

_________________
Grzegorz.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO