suszi napisał(a):
Ostatnie 3 strony tego wątku są całkiem ciekawe. Prawie w każdym poście jest ziarno prawdy (poza notorycznym myleniem kwasu winowego i jego soli potasowej - która się osadza w czasie przechowywania/chłodzenia/wymrażania - im niższa temperatura tym szybciej proces zachodzi).
Do dyskusji dorzucę:
1. Kryształki kwasu winowego rozpuszczają się w wodzie miej więcej podobnie jak kryształki kwasu cytrynowego dostępnego na pólkach w sklepach spożywczych.
2. W Polsce typowy stosunek kwasu jabłkowego do kwasu winowego w dojrzałym poprawnie materiale wynosi 60%/40%, czyli jest więcej kwasu jabłkowego niż w krajach winiarskich.
3. W Polsce nadużywamy potasu na winnicach (bo oby zdążyło dojrzej, bo oby zdążyło zdrewnieć, bo Alkalin na mączniaki). W efekcie faktycznie mamy za wysokie pH (jony potasu) i za dużo kamienia winnego (czyli soli = kwas winowy + potas). Często dodając kwas winowy i wytrącając winian potasu poprawimy znacznie jakość wina - zmaleje pH a kwasowość wcale nie wzrośnie w dodatku poprawi się stabilność i smak zrównoważonych kwasów!!!
Jak rzadko mi się przytrafia zgodzić się z tobą. Tak, ten wpis bardzo mi się podoba bo uspokaja też atmosferę.
Moje wina robię jako wytrawne z jak najmniejszym cukrem resztkowym, nie przerywam fermentacji. Dobre wino musi mieś pożądany balans pomiędzy cukrem resztkowym i kwasami. Dlatego moje wina wymrażam. Po wytrąceniu kamienia winnego moje wino staje się łagodniejsze, nie czuć kwasów, nie wzrasta goryczka a wyraźnie poprawia się jego słodkość chociaż nie dodaję do niego cukru w żadnej postaci.
Chciałbym przytoczyć tłumaczenie produktu, który znalazłem w internecie. Skopiowałem link ale nie wiem czy zadziała dlatego przytaczam tłumaczenie. Link to:
http://static.abstore.pl/design/account ... izacja.pdfProdukt firmy: MARXAM ENOLOGY
www.marxam-enology.plKali-ContactSpecjalnie przygotowane, frakcjonowane zarodki krystalizacji, dla naturalnej stabilizacji kamienia winnego.
Opis produktu:
W opakowaniu są sprzedawane specjalnie przygotowane zarodki krystalizacji dla precypitacji kamienia winnego. Wodorowinian potasu. E336. Przeznaczony do środków spożywczych oraz wytwarzania wina: podczas dodawania zarodków należy brać pod uwagę ogólne zalecenia podawane przez producenta.
Cel stosowania:
Uzyskanie stabilności kamienia winnego w naturalny sposób bez użycia kosztownej wirówki Venturiego.
Produkt i działanie:
Kali-Contactto bardzo czyste chemicznie zarodki krystalizacji kamienia winnego, przygotowane specjalnie do wytrącania kryształów. Ze względu na powierzchnię reaktywną Kali-Contact stymuluje kamień winny rozpuszczony w winie do szybkiej krystalizacji. Nadmiar kamienia winnego rozpuszczonego w winie absorbuje (przykleja się, nalepia się) do dodanych kryształków, które się powiększają a następnie opadają na dno w formie osadu. Im niższa temperatura wina, tym lepsza i dłużej trwająca stabilność wina po częściowym pozbyciu się kamienia winnego.
Dawkowanie:
4 g Kali-Contact /L wina.
Stosowanie:
Przed przystąpieniem do aplikacji wino po fermentacji musi być dobrze sklarowane lub przefiltrowane. Tylko wtedy będzie zapewniona stabilizacja kamieniem winnym. Następnie konieczne jest odkwaszenie wina, wtedy Kali-Contact można dodać bezpośrednio do odkwaszonego wina, bez uprzedniego oddzielenia osadu drożdżowego powstałego podczas odkwaszania. Aby uzyskać najlepszą możliwą ochronę przed wydzielaniem się kryształków wodorowinianu potasu w winie po przeprowadzonym procesie stabilizacji, należy dodawać środek do całego wina przeznaczonego do butelkowania, a nie do pojedynczych porcji (Süßreserve, sok / moszcz winogronowy do słodzenia w zestawie). Dla dobrej wydajności procesu kontaktowego, wino musi zostać schłodzone i utrzymane w pożądanej temperaturze (od + 4°C do -4°C). Wówczas następuje przesycenie wina kamieniem winnym i kryształki szybciej powstają. Dodać 4 g Kali-Contact /L wina i intensywnie zamieszać, aż produkt zostanie równomiernie rozprowadzany, a następnie pozostawić do przereagowania na czas co najmniej 4-6 godzin. Zaleca się mieszać wino co 60 minut, aby zapewnić stały kontakt Kali-Contact z kamieniem winnym rozpuszczonym w winie. Kryształy oddziela się od nadal chłodnego wina, najlepiej za pomocą filtra lub filtracji ziemią okrzemkową. Jeżeli wytrącone kryształki są przechowywane w czysty i higieniczny sposób, mogę być używane wielokrotnie. Należy jednak pamiętać, że kamień winny używany wielokrotnie może spowodować zanieczyszczenie mikrobiologiczne win, fermentację wtórną, zmniejszenie kwasowości lub powstawanie kwasów lotnych.
Znalazłem też automatyczną instalację chyba niemiecką do usuwania kamienia winnego (tym razem bez pasteryzacji) firmy Anderson-Negele z zastosowaniem instalacji do schłodzenia wina do którego dodaje się kamienia winnego jako zarodków krystalizacji oraz z zastosowaniem wirówki Venturiego. Podaję link ale nie wiem czy zadziała:
https://www.anderson-negele.com/pl/appl ... eien-gmbh/Podaję materiały aby przypomnieć, że taki proces w wytwarzaniu wina jest stosowany ale decyzję jakie wino chcemy konsumować każdy musi podjąć osobiście.