Teraz jest poniedziałek, 5 stycznia 2026, 03:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 grudnia 2009, 11:18 
Kiper
Kiper

[quote="heavy"]wstawiasz do zlewu i prosto z czajnika lejesz (na kapturek) kilka kropel wrzątku. Kapturek kurczy momentalnie!!!!!
Albo trzymasz nad parująca wodą z czajnika ok 1 sek.

Pozdrawiam
Tomek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 grudnia 2009, 12:06 
Ekspert
Ekspert

[quote="DarekRz"]........ Po co wam te kapturki w piwnicy? Nie będzie widać, który korek przecieka i/lub na którym rozwija sie pleśń.

Dobre pytanie :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 grudnia 2009, 13:02 
Kiper
Kiper

Tak się złożyło że mam piwnicę dość wilgotną i zakapturkowane wina (kupowane ,bo swoje kapturkuję tylko na prezenty :wink: ) przechowywane w pozycji pionowej czy poziomej po jakimś czasie tak mniej więcej miesiącu - dwóch zaczynają łapać pod kapturkiem pleśń. Podobna sytuacja ma sie też butelek zakorkowanych przeze mnie z leżakującym w nich winem bez kapturka. Problem rozwiązuje zanurzenie szyjki butelki w roztworze piro (ewentualnie przetarcie pow. korka nasączonym wacikiem) ale trzeba to kontrolować bo niekiedy po paru tygodniach problem powraca. Dopóki pleśń pojawia się w niewielkich ilościach na pow. korka i jest zmywana na bieżąco nie ma strachu ale niekontrolowana sytuacja może skończyć się przedostaniem jej w strukturę korka i w przyszłości kontaktu z winem a to już wróży porażkę. Korek korkowi nie równy , i tak z moich obserwacji pleśń zdecydowanie częściej łapią "przemielone"korki-stericork niż naturalne lite. Kontrola zakapturkowanych butelek w takiej sytuacji jest niemożliwa.
Inna sprawa to ryzyko przechowywania zakorkowanych butelek w piwnicach o (nawet nie koniecznie intensywnych) zapachach "obcych" ale to na pewno wszyscy znają. :wink:

PostNapisane: sobota, 19 lutego 2011, 00:43 
przedszkolak
przedszkolak

Ja mam dość wilgotną piwnicę. Za pierwszym razem nie zabezpieczyłem korków i szybko rozwinęła się pleśń :(
Od tego czasu używam parafiny/wosku. Roztapiam w pojemniczku zanużonym w kąpieli z wrzątku, gdy ma lekko gęstniejącą konsystencję maczam szyjkę- 2 razy :) Warunek powodzenia- idealnie suche korki od góry. Starannie wykonane daje pewność że pleśń nas ominie! Niektóre butelki mam już tak zabezpieczone 3 lata, jest OK.
Oczywiście takie rozwiązanie ma swoje minusy: korek powinien oddychać a tu raczej nie ma takiej możliwości ale lepsze to niż grzyb... Za to nigdy nie wyczułem parafinowych ekstraktów w winie- najwidoczniej nic nie przenika.
Przed otwarciem nożem łatwo się ściąga jak jest schłodzone. A butelka własnym trunkiem, ręcznie zaprojektowaną etykietą i woskiem na górze wygląda naprawdę atrakcyjnie 8)

PostNapisane: poniedziałek, 21 lutego 2011, 20:33 
czeladnik
czeladnik

Może rozwiązaniem będą korki syntetyczne. A co do tematu to też stawiam na opalarkę.
Pozdrawiam.

PostNapisane: wtorek, 6 września 2011, 13:06 
czeladnik
czeladnik

Lokalizacja: Mazowieckie (mieszkam w Warszawie, winorośl sadzę w Wildze )
Ja zawsze stawiam butelke normalnie w zlewie, zakładam kapturek i polewam wrzątkiem z czajnika. Wychodzi idealnie bez obracania butelki go góry nogami i maczania całej szyjki we wrzątku z garnka.

Maciek
http://www.sniegorski.pl

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1