Teraz jest sobota, 9 sierpnia 2025, 02:13

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 5 kwietnia 2023, 20:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4664
Lokalizacja: Rybnik
Wystarczy zlać.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 13 października 2023, 23:33 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 602
Lokalizacja: Lubuskie
Tegoroczny nastaw od 10 dni pracuję, ale jeszcze całkiem intensywnie. Niestety pojawiły się zapachy redukcyjne. Czy myślicie, że jest sens zlewać już teraz, czy poczekać jednak do końca burzliwej fermentacji? A może Dodać jeszcze raz pożywkę, chociaż już dwa razy dodane Oenostim.

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 14 października 2023, 12:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7010
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
gzeho napisał(a):
Tegoroczny nastaw od 10 dni pracuję, ale jeszcze całkiem intensywnie. Niestety pojawiły się zapachy redukcyjne. Czy myślicie, że jest sens zlewać już teraz, czy poczekać jednak do końca burzliwej fermentacji? A może Dodać jeszcze raz pożywkę, chociaż już dwa razy dodane Oenostim.

Brak informacji o drożdżach i wstępnym siarkowaniu oraz ilości dodanej pożywki.
Drożdże mają różne zapotrzebowania na azot przyswajalny (pożywka, YAN)
Ja bym to wino już zlał i przewietrzył.
Następnie pomiar cukru (spławikiem) i pomiar kwasów (przynajmniej organoleptycznie)
A potem ewentualna dalsza fermentacja lub siarkowanie.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 8 września 2024, 10:32 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 lutego 2018, 10:16
Posty: 142
Lokalizacja: ok. Zabierzowa 275 m.n.p.m
krogo napisał(a):
Misza napisał(a):
W kwestii odsłaniania gron są zalecane dwa terminy, żeby uniknąć poparzeń - było już chyba o tym na forum. Albo robi się to przed zamykaniem gron - w lipcu, albo po verasion - na początku fazy dojrzewania. Najnowsze trendy są takie, żeby to robić wcześniej niż później, szczególnie dla odmian ciemnych.

W ubiegłym roku odsłaniałem stopniowo ale zacząłem bardzo wcześnie - pojedyncze liście usuwałem już pod koniec kwitnienia, przed zamknięciem grona były już praktycznie całkowicie odsłonięte. Jednak nie wszystkie ciemne odmiany dobrze to zniosły - w wielu gronach zdarzały się pojedyncze poparzone jagody ale niektóre (np. Nero) miały poparzone niemal całe grona. Jasne odmiany zniosły to dobrze.
Rozmawiałem wczoraj w Niepolomicach z p. Katarzyną Korzeń na temat goryczki w Johanniterze.
Stwierdziła że johanniter nie lubi się opalać .
W tym roku odslonilem grona t ylko z jednej strony szpaleru, na etapie zielonego grochu. Jako całość jest więcej goryczki niz rok temu, ale wtedy było mniej słońca od verasion do dojrzałości. To raz
Dwa to krzewy prowadzone na sznur stały. Mam tak prowadzony skrajny do działki szpaler i tam jest mniej wyczuwalna.
Ostatnie opady u mnie były miesiąc temu. Cały ten okres jest lampa i tylko kilka dni pochmurnych.

_________________
______________
Pozdrawiam, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 8 września 2024, 11:00 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
zbyszekB napisał(a):
Rozmawiałem wczoraj w Niepolomicach z p. Katarzyną Korzeń na temat goryczki w Johanniterze.
Stwierdziła że johanniter nie lubi się opalać .


Robię wina z Johannitera 10-ty sezon i też twierdzę jak Pani Katarzyna Korzeń, że znaczna część goryczki przy tej odmianie pochodzi ze zbyt "opalonych gron''. Zresztą wystarczy wziąć dwie skórki bez środka do ust, jedną mocno opaloną, a drugą bardziej zieloną i mocno przeżuć... różnica w odczuciu goryczki jest kolosalna...

Pozdrawiam
Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO