Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 04:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kamień winny
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2015, 20:02 
nowicjusz
nowicjusz

Witam
Po kilku miesiącach w zabutelkowanym winie odkryłem krystaliczne kawałki twardego osadu, czy wie ktoś co to może być, pierwszy raz coś takiego mi powstało, wytwory są wielkości monety, a smak wina jest bardzo dobry.

wino czerwone z ciemnych winogron 4 razy klarowane w ciągu 6 miesięcy przed przelaniem do butelek

Załączniki:
IMG_0415.JPG
IMG_0415.JPG [ 63.63 KiB | Przeglądane 5013 razy ]

PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2015, 20:40 
Ekspert
Ekspert

Kwiat winny nie jest formalnie wadą, ale jednak wygląda to nieestetycznie. Klarowanie wina nie ma związku, kamień winny wytrąca się w niskich temperaturach (to winian czegośtam) i jedyną możliwością aby nie pojawił się w butelce jest wytrącenie go najpierw w balonie w niskiej temperaturze a dopiero potem butelkować.
Podejrzewam że wino zeszłoroczne zabutelkowałeś przed zimą - i dlatego to się stało.
W takim przypadku zdecydowanie za wcześnie zabutelkowałeś.

PostNapisane: piątek, 17 lipca 2015, 09:16 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuję za odpowiedź

PostNapisane: sobota, 29 sierpnia 2015, 23:03 
mistrz
mistrz

MysticP napisał(a):
Witam
Po kilku miesiącach w zabutelkowanym winie odkryłem krystaliczne kawałki twardego osadu, czy wie ktoś co to może być, pierwszy raz coś takiego mi powstało, wytwory są wielkości monety, a smak wina jest bardzo dobry.

wino czerwone z ciemnych winogron 4 razy klarowane w ciągu 6 miesięcy przed przelaniem do butelek

Na temat jak wytrącić kamień winny pisał wcześniej na forum Darucha, podał również wzór. Jeśli nie odnajdziesz tego postu napisz odszukam w notatkach ze szkoleń i umieszczę jeszcze raz dla przypomnienia.
Pozdr.
Jacek.

PostNapisane: sobota, 29 sierpnia 2015, 23:45 
Ekspert
Ekspert

Tydzień temu robiłem USG jamy brzusznej i mam 0,5 cm kamień w lewej nerce. Lekarka powiedziała, że jak go wysiusiam to zbadamy co to za jeden. Ja bez badania wiem co to za jeden. ?

PostNapisane: niedziela, 30 sierpnia 2015, 10:01 
mistrz
mistrz

Zodiak napisał(a):
Tydzień temu robiłem USG jamy brzusznej i mam 0,5 cm kamień w lewej nerce. Lekarka powiedziała, że jak go wysiusiam to zbadamy co to za jeden. Ja bez badania wiem co to za jeden. ?

Wobec tego jeśli odszukasz ten wzór od Darka to możesz sobie policzyć jakie mocne wino piłeś i jak mocno przemroziłeś nerki ,że wytrącił Ci się kamień. :lol:
Pozdrawiam Jac.

-- niedziela, 30 sierpnia 2015, 11:01 --

Madziar napisał(a):
MysticP napisał(a):
Witam

Na temat jak wytrącić kamień winny pisał wcześniej na forum Darucha, podał również wzór. Jeśli nie odnajdziesz tego postu napisz odszukam w notatkach ze szkoleń i umieszczę jeszcze raz dla przypomnienia.
Pozdr.
Jacek.

P.S. MysticP odnalazłem temat który Cie interesuje jest w dziale "Obniżanie kwasowości wina przez wymrażanie"
Wklejam tu post Daruchy z 14.12.2013 cytuję:
"Nie pisałeś czy przeprowadzałeś fermentację jabłkowo-mlekową. Jeśli nie to wartałoby pomyśleć o tym, szczególnie jeśli jest to wino czerwone - FJ-M, obniżyć można o około 1,5 g/l kwasów. Jeśli po tym zastosujesz wymrażanie to obniżysz kwasowość o kolejny 1g/l. Węgrzy z regionu tokajskiego stosują wzór do obliczania temperatury wymrażania przez 2 tygodnie :
(%Alkoholu wina / 2)-2 = tj. np. (12% / 2)- 2 = 4, czyli wino należy wymrażać w temp -4stC przez 2 tygodnie, po czym zlać znad kamienia winnego i możesz wlać do beczki (pamiętać o dopełnianiu pod wierzch).
Jeśli nie chcesz wymrażać to kamień winny w zimnej piwnicy będzie się stopniowo osadzał i po zimie będziasz miał łagodniejsze wino tak jak po wymrażaniu.
P.S. podany wzór jest ze szkolenia, które organizowała winnica PORTIUS z Węgier."

Ja w swojej praktyce w zimie stawiam balon z winem przy uchylonym oknie aż do wiosny i wino ma w zależności od temperatury wymrażanie i ogrzewanie. W przypadku temperatur ekstremalnych okno zamykam. Balon jest okryty przed działaniem światła. Zdarzało się że zapomniałem zamknąć okno ale wino nigdy nie zamarzło. Niestety ta technika nie sprawdza się gdy ktoś ma dużo wina i mało okien. :lol:
Pozdr. Jac.

Zgłoś post

PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2016, 11:11 
czeladnik
czeladnik

Czy wino zamarznie w temperaturze ok -10 stopni? Chcę wytrącić kamień winny ale boję się że rozsadzi balon.

PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2016, 12:02 
Ekspert
Ekspert

Balon to rozsadzi, czy cokolwiek innego, jeśli cała ciecz zamarznie, Jak częściowo to nie powinno.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2016, 12:03 
Ekspert
Ekspert

KrzysztofB napisał(a):
Czy wino zamarznie w temperaturze ok -10 stopni? Chcę wytrącić kamień winny ale boję się że rozsadzi balon.
Czysty alkohol etylowy z czystą demineralizowaną wodą miesza się idealnie i możemy obliczyć:
temperatura zamarzania wody 0oC, co odpowiada 273K
temp. zam. etanolu -114oC, czyli 129K
zakładam, że wino ma 12% alkoholu, czyli w 1000ml jest 120ml czystego etanolu
(120ml*129K+880ml*273K)/1000ml=256K, czyli -17oC
wniosek, do -17oC balona nie rozsadzi, ALE to tylko teoria. Wino to mieszanina wielu związków. Wszelkie kryształki: soli, minerałów są zarodkami krystalizacji oczywiście dla zamarzającej wody, która się rozdziela od alkoholu - dlatego w balonie jest mieszanina cieczy i kryształków wody. Objętość tej mieszaniny wzrasta wraz ze wzrostem objętości i ilości kryształków lodu w balonie, dlatego balon nie powinien być szczelnie zamknięty.

p.s. ja balon trzymam w blaszaku na razie temperatury w nocy (na zewnątrz) po niżej -10oC nie robią na nim żadnego wrażenia.

PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2016, 13:43 
Ekspert
Ekspert

suszi napisał(a):
Czysty alkohol etylowy z czystą demineralizowaną wodą miesza się idealnie i możemy obliczyć:
temperatura zamarzania wody 0oC, co odpowiada 273K
temp. zam. etanolu -114oC, czyli 129K
wniosek, do -17oC balona nie rozsadzi.

Niestety zależność temperatury krzepnięcia mieszaniny wodno-alkoholowej nie jest ani proporcjonalna ani prostoliniowa. 12% roztwór wodny etanolu krzepnie w temperaturze ok. -6 st. C.

PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2016, 13:48 
mistrz
mistrz

suszi napisał(a):

W oparciu o jakie prawo fizyczne jest ten wzór? Nie wszystko przecież liczy się z proporcji.

Podobno przyjmuje się, że wino "zamarza" w temperaturze ujemnej równej połowie stężenia objętościowego etanolu w nim zawartego, zaś wzór empiryczny (wg Perin 1977) do obliczenia bezpiecznej temperatury stabilizacji zimnem wina to:
T (-°C) = (% vol Alkoholu/2) - 1

co daje dla 12% wina -5°C.

PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2016, 13:56 
czeladnik
czeladnik

suszi napisał(a):

p.s. ja balon trzymam w blaszaku na razie temperatury w nocy (na zewnątrz) po niżej -10oC nie robią na nim żadnego wrażenia.

Upsss... :oops: :oops: Tylko spokojnie wnieś spowrotem do chłodnej piwnicy jak gąsior nie pęknięty i nie pełny to jest jeszcze do uratowania stopniowym zwiekszaniem temperatury. Ale ja bym postawił w misce o pojemności większej niż poj balona.

PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2016, 13:59 
Ekspert
Ekspert

-6*C . Różowy MFLM o zawartości alkoholu ok 11% zaczyna zamarzać od szyjki . 5 litrowa dama zamarznieta w połowie.

Załączniki:
2016-01-02 13.54.29.jpg
2016-01-02 13.54.29.jpg [ 72.82 KiB | Przeglądane 4404 razy ]

PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2016, 17:23 
mistrz
mistrz

Po świętach nie chciało mi się iść do piwnicy, a do winnicy pojadę dopiero za tydzień, i 10-litrowy baniaczek wypełniony do połowy, wystawiłem na balkon. Nocne temperatury spadały do -12..-10 i nic nie zamarzło. Tylko woda w rurce. W baloniku był 12% Regent.
Wina jednoroczne przechowuję do pierwszego lata w balonach w starych domu, zagospodarowanym jako podręczna winiarnia. Ubiegłej zimy, słaba mieszanka borygo wysadziła w ojcowym starym aucie marki Żuk kapsle w bloku silnika, bo na zewnętrz było ok. -20. W tym starym domu było -12 i też balony nie zamarzły.

PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2016, 20:02 
Kiper
Kiper

Ja różowe z marszałka trzymam w piwnicy w temp ok 9 stopni bardzo ładnie sklarowane i kamień winny wytrąca się już w 2 odciągu.
Natomiast wino z Johannitera jeszcze mocno mętne trzymam na dworze teraz przy tych temperaturach -12 stopni zaczyna się wytrącać sporo kamienia winnego i zaczyna się od góry klarować wino ma prawdopodobnie od 12 do 14 procent alkoholu i nie zamarza przy - 12 stopniach może dla tego że jest prawie napełnione pod sam korek i jest zatkane szczelnym korkiem , dlatego mam taką myśl ponieważ kiedyś trzymałem wodę gazowaną i soki tymbarka w szklanych butelkach w blaszaku w temp około - 3 , -5 stopni , woda i soki były w stanie ciekłym w butelkach w momencie otwarcia kapsla woda i sok w butelce zaczynał zamarzać od szyjki do dna błyskawicznie w ciągu około 10 sekund rozrywając butelkę , może na wpływ zamarzania wina ma znaczenie ciśnienie panujące w balonie ? ? albo np pirosiarczyn ? jak jednym wino 12 procentowe zamarza przy -6 a innym nie przy -12 ???

Pozdrawiam.
Marcin.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1