Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 05:45

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 grudnia 2008, 21:02 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
Radzę Wam Panowie powoli prowadzić zimną stabilizację. Sam termin mówi za siebie "stabilizacja". Długo robię wina z labruski i wiem ile się trzeba napracować, aby można było je pić. Zlewam do butelek w końcu sierpnia i wynoszę do piwnicy. Kiedy przychodzą mroźne dni temperatura w piwnicy spada do 8-10 C. Wystarcza to, aby po 2-3 tygodniach wytrącił się kamień winny, ale szybkie chłodzenie czerwonego winna w temp (-) nie jest dla wina dobre. Nigdy tego nie robiłem. Chociaż wiem, że czerwone wino z labruski po kilku latach dojrzewania przemienia się w herbaciane lub złociste, czyli białe.

pozdrawiam JanuszJ49

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 grudnia 2008, 21:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
[quote="JanuszJ49"]Radzę Wam Panowie powoli prowadzić zimną stabilizację. Sam termin mówi za siebie "stabilizacja". Długo robię wina z labruski i wiem ile się trzeba napracować, aby można było je pić.

To nie męcz się, tylko nasadź sobie porządnych winorośli a labruchę wykop :lol:
Cytuj:
Zlewam do butelek w końcu sierpnia i wynoszę do piwnicy. Kiedy przychodzą mroźne dni temperatura w piwnicy spada do 8-10 C. Wystarcza to, aby po 2-3 tygodniach wytrącił się kamień winny,

Mam rozumieć, żę tobie kamień winny wytrąca się dopiero po roku?
Ja wolę jak mi się kamień winny wytrąca w balonie a nie w butelkach :lol:

Cytuj:
ale szybkie chłodzenie czerwonego winna w temp (-) nie jest dla wina dobre. Nigdy tego nie robiłem.

Co to znaczy szybkie? Jak mi temperatura w ciągu 2 miesięcy zjechała z 16 do 10 st to to jest szybkie chłodzenie 8O

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 grudnia 2008, 09:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
Mietku - i tak właśnie zrobiłem. Nasadziłem vinifery, a labruchy nie wyciąłem. Zostawiłem je z sentymentu. Tyle już lat ze mną przeżyły, niech sobie rosną. Morze wina z nich wypiłem.
A co do wina, to lubię jak powoli dojrzewa. Z każdym rokiem zmienia barwę, bukiet itd.

pozdrawiam Janusz

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 grudnia 2008, 11:37 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2004, 01:00
Posty: 592
Lokalizacja: Winnica Jura Dabrowa Górnicza
Ja swoje białe wina wystawiłem na balkon cztery dni temu , temperatura w tym czasie waha się w granicach -3 *C do -0,5 *C , w każdym z balonów jest warstwa 0,5 cm kamienia na dnie.

_________________
zbyszek

Kontakt w sprawie sztobrów : zkalarus@interia.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 grudnia 2008, 22:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="zzbycho"]Ja swoje białe wina wystawiłem na balkon cztery dni temu , temperatura w tym czasie waha się w granicach -3 *C do -0,5 *C , w każdym z balonów jest warstwa 0,5 cm kamienia na dnie.

Więc jest to wino ze szlachetnych winogron, albo z bardzo kwaśnych.

Wina owocowe takich przypadłości nie miewają bo nie ma tam kwasu winowego.
Wino z labruchy wydziela b. dużo osadów winianu potasu.
Wniosek:
1. labrucha to szlachetna roślina
2. labrucha ma b. dużo kwasów – więcej niż Vinifera
3. labrucha gromadzi więcej potasu niż Vinifera
Najlepsze wina (najdroższe)to takie nie filtrowane i z dużą ilością kryształków winianu potasu !!!
Wina przemysłowe nie miewają tej przypadłości, bo są filtrowane.
Następny wniosek:
Po wypiciu więszej ilości szlachetnego trunku z więszą zawartością winianu potasu lepiej mieć w zanadrzu stopsral(do nabycia w aptekach),
lub pić z umiarem.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 grudnia 2008, 23:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="zbyszekB"] Wino z labruchy wydziela b. dużo osadów winianu potasu.


Winian potasu jest dobrze rozpuszczalny, więc się nie wytrąci w formie osadu.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 grudnia 2008, 00:20 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2004, 01:00
Posty: 592
Lokalizacja: Winnica Jura Dabrowa Górnicza
[quote="zbyszekB"][quote="zzbycho"]Ja swoje białe wina wystawiłem na balkon cztery dni temu , temperatura w tym czasie waha się w granicach -3 *C do -0,5 *C , w każdym z balonów jest warstwa 0,5 cm kamienia na dnie.

Więc jest to wino ze szlachetnych winogron, albo z bardzo kwaśnych.

Wina są z odmian : Bianca , Seyval B. , Jutrzenka , Sibera .
Nie podejmuję się oceniać ich szlachectwa .

PS. A swoją drogą trochę przesadziłem z tym 0,5 cm ( krzywizna balonu ). Dokładnie go sobie jeszcze raz obejrzałem i wydaje mi się jest go nie więcej niż 2 - 3 mm . W poszczególnych balonach inaczej .
Jak znajdę trochę czasu to zrobię fotki i zapodam. :)

_________________
zbyszek

Kontakt w sprawie sztobrów : zkalarus@interia.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2008, 21:13 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 26 lutego 2008, 01:00
Posty: 549
Lokalizacja: STALOWA WOLA
[quote="Misza"]Dla miśka52 i dla innych początkujących winiarzy, którzy mają wątpliwości jak wygląda kamień winny - fotki. Zabarwienie oczywiście pochodzi od wina. W białym winie ten krystaliczny osad będzie miał kolor jasno-beżowy.
Obrazek
Obrazek

:-)


Witam.
A co sądzisz o tym ?
Obrazek
[/img]
Obrazek[/img]

Dzisiaj przelewałem do innej butli. Butla z winem przebywała w piwnicy od 09.12.2008 gdzie temperatura była początkowo w granicach 17 stopni przez ostatni tydzień około 10 stopni C.

Pozdrawiam.

Tadeusz.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 grudnia 2008, 21:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
Typowy, grubokrystaliczny osad wodorowinianu potasu.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2008, 14:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
Trochę wyjaśnienia: stabilizuje się na zimno wina białe. Po zlaniu znad osadu drożdżowego można je schłodzić tylko do 0 stop. C. Win czerwonych się tak gwałtownie nie chłodzi, one muszą dojrzewać w spokoju np. najlepsze wina z rejonu Madiran (Francja) przed spożyciem muszą dojrzewać parę lat. Czerwonych win nie można (wg starych winiarzy), jak oni to mówią "przeziębić". Wytrącenie się wodorowinianu potasowego jest tego dowodem i oznacza, że wino czerwone dojrzewało w zbyt niskiej temperaturze i jest wg koneserów do w...(lania) w gardło. :wink:

pozdrawiam JanuszJ49

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO