Teraz jest piątek, 21 listopada 2025, 11:49

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 2 września 2018, 10:21 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 23 października 2017, 11:10
Posty: 3
Lokalizacja: podkarpackie
Witam

mam taki problem - 30 litrów moszczu zebrałem tydzień temu - 70% Aurora, 5%Nektar, 25% Muskat Odeski.
moszcz 24 BLG, kwasy 8,5-9g/L
Chciałem fermentować na drożdżach LALVIN CY3079 BURGOBLANC, ale nie ruszyła fermentacja przez 3 dni, dodałem Lalvin71B, nie ruszyła fermentacja przez 3 dni. (moszcz przelewany kilkukrotnie, ale dawka pirosiarczynu 2 gramów do moszczu przed wrzuceniem do prasy nie powinna stanowić problemu = zero środków chemicznych od 58 dni) . Wreszcie wczoraj wrzuciłem.... niestety Fermivin ls2. Pracują, dzisiaj już jak oszalałe. C o było przyczyną braku fermentacji na poprzednich chyba się nie dowiem.
Ale tutaj zaczyna się problem. Jak zatrzymać te LS2 by był cukier resztkowy na poziomie 16-20 g/L. (nieco ponad 1BLG pewnie).

a) zasiarkować w odpowiednim momencie, schłodzić mocno,

a) doprowadzić do wytrawności całkowitej na wysokim alkoholu, następnie mocno schłodzić wino (0-4 stopnie) potem np. za miesiąc dodać np. moszcz po prasie z rieslinga, nektara, i mam taką odmianę Ljubjana od pana R. Piątka (po kilku latach odkryłem że to co było niejadalne we wrześniu (fatalny smak) nagle pod koniec października nabiera rewelacyjnego smaku i aromatu i do tego skórka gruba, na późny zbiór sobie pomyślałem).
Łącznie tego moszczu-soku nie będzie dużo - max 10 litrów a raczej gdy przytrzymam na krzakach dłużej to i może z 5L. Bez fermentacji. Alkohol powinien się zmniejszyć, pytanie czy fermentacja nie ruszy z powrotem

b) po uzyskaniu wytrawności uderzyć pirosiarczynem (nie wiem 3-4 gramy? więcej?) i dopiero potem dodać moszcz z innych odmian dla cukru resztkowego, aromatu itp. chłodzić do 0-4) stopnia).

inne pomysły.

z góry dziękuję za rady
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 września 2018, 12:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7068
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
a) zasiarkować w odpowiednim momencie, schłodzić mocno
Nie ruszały długo ,bo zbyt mocno zasiarkowałeś :?: :wink: Po przewietrzeniu ruszyły :idea:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 września 2018, 17:01 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 23 października 2017, 11:10
Posty: 3
Lokalizacja: podkarpackie
Panowie,
- 2g pirosiarczynu potasu na 30 litrów soku to za dużo? ok.

- V1116 jak pamiętam to też bayanusy, to nimi mam zabić drożdże również bayanusy fermivin LS2? hmm..
problemem jaki mam - jak za jakiś czas próbować "zabić" bayanusy LS2 (siarkowanie, wymrażanie, itp...) tylko co z ewentualnym dosładzaniem moszczem surowym z rieslinga, nektara, Ljubjany za np miesiąc - wznowi się fermentacja?
czy jednak starać sie dociągnąc do 18% alkoholu, by ubić Ls2 bayanusy, wówczas dodatkowy moszcz, "dosłodzi" mi dodatkowo to supermocne wino, jednocześnie obniży %alkoholu w objętości.... nie wiem szukam rozwiązania.

ps. dziękuję za odpowiedzi i rady
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 września 2018, 18:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5569
Lokalizacja: Łódź i okolice
Tamtam napisał(a):
jak za jakiś czas próbować "zabić" bayanusy LS2

Walka z wiatrakami. Przynajmniej potrójna dawka piro i też gwarancji nie masz. Co Wy wszyscy uparliście się na te bayanusy?
Nie chcecie robić mózgotrzepów a dajecie bayanusy. :crazy:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 września 2018, 17:23 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 8 maja 2017, 14:00
Posty: 24
Lokalizacja: okolice Tarnowa
Ja również mam problem, seyveal blanc blg 20 kwasy 14g/l wczoraj nastawione i zaszczepione do rana zero oznak fermentacji (czerwone wino nastawione w podobnym czasie już pracuje), dziś dodałem drożdże ponownie i znów bez reakcji.
Podejrzewam piro - po zmiażdżeniu a 3h przed tłoczeniem dodałem około 4-5 g piro potasu na 25kg - waga szwankowała
Jak uratować nastaw?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 września 2018, 19:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4734
Lokalizacja: Rybnik
cessare napisał(a):
kwasy 14g/l
4-5 g piro potasu na 25kg


Przy takich kwasach to pH jest w okolicach 3 lub poniżej. Jeśli winogrona były zdrowe to dawka piro jest co najmniej 2 razy za duża, a przy takim pH piro działa niezwykle skutecznie. Kilka dni to sobie postoi zanim ruszy. Może trzeba to ze dwa razy przelać w celu przewietrzenia.
Swoją drogą po co robić nastaw przy takim wysokim kwasie. :?

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 września 2018, 19:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5569
Lokalizacja: Łódź i okolice
Przy takim kwasie powinieneś użyć drożdży obniżających kwas.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 września 2018, 20:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4734
Lokalizacja: Rybnik
Obstawiam, że ten Seyval był po prostu niedojrzały.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO