krogo napisał(a):
Misza napisał(a):
W kwestii odsłaniania gron są zalecane dwa terminy, żeby uniknąć poparzeń - było już chyba o tym na forum. Albo robi się to przed zamykaniem gron - w lipcu, albo po verasion - na początku fazy dojrzewania. Najnowsze trendy są takie, żeby to robić wcześniej niż później, szczególnie dla odmian ciemnych.
W ubiegłym roku odsłaniałem stopniowo ale zacząłem bardzo wcześnie - pojedyncze liście usuwałem już pod koniec kwitnienia, przed zamknięciem grona były już praktycznie całkowicie odsłonięte. Jednak nie wszystkie ciemne odmiany dobrze to zniosły - w wielu gronach zdarzały się pojedyncze poparzone jagody ale niektóre (np. Nero) miały poparzone niemal całe grona. Jasne odmiany zniosły to dobrze.
Rozmawiałem wczoraj w Niepolomicach z p. Katarzyną Korzeń na temat goryczki w Johanniterze.
Stwierdziła że johanniter nie lubi się opalać .
W tym roku odslonilem grona t ylko z jednej strony szpaleru, na etapie zielonego grochu. Jako całość jest więcej goryczki niz rok temu, ale wtedy było mniej słońca od verasion do dojrzałości. To raz
Dwa to krzewy prowadzone na sznur stały. Mam tak prowadzony skrajny do działki szpaler i tam jest mniej wyczuwalna.
Ostatnie opady u mnie były miesiąc temu. Cały ten okres jest lampa i tylko kilka dni pochmurnych.