Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 02:26

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 16 marca 2006, 11:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
Gdzieś wyczytałem (chyba na którymś forum), że schłodzenie wina nawet do -2 stopni sprzyja i przyśpiesza klarowanie. Zastanawiam się czy teraz przed obciągiem nie wynieść gąsiora na dwór, schłodzić i dopiero po tym przelewać. Czy tak niskie temperatury nie wpłyną ujemnie na jakość wina (aromat itp.)? Robił ktoś coś takiego, albo przynajmniej ma dobre podstawy teoretyczne?
Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 marca 2006, 17:33 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 14 lutego 2005, 01:00
Posty: 119
Ja robiłem. Rzeczywiście drastyczne obniżenie temperatury powoduje szczególnie gwałtowne wytrącanie kamienia winnego, czyli kryształów kwasu winnego. Po wytrąceniu nie rozpuszcza on już się tak łatwo w winie, także można ściągnąć z nad niego. Tym sposobem zmniejszy się też kwasowość trunku.
Wymrażanie powoduje, także wytrącanie innych osadów, choć nie zapewnia klarowności dla każdego typu wina. W przypadku wina 12% obniżałem temperaturę do -5 st. C - wino nie zamarznie... ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 marca 2006, 20:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4613
Lokalizacja: Rybnik
Wytrącanie kamienia winnego w niskiej temperaturze wymaga czasu. W moim winie wytrącił się dopiero po 2 tygodniach stania na dworze w śniegu. Smak wina łagodnieje - szczególnie jak to jest labrucha :wink: :lol:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 17 marca 2006, 06:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
To nie jest labrucha. To wino czerwone z Wiszniowego. Kamień winny chyba częściej szpeci wina białe. Ale spadek kwasowości i złagodzenie smaku brzmi zachęcająco. Jak długo chłodzić? Dzień, dwa?
Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 17 marca 2006, 08:40 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 7 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 347
Lokalizacja: Winnica Villa Nova k/Suwałk
Paweł, na Twoim miejscu mocno bym się zastanowił. O ile przy winach białych zimna stabilizacja (bo tak się nazywa opisany powyżej proces) jest w zasadzie obowiązkowa, o tyle przy czerwonych należy jej raczej unikać. Wpływa bowiem negatywnie na jakość wina. Można się tak bawić przy byle jakich stołowych, ale przy porządnych - nie radzę. Wiszniewyj to dobra odmiana i szkoda wino psuć.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 17 marca 2006, 08:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4613
Lokalizacja: Rybnik
[quote="Pawel"]To wino czerwone z Wiszniowego.


No przecież wiem..., moje to labrucha :lol: . Jak jest kwasowość twojego wina i czy stanowi ona jakąś wadę w smaku?
2 dni to za krótko - tak myślę.
Czy wytrącanie kamienia może popsuć smak? - nie sądzę, raczej przeciwnie. Z drugiej strony jeśli coś jest dobre to po co poprawiać na siłę.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 grudnia 2008, 17:06 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 20 marca 2006, 01:00
Posty: 212
Lokalizacja: Lubelskie , Wyryki
Odgrzewam temat.

Ma ktoś z forumowiczów inne doświadczenia z wymrażaniem wina.

:wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 grudnia 2008, 17:48 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2008, 01:00
Posty: 698
Lokalizacja: Słupsk
http://www.winogrona.org/modules.php?na ... 1599#61599

_________________
fotograf-winoogrodnik-sadownik-amator


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 grudnia 2008, 19:58 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 21 marca 2008, 01:00
Posty: 75
Lokalizacja: Woj. Lubelskie
Panowie mam wino z Bety, na ile je wystawić na balkon, żeby wymrozić. I na ile dni.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 20 grudnia 2008, 20:14 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 26 lutego 2008, 01:00
Posty: 549
Lokalizacja: STALOWA WOLA
[quote="CrazyCat"]Ja robiłem. Rzeczywiście drastyczne obniżenie temperatury powoduje szczególnie gwałtowne wytrącanie kamienia winnego, czyli kryształów kwasu winnego. Po wytrąceniu nie rozpuszcza on już się tak łatwo w winie, także można ściągnąć z nad niego. Tym sposobem zmniejszy się też kwasowość trunku.
Wymrażanie powoduje, także wytrącanie innych osadów, choć nie zapewnia klarowności dla każdego typu wina. W przypadku wina 12% obniżałem temperaturę do -5 st. C - wino nie zamarznie... ;)


Witam.

Jak wyglądają te kryształy kwasu winnego i po jakim czasie zaczynają występować ?.

Tadeusz.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 grudnia 2008, 21:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7001
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="marcopolo"]Odgrzewam temat.

Ma ktoś z forumowiczów inne doświadczenia z wymrażaniem wina.

:wink:

Mam takie same jak Jurek z Villa Nowa k/Suwałk
Zbyszek
Z Villa Nuova kiele Nasielska

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2008, 00:27 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Kamień winny wygląda jak jasnobrązowy, piaskowy osad. Podobny do tego z rur CO. Wytrąca się min. w zależności od ilości kwasów w winie i temperatury. W 2006 roku jedno z białych win strasznie mi zmętniało. Stało w temperaturze ok 17C. Zlałem je i okazało się, że było jednak klarowne. Nie było go widać przez kamień winny, którego ogromna ilość osadziła się na sciankach balonu. Można było płatami odrywać. W tym roku przy 5-7C wytrącił się leciutki osadzik na sciankach i na dnie. Tyle, że w tym drugim było ok 9g/l a w tamtym ok 15g/l kwasu.

Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2008, 23:42 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 maja 2007, 01:00
Posty: 271
Lokalizacja: opolskie
Mysle ze ten piaskowy kolor to przebarwienie od drozdzy,bo krysztal winny klarownego wina jest jak kwasek cytrynowy i lepiej jak wytraci sie przed rozlaniem do butelek bo w butelce choc mi nie przeszkadza, to nie lubie jak mi cos plywa.Dlatego tak cenna dla winiarza jest chlodna caly rok piwnica.Nigdy jednak nie sprawdzalem w jakim stopniu ten proces o ile g/l wplywa na obnizenie kwasowosci,czy ktos mierzyl w ogole.pozdr.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 grudnia 2008, 19:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4613
Lokalizacja: Rybnik
Dla miśka52 i dla innych początkujących winiarzy, którzy mają wątpliwości jak wygląda kamień winny - fotki. Zabarwienie oczywiście pochodzi od wina. W białym winie ten krystaliczny osad będzie miał kolor jasno-beżowy.
Obrazek
Obrazek

:-)

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 grudnia 2008, 19:45 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 26 lutego 2008, 01:00
Posty: 549
Lokalizacja: STALOWA WOLA
[quote="Misza"]Dla miśka52 i dla innych początkujących winiarzy, którzy mają wątpliwości jak wygląda kamień winny - fotki. Zabarwienie oczywiście pochodzi od wina. W białym winie ten krystaliczny osad będzie miał kolor jasno-beżowy.
Obrazek

:-)


Witam.

Misza bardzo dziekuję za zdjęcia pierwszy raz w życiu widzę coś takiego.

Pozdrawiam.

Tadeusz.

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO