Teraz jest sobota, 9 sierpnia 2025, 02:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 5 kwietnia 2023, 20:35 
Ekspert
Ekspert

Wystarczy zlać.

PostNapisane: piątek, 13 października 2023, 23:33 
Kiper
Kiper

Tegoroczny nastaw od 10 dni pracuję, ale jeszcze całkiem intensywnie. Niestety pojawiły się zapachy redukcyjne. Czy myślicie, że jest sens zlewać już teraz, czy poczekać jednak do końca burzliwej fermentacji? A może Dodać jeszcze raz pożywkę, chociaż już dwa razy dodane Oenostim.

PostNapisane: sobota, 14 października 2023, 12:50 
Ekspert
Ekspert

gzeho napisał(a):
Tegoroczny nastaw od 10 dni pracuję, ale jeszcze całkiem intensywnie. Niestety pojawiły się zapachy redukcyjne. Czy myślicie, że jest sens zlewać już teraz, czy poczekać jednak do końca burzliwej fermentacji? A może Dodać jeszcze raz pożywkę, chociaż już dwa razy dodane Oenostim.

Brak informacji o drożdżach i wstępnym siarkowaniu oraz ilości dodanej pożywki.
Drożdże mają różne zapotrzebowania na azot przyswajalny (pożywka, YAN)
Ja bym to wino już zlał i przewietrzył.
Następnie pomiar cukru (spławikiem) i pomiar kwasów (przynajmniej organoleptycznie)
A potem ewentualna dalsza fermentacja lub siarkowanie.

PostNapisane: niedziela, 8 września 2024, 10:32 
czeladnik
czeladnik

krogo napisał(a):
Misza napisał(a):
W kwestii odsłaniania gron są zalecane dwa terminy, żeby uniknąć poparzeń - było już chyba o tym na forum. Albo robi się to przed zamykaniem gron - w lipcu, albo po verasion - na początku fazy dojrzewania. Najnowsze trendy są takie, żeby to robić wcześniej niż później, szczególnie dla odmian ciemnych.

W ubiegłym roku odsłaniałem stopniowo ale zacząłem bardzo wcześnie - pojedyncze liście usuwałem już pod koniec kwitnienia, przed zamknięciem grona były już praktycznie całkowicie odsłonięte. Jednak nie wszystkie ciemne odmiany dobrze to zniosły - w wielu gronach zdarzały się pojedyncze poparzone jagody ale niektóre (np. Nero) miały poparzone niemal całe grona. Jasne odmiany zniosły to dobrze.
Rozmawiałem wczoraj w Niepolomicach z p. Katarzyną Korzeń na temat goryczki w Johanniterze.
Stwierdziła że johanniter nie lubi się opalać .
W tym roku odslonilem grona t ylko z jednej strony szpaleru, na etapie zielonego grochu. Jako całość jest więcej goryczki niz rok temu, ale wtedy było mniej słońca od verasion do dojrzałości. To raz
Dwa to krzewy prowadzone na sznur stały. Mam tak prowadzony skrajny do działki szpaler i tam jest mniej wyczuwalna.
Ostatnie opady u mnie były miesiąc temu. Cały ten okres jest lampa i tylko kilka dni pochmurnych.

PostNapisane: niedziela, 8 września 2024, 11:00 
Kiper
Kiper

zbyszekB napisał(a):
Rozmawiałem wczoraj w Niepolomicach z p. Katarzyną Korzeń na temat goryczki w Johanniterze.
Stwierdziła że johanniter nie lubi się opalać .

Robię wina z Johannitera 10-ty sezon i też twierdzę jak Pani Katarzyna Korzeń, że znaczna część goryczki przy tej odmianie pochodzi ze zbyt "opalonych gron''. Zresztą wystarczy wziąć dwie skórki bez środka do ust, jedną mocno opaloną, a drugą bardziej zieloną i mocno przeżuć... różnica w odczuciu goryczki jest kolosalna...

Pozdrawiam
Marcin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1