Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 04:54

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 09:46 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 15 kwietnia 2011, 08:59
Posty: 72
Lokalizacja: Mazowieckie ok.Makowa Mazowieckiego
PiotrSz napisał(a):
Retman napisał(a):
...a morał z tego taki że...sam czytam i nie wierzę :thumbdown: dopiero teraz zwróciłem uwagę
Cytuj:
W moim tegorocznym nastawie zakończyła się już fermentacja burzliwa, owoce są odciśnięte. Wino dwa razy zlane znad osadu.

Pawełek zrobił...,,wodniaczka,,całe grona plus woda...stąd właśnie owe odciśnięcie owoców po fermentacji burzliwej...no ładnie.I Ty to chcesz Paweł leżakować w beczce?
a my się tu produkujemy...

Dlaczego prowadzenie fermentacji w miazdze miałoby świadczyć o zrobieniu wodniaka?


...nie wiem ale tak to napisał że tak sobie pomyślałem...tak szybko następujące etapy i ,,wino dofermentowuje,,...to że w miazdze czerwone to ja wiem :D ...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 09:49 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 22 września 2010, 20:26
Posty: 198
Lokalizacja: Krosno, Podkarpacie
PiotrSz napisał(a):
Retman napisał(a):
...a morał z tego taki że...sam czytam i nie wierzę :thumbdown: dopiero teraz zwróciłem uwagę
Cytuj:
W moim tegorocznym nastawie zakończyła się już fermentacja burzliwa, owoce są odciśnięte. Wino dwa razy zlane znad osadu.

Pawełek zrobił...,,wodniaczka,,całe grona plus woda...stąd właśnie owe odciśnięcie owoców po fermentacji burzliwej...no ładnie.I Ty to chcesz Paweł leżakować w beczce?
a my się tu produkujemy...

Dlaczego prowadzenie fermentacji w miazdze miałoby świadczyć o zrobieniu wodniaka?


Ja też tego nie rozumiem.
Przypomnę, że tematem przewodnim jest "KIEDY ZASIARKOWAĆ MŁODE WINO".
Widać, że mówienie lub pisanie na temat niektórym ludziom jest obce.

_________________
Pozdrawiam
Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 10:53 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 marca 2012, 08:57
Posty: 150
Lokalizacja: Grójec
Moment, moment...
Może ja się źle wyraziłem. Krok po kroku co zostało zrobione.:
- odszypułkowanie
- fermentacja w miazdze
- wyciskanie w prasie
- dalsza fermentacja już bez skórek
- dwukrotne zlanie znad osadu.

I teraz zostały mi jeszcze dwa "etapy": zasiarkowanie i beczka.

A moje pytanie było o kolejność tych dwóch czynności: czyli kiedy zasiarkować wino - przed zlaniem do beczki, czy już po beczce (zlewając do butelek)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 17:08 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
odp: i tu i tu :idea:

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 17 grudnia 2013, 20:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1168
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Nasuwa mi się taka wątpliwość. Siarkowałem moszcz przed fermentacją, następnie drożdże szlachetne, wysoko alkoholowe.
Wino obecnie ma dwa miesiące i ok.16%alkoholu. Czy teraz zlewając na czysto muszę siarkować, czy to konieczne.
Czy alkohol , dość wysoki nie zabezpieczy i nie utrwali wina. Wino białe wytrawne.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 17 grudnia 2013, 21:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4613
Lokalizacja: Rybnik
jawormcz11 napisał(a):
Czy alkohol , dość wysoki nie zabezpieczy i nie utrwali wina. Wino białe wytrawne.

Przed utlenieniem nie zabezpieczy.
16% wytrawne - to się da pić? :shock:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 17 grudnia 2013, 21:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5457
Lokalizacja: Łódź i okolice
Takiego wytrawnego to ja też nie piłem. Wg mnie optymalne wytrawne to ok 12%.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 grudnia 2013, 10:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1168
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Ja też jeszcze takiego nie piłem. Po nowym roku zacznę. Wysoki alkohol bo takie drożdże, kupowane na szybko w sklepie wiejskim-WDT. Przymrozek jesienny, -6*C zmusił do wczesnego zbioru owoców i dla tego ten pośpiech.
Pytałem o siarkowanie bo kolor i zapach wina bardzo dobry. Przezroczystość jak woda. W smaku hartrokowe.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 grudnia 2013, 22:14 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 597
Lokalizacja: Lubuskie
Coś mi nie pasi. Skoro zbiór był wczesny przez przymrozek, to jak to możliwe, żebyś w owocach miał cukru na 16%?

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 grudnia 2013, 06:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
gzeho napisał(a):
Coś mi nie pasi. Skoro zbiór był wczesny przez przymrozek, to jak to możliwe, żebyś w owocach miał cukru na 16%?

Buraki pomogły, sam byś nie dosłodził jak jest taka potrzeba :)

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 grudnia 2013, 08:46 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 597
Lokalizacja: Lubuskie
dziadek2 napisał(a):
Buraki pomogły, sam byś nie dosłodził jak jest taka potrzeba :)

Nie doczytałem, żeby on coś tam "doburaczał", a i celując w wytrawne to do 16% na pewno bym nie dosypał, moja potrzeba na białe to by się skonczyła przy 11-12% pewnie :)

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 grudnia 2013, 09:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Przypuszczam, że przy wczesnym zbiorze (dużych kwasach) wino nie było celowane w wytrawne,
a, że drożdże bez opamiętania przerobiły cukier resztkowy wyszło "wytrawne wzmacniane" :)

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 grudnia 2013, 10:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1168
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Wyjaśniam, wino było robione, nie przez winiarza, tylko przez mnie. Trzeba było coś zrobić z owocami, którym do dojrzałości brakowało ok. 10 - 14 dni.
15 L moszczu winogronowego, 4kg cukru,4 l wody i ''dobre''drożdże. Pomiar alkoholu to menzurka i wskaźnik pływakowy. Tak odczytałem ilość alkoholu. Sory za brak profesjonalizmu. Wino da się wypić. Mnie jednak chodziło o to czy muszę siarkować zlewając już na czysto. Teraz już wiem że muszę.
Jestem pod naciskiem, cała rodzina pyta się -no i co z tym winem, kiedy degustacja?

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 grudnia 2013, 13:45 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 stycznia 2013, 20:21
Posty: 245
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Witam!
Mirek, wytrawne z wysokim alkoholem nie smakuje, tak jak półwytrawne lub półsłodkie. Popełniłem ten sam błąd co Ty i drożdże pociągnęły do 16-17 %. Po dosłodzeniu jest teraz pijalne, robiąc pomiar w winie jest 2-3Blg. Możesz przeznaczyć jedną butelkę do eksperymentu i dosłodzić , zobaczysz sam, czy smak będzie Ci odpowiadał.
- pozdrawiam bogdan


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 grudnia 2013, 18:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
jawormcz11 napisał(a):
Wyjaśniam, wino było robione, nie przez winiarza, tylko przez mnie. Trzeba było coś zrobić z owocami, którym do dojrzałości brakowało ok. 10 - 14 dni.
15 L moszczu winogronowego, 4kg cukru,4 l wody i ''dobre''drożdże. Pomiar alkoholu to menzurka i wskaźnik pływakowy. Tak odczytałem ilość alkoholu. Sory za brak profesjonalizmu. Wino da się wypić. Mnie jednak chodziło o to czy muszę siarkować zlewając już na czysto. Teraz już wiem że muszę.
Jestem pod naciskiem, cała rodzina pyta się -no i co z tym winem, kiedy degustacja?


No więc Mirosławie, podstawowy błąd, to pomiar poziomu alkoholu w winie alkoholomierzem pływakowym. Te urządzenia są do pomiaru poziomu alkoholu w wysokoprocentowych destylatach. Uzyskane wyniki w winach, nijak się mają do rzeczywistych. Na szczęście zapamiętałeś wszystko co trzeba, żeby chociaż w przybliżeniu oszacować Twoje wino.
Objętość Twojego nastawu to 15+4+4x0,6= 21 litrów
Cukier moszczu to 15x140= 2100 g (wynik jest przybliżony, bo założyłem, że moszcz z nie całkiem dojrzałych owoców mógł mieć właśnie tyle). Z cukrem dodanym wychodzi 6100g.

Obliczenia alkoholu dokonuje się następująco: 6100:21:16,7= 17,4 %

Oznacza to, że jeżeli Twoje drożdże dały radę przerobić cały cukier to masz trunek ok 17 %. Jeżeli natomiast został cukier resztowy (a to można zmierzyć winomierzem), to najogólniej ujmując trzeba do powyższego równania zamiast 6100 podstawić wartość wynikającą z takiego równania 6100-(zmierzone blg wina x 10 x 21)= cukier przerobiony na alkohol

Jeżeli Blg jest na poziomie (-2), a nawet (-3) to oznacza że cukier jest zerowy i od tych wartości należy szacować blg (cukier) wina, a nie od blg=zero.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO