Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 16:54

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 11:33 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
suszi napisał(a):
p.s. w odwiedzanych przezemnie włoskich i francuskich winnicach wszędzie stosowano butle z azotem i siarką, innych nie widziałem

Bo argon jest 4 razy droższy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 13:42 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 5 maja 2014, 08:18
Posty: 26
Lokalizacja: Bochnia
A ma ktoś doświadczenia z witaminą C - jako przeciwutleniacz do wina?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 14:05 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Własnego nie, bo po ok. roku zaczyna działać jako utleniacz, więc nie polecam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 15:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
JASD napisał(a):
A ma ktoś doświadczenia z witaminą C - jako przeciwutleniacz do wina?

Może ten artykuł w czymkolwiek pomoże ?
http://www.janlubera.pl/strona,10.html

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 października 2016, 22:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Ja używam argonu, wymiana butli 8kg u nas 40zł więc nie tanio.
Zlewam wino znad osadu z kegów. np 100l i widać jak gazu ubywa.
Przy większej ilości wina argon nie wchodzi w grę.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 21 października 2016, 06:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Ale jak wypełniasz zbiorniki? normalnie - rurka do środka i wpuszczamy gaz?

Z moich obserwacji - to jednak tak nie do końca działa. Ja używam CO2 - ale to w tym przypadku bez znaczenia. Wino wypełnione w butli do połowy:
-w czasie fermentacji jest OK
- po zlaniu podłączam pompkę, robię podciśnienie co powoduje gwałtowne wydzielanie się CO2 - zależnie ile tego gazu się wydzieli - jak dużo to jest OK, jak trochę to już się utlenia
- wypełniam gazem z butli - mimo to się utlenia

Moim zdaniem w tych przypadkach kiedy się utlenia - z zbiorniku jest nie sam CO2 ale mieszanka z powietrzem i pomimo, że CO2 powinien opaść na dół, tak się nie dzieje. Ktoś wie dlaczego?
Oczywiście zalanie pod korek chroni przed utlenianiem.

Na Morawach w winnicy Židek:
http://www.vinozidek.cz/obrazky-soubory ... -a8295.jpg
mają instalację z Azotem do wypełniania gazem ubytków kiedy spuszczają wino, ale działa to tak, ze najpierw pompują wino do pełna, podłączają magistralę z azotem która jest cały czas pod ciśnieniem, i każdy ubytek w kadzi jest automatycznie uzupełniany 100% azotem.

Jak to odtworzyć na małą skalę? Pompa próżniowa, potem wino, potem reszta azot? Zadziała ale jak upuścić karafkę wina? :) po to je w końcu mamy!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 21 października 2016, 07:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Jurek, pamiętasz może z Moraw, jak nazywał się środek w tabletkach dodawany do wina w beczkach (w tych mniejszych piwniczkach) - było to coś podobnego http://deptana.otwarte24.pl/949,Antiflo ... zt-do-wina

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 21 października 2016, 08:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Canin napisał(a):
Ale jak wypełniasz zbiorniki? normalnie - rurka do środka i wpuszczamy gaz?...
Kegi mam zakręcone standardowym fittingiem flach A na który zakładam głowicę piwną także flach A.
Zdjęcia z sieci:
Obrazek
Obrazek

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 21 października 2016, 09:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
dziadek2 napisał(a):
Jurek, pamiętasz może z Moraw, jak nazywał się środek w tabletkach dodawany do wina w beczkach (w tych mniejszych piwniczkach) - było to coś podobnego http://deptana.otwarte24.pl/949,Antiflo ... zt-do-wina


Tak, on na to mówił Antiflorka :) ale oni to generalnie dziwny język mają (jakieś "poruchane na ruchadle" itd)
Ja nie mam ochoty wrzucać chemii do wina, CO2, czy Azot to co innego niż izotiocyjanian allilu.

Erikos - ale jakoś wypompowujesz powietrze wcześniej czy jak?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 21 października 2016, 10:11 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Próżnia zależy od jakości pompy i w warunkach poza laboratoryjnych jest tylko rozrzedzonym powietrzem. Dlatego należy przepłukać zbiornik czystym azotem przed nalaniem wtedy nic się nie utleni.

-- piątek, 21 października 2016, 10:11 --

Można też zakupić miernik do monitorowania jakości atmosfery nad powierzchnią wina: np. Analizator tlenu Greisinger GOX 100, 0 do 100%


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 21 października 2016, 14:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Canin napisał(a):
...Erikos - ale jakoś wypompowujesz powietrze wcześniej czy jak?
Nie, robię nic innego jak napisałeś w powyższym poście. Zapinam głowicę do kega i przepompowuję do kolejnego do pełna. Jak mam ochotę ulać sobie butelkę to zapinam głowicę i wypycham za pomocą argonu więc dokładnie tak jak w instalacji którą opisałeś.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 21 października 2016, 14:42 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 784
Lokalizacja: płd-wsch okolice Krakowa
Gdzieś na forum jest link do filmu jak w Japonii duża winnica zabezpiecza wino wrzucając bezpośrednio do tanku suchy lód i nie bardzo się tym martwią, że CO2 rozpuści się w winie. Ciekawe jak dużo CO2 którym wypełnimy przestrzeń w tanku nad poziomem wina przeniknie do niego? i jak wpłynie to na zmianę własności organoleptycznych trunku?.

_________________
Navigare necesse est, vivere non est necesse


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2018, 17:23 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 264
Lokalizacja: Wołomin
a sluchajcie, ten dwutlenek jest czysty i nie wali octem?
Pozdr,
M


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO