Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 04:41

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 10 listopada 2013, 21:55 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2006, 01:00
Posty: 261
Lokalizacja: Siedlce
Retman napisał(a):
...wracając do meritum sprawy.
cyt.,,kiedy fermentacja ucichnie i drożdże przestana pracować,trzeba wino obciągnąć,to znaczy oddzielić je od osadu drożdżowego i przelać do innego naczynia fermentacyjnego.

Moim zdaniem (potwierdzonym przez kilkuletnią obserwację) ściągnięcie wina znad osadu ma niewielki wpływ na dalszą fermentację. Drożdże są nie tylko w osadzie dennym. Gdyby tak było fermentacja odbywałaby się tylko na dnie a nie w całej objętości moszczu. Na dnie osiadają części stałe z wytłoczonego moszczu ponieważ gęstość cieczy maleje wraz z ponoszeniem się zawartości alkoholu i to wywołuje naturalne klarowanie się nastawu. Jeśli po ściągnięciu wina w nastawie jest nadal cukier a stężenie alkoholu nie przekroczyło bariery tolerancji dla użytych drożdży to fermentacja będzie trwała nadal aż do zużycia cukru albo "śmierci" drożdży.
Natomiast pozbycie się dennego osadu uchroni wino przed niepożądaną maceracją odpadów (martwe drożdże, popiół, części stałe owoców itp.). Np. w tym roku ściągnąłem pierwszy raz po czterech tygodniach, nastaw stoi w piwnicy w temp 15C i woda w rurce nadal ma pozycję niesymetryczną, co świadczy o nadciśnieniu wewnątrz balonu wywołanym uwalniającym się dwutlenkiem węgla. Jak pamiętam z ubiegłych lat bąbelkowanie ustanie ostatecznie po ok 3 m-cach.

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 10 listopada 2013, 22:33 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
Marek - masz całkowitą rację. Tak to przebiega.Podzielam Twoją opinie na bazie także moich długoletnich doświadczeń. Drożdże, które używamy są drożdżami górnej fermentacji. Przelanie wina z nad osadu ich nie likwiduje, bo wystarczy dodać cukru i rozpoczną swoją pracę.

Pozdrawiam - Janusz

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 10 listopada 2013, 23:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
DarekRz napisał(a):

Ja mam takie cóś - Nie pompuje niczego. Klasyczny chłam.

Dzięki Darku!

JanuszJ49 napisał(a):
Marek - masz całkowitą rację. Tak to przebiega.Podzielam Twoją opinie na bazie także moich długoletnich doświadczeń. Drożdże, które używamy są drożdżami górnej fermentacji. Przelanie wina z nad osadu ich nie likwiduje, bo wystarczy dodać cukru i rozpoczną swoją pracę.

Pozdrawiam - Janusz

Nie widzę sprzeczności w poprzednich wypowiedziach - wiadomo, że chodzi o oddzielenie osadów, między innymi martwych drożdży, żywe pozostają i robią swoje dopóki ich nie ubijemy siarkując, czy pozwalając im na zbiorowe samobójstwo od własnego alkoholu jeżeli cukier pozwoli.
Osady raczej nic ciekawego do wina nie wniosą i lepiej nie zwlekać z obciągiem.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 11 listopada 2013, 10:08 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 15 kwietnia 2011, 08:59
Posty: 72
Lokalizacja: Mazowieckie ok.Makowa Mazowieckiego
Tak jak Roman pisze,nic ująć nic dodać,nie zwlekać z obciągiem.Siarkowanie i szybciutko do chłodnego pomieszczenia/piwnicy o temp.8-10st oczywiście ciemnej.I niech się dalej jak to piszą fachowo ,,rozwija,,


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 11 listopada 2013, 20:24 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
Roman - od dłuższego już czasu nie siarkuję. Na starość lubię mocniejsze wina i czekam jak same się wykończą. Obżarstwo szkodzi także i drożdżom.

Pozdrawiam - Janusz

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO