Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 11:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2016, 20:37 
mistrz
mistrz

Marcin...nie wiem jak to jest, ale jak bum cyk cyk, w nocy 30/31.12 w Białymstoku u mnie na balkonie było -12, i nie zamarzło. W sylwestra z teściem chrypki dostaliśmy, bo wino było zbyt zimne spożywane. :D

Czy zawartość pirosiarczynu ma wpływ na zamarzanie?
Może niech się chemicy wypowiedzą. Ja jestem tylko inż.IT.
Do celów analizy napisze tylko, że w moich winach pirosiarczyn był dodawany tylko na etapie miażdżenia owoców.
Ciśnienie w balonach to raczej atmosferyczne. Bo ani tam pod- ani nad- ciśnienia nie ma...(zwłaszcza, że w takiej temp. to fermentacja raczej już nie zajdzie).
Zatem jedynym argumentem determinującym moment zamarzania wina jest pewnie jego skład chemiczny, a dokładnie stężenie C2H5OH.
Ale, że po takim przemrożeniu winka, na dnie balonu piękny kamień winny łatwiej się wytrąca i pięknie klaruje się samo wino, to fakt.

PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2016, 20:47 
Kiper
Kiper

No właśnie bardzo mnie zastanawiają te podawane rozbieżność zamarzania win... Od czegoś to musi zależeć dlaczego jedno wino 11 procentowe zamarza przy -6 stopniach
a inne około 12 procent nie zamarzają przy -12

PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2016, 21:26 
Ekspert
Ekspert

Ja swoje wino pozostawiam w chłodnej piwnicy (+5-do 0*C) na okres 4-5 miesięcy. Na wiosnę nie widzę kamienia winnego, ale jest jakiś osad, bardzo drobny i twardy na samym dnie balona. Myślę że chyba to nie jest tak niska temperatura, co by mógł się wytrącić.

PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2016, 22:09 
Ekspert
Ekspert

monteverst napisał(a):
..... dlatego mam taką myśl ponieważ kiedyś trzymałem wodę gazowaną i soki tymbarka w szklanych butelkach w blaszaku w temp około - 3 , -5 stopni , woda i soki były w stanie ciekłym w butelkach w momencie otwarcia kapsla woda i sok w butelce zaczynał zamarzać od szyjki do dna błyskawicznie w ciągu około 10 sekund rozrywając butelkę.....

Rozprężający się CO2 obniża temperaturę.

PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2016, 22:18 
mistrz
mistrz

monteverst napisał(a):
No właśnie bardzo mnie zastanawiają te podawane rozbieżność zamarzania win... Od czegoś to musi zależeć dlaczego jedno wino 11 procentowe zamarza przy -6 stopniach

Pewny wpływ na zamarzanie ma pewnie też ilość cukrów i kwasów w winie.

I coś mi się wydaje że trudno będzie obliczyć temp. zamarzania konkretnego wina.

Biorąc pod uwagę tylko te trzy zmienne czyli zawartość: alkoholu, cukrów i kwasów.

PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2016, 00:28 
mistrz
mistrz

jasiu83 napisał(a):
monteverst napisał(a):

Pewny wpływ na zamarzanie ma pewnie też ilość cukrów i kwasów w winie.

I coś mi się wydaje że trudno będzie obliczyć temp. zamarzania konkretnego wina.

Biorąc pod uwagę tylko te trzy zmienne czyli zawartość: alkoholu, cukrów i kwasów.

Odpowiedź jest dosyć prosta ale nie każdy o niej słyszał. Istnieje takie zjawisko jak przechłodzenie cieczy poniżej temp. krzepnięcia i tak np. wodę można schłodzić do -42stopni Celsjusza. Jest to tzw. ciecz przechłodzona i jest to stan termodynamicznie nietrwały , wystarczy odkręcić zakrętkę lub spowodować niewielki wstrząs i ciecz błyskawicznie zamarza. Mieliśmy taki przypadek w firmie że paleta wody min. w petach 1,5l stała w zimnym magazynie -5 i po przewiezieniu paleciakiem do ogrzewanego pomieszczenia zamarzła w ciągu kilku minut. W przypadku wina należy brać pod uwagę czynniki wymienione przez kolegę powyżej, możliwe wstrząsy wina i jeszcze jeden ważny czynnik który przyspiesza krystalizację -otóż katalizatorem krystalizacji i zamarzania mogą być cząstki stałe wokół których rozpoczyna się cały proces. Reasumując - któż z nas wie bez dokładnych badań co tam ma w winie. A ogólny wzór na wymrażanie wina klika lat temu podał Darucha wątek "Obniżanie kwasowości wina przez wymrażanie" i jest przekopiowany kilkanaście postów wyżej. Darek aktualnie uprawia już kilka ha winnicy i nie wytrząsnął sobie tego z rękawa. A jeśli ma jeszcze czas czytać to forum to serdecznie go pozdrawiam.

PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2016, 01:01 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
suszi napisał(a):
Czysty alkohol etylowy z czystą demineralizowaną wodą miesza się idealnie i możemy obliczyć:
temperatura zamarzania wody 0oC, co odpowiada 273K
temp. zam. etanolu -114oC, czyli 129K
zakładam, że wino ma 12% alkoholu, czyli w 1000ml jest 120ml czystego etanolu
(120ml*129K+880ml*273K)/1000ml=256K, czyli -17oC
wniosek, do -17oC balona nie rozsadzi.

Niestety zależność temperatury krzepnięcia mieszaniny wodno-alkoholowej nie jest ani proporcjonalna ani prostoliniowa. 12% roztwór wodny etanolu krzepnie w temperaturze ok. -6 st. C.
Rzeczywiście wyżej popisałem BZDURY :oops:, zanim się coś napisze warto najpierw spojrzeć do wikipedi:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ethanol_(data_page): dla 12% objętościowo (a to nas interesuje) to około -4oC, dla 17% to ?6.1 °C
@Misza na marginesie zależność prostoliniowa to inaczej proporcjonalna ;)

PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2016, 09:13 
mistrz
mistrz

Madziar napisał(a):
A ogólny wzór na wymrażanie wina klika lat temu podał Darucha wątek "Obniżanie kwasowości wina przez wymrażanie" i jest przekopiowany kilkanaście postów wyżej. Darek aktualnie uprawia już kilka ha winnicy i nie wytrząsnął sobie tego z rękawa.

Ten empiryczny wzór podał(a) J. Perin w 1977 r. w publikacji w języku francuskim. Funkcjonuje on nadal w fachowej literaturze (np. w monografii Wine Science autorstwa R. Jackson'a). Wydaje mi się, że został stworzony dla win wytrawnych, ale wyliczona temperatura jest także bezpieczna dla win zawierających cukier, gdyż jego obecność obniża temperaturę krzepnięcia wina.

PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2016, 10:06 
Ekspert
Ekspert

W ubiegłym roku obniżałem kwasowość przez wystawianie wina na mróz.
Kamień się wydzielił, wino kwasowość obniżyło, ale zmienił się również smak.
Zmalały taniny i wino stało się bardziej "gładkie".
Coś za coś, faktem jest że na to "wygładzanie" trzeba uważać.
Chyba że ktoś lubi takie wina...

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2016, 10:08 
Kiper
Kiper

castleman piszesz że zmalały taniny..... czyżby piszesz o ciemnym winie ??

PostNapisane: piątek, 29 listopada 2019, 21:38 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Kamień winny uznaje się za dowód na żywe wino i pobranie właściwych pierwiastków, czyli potasu i wapnia oraz mówi nam, że wino jest bogate. Mój Gemischter Satz zabutelkowany w małych partiach (cuvee Riesling, Pinot Blanc, Chardonnay, Elbling, Silvaner, Veltliner, Pinot Gris i Gewurtraminer) ma kamień (trzymany w chłodnej temperaturze), ale ponoć pozbywanie się kamienia spowoduje utratę właściwości wina. Gdzie jest prawda?

PostNapisane: piątek, 29 listopada 2019, 21:44 
Ekspert
Ekspert

monteverst napisał(a):
castleman piszesz że zmalały taniny..... czyżby piszesz o ciemnym winie ??

Tak, o czerwonym.

Kiedyś kamieniem winnym byłem przerażony, teraz nie robi na mnie wrażenia.
Lepszy niż męty (osad) w winie.
Zdekantować i po problemie.
To co pisze @Dolnoslonzok to fakt, dla mnie wino z kamieniem winnym to "zdrowe" wino.

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: piątek, 29 listopada 2019, 22:13 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
ponoć pozbywanie się kamienia spowoduje utratę właściwości wina. Gdzie jest prawda?

Michał kamień winny to kwas winowy. Jeśli wino ma nadmierną kwasowość to zrzucenie kamienia pozwala ją zniejszyć.

PostNapisane: piątek, 29 listopada 2019, 22:52 
Kiper
Kiper

vanKlomp napisał(a):
Dolnoslonzok napisał(a):
ponoć pozbywanie się kamienia spowoduje utratę właściwości wina. Gdzie jest prawda?

Michał kamień winny to kwas winowy. Jeśli wino ma nadmierną kwasowość to zrzucenie kamienia pozwala ją zniejszyć.
A ściślej sól kwasu winowego. I nie zawsze zmniejszenie kwasowości tą drogą jest korzystne, bo pozbywamy się kwasu winowego (a więc tego raczej pożądanego w winie), a zostaje kwas jabłkowy (którego w winie nie chcemy za dużo).
Jak ktoś ma bardzo kwaśne wino, bo owoce były niedojrzałe, to zapewne ma przewagę kwasu jabłkowego. Jak zrzuci kamień winny, to pewnie zostaje mu sam kwas jabłkowy i wino smakuje jak kwaśne zielone jabłka.

PostNapisane: sobota, 30 listopada 2019, 06:30 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
vanKlomp napisał(a):

Krzysztofie, zgadza się, zatem przy moim Gemischter Satz (gdzie Riesling i Pinot Blanc nie osiągnęły solidnych parametrów zebrane z musu 7 września), mający wysoką kwasowość powinien teraz przejść zabieg zastopowania zrzucania kamienia winnego (pojawił się właśnie posmak jabłkowy, o którym pisze wyżej forumowicz Piotr Sz.).
castleman napisał(a):
To co pisze @Dolnoslonzok to fakt, dla mnie wino z kamieniem winnym to "zdrowe" wino.

No właśnie, o tym czytałem i teraz pytanie, co robić? Pozwolić zrzucać, zatrzymać?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1