Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 05:44

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jakie drożdże
PostNapisane: środa, 10 września 2008, 22:04 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 maja 2007, 01:00
Posty: 271
Lokalizacja: opolskie
Jakie zastosowc drożdże do fermentacji wina z odmiany fraiminer, material na wino jest przedni i nie chce go zepsuc przez eksperymenty.pozdr.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 września 2008, 07:03 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 8 grudnia 2005, 01:00
Posty: 101
Lokalizacja: Landzmierz i Góra (opolskie)
W sklepie winiarz.pl oferowane są drożdże BS2 Tramin; odpowiednie do Gewurztraminera, a więc pewnie i do Freiminera. Niestety, jeszcze ich nie próbowałem; mój Gewurztraminer dopiero dorasta. Pozdrawiam
JWK


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 11 września 2008, 07:59 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 października 2004, 01:00
Posty: 503
Lokalizacja: Gliwice
[quote="Ugriszy"]Jakie zastosowc drożdże do fermentacji wina z odmiany fraiminer, material na wino jest przedni

Jaką dojrzałość ma u Ciebie Framiner teraz? Cukier? Kwasy? Skąd zdobyłeś sadzonki?
Pozdrawiam, Nikodem

_________________
Winnica Bojków
Winnica Bojków - blog


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 września 2008, 12:45 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 maja 2007, 01:00
Posty: 271
Lokalizacja: opolskie
Dzieki za odpowiedż,nie sprawdzalem jeszcze cukru ale dojrzewa nierowno, bedzie trzeba troche przebrac grona,musi jeszcze wisiec do poczatku pażdżernika,80 sadzonek mam od Myśliwca pierwszy rok pelnego owocowania wiec bedzie tego sporo.W Winiarzu sa drożdże ale brak mi doświadczenia co do czego zamowie te BS2Tramin.pozdr.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 września 2008, 23:48 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 9 października 2006, 01:00
Posty: 361
Lokalizacja: warszawa-wilanów
pewne drożdże są w instytucie biotechnologii w Warszawie ul.Rakowiecka 36.mają stronę www..znajdź ją i zadzwoń do szefowej,powinna ci polecić właściwe,jak z nią rozmawiałem to mówiła mi,że winiarze kupują głównie dla nazwy i procentów drożdże i tak dla białych tokaj (dają do 18 procent)a dla czerwonych burgund ,pomijając najważnieszy czynnik,ten o który pytasz...

_________________
rjc


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 14:44 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Rozmawiałem w tym roku z panią z IBPRS. Nic nie potrafiła powiedzieć na temat charakterystyki swoich szczepów drożdży. Jedyne co powiedziała, to że wyprodukują dużo alkoholu. Nic nie potrafiła powiedzieć o odporności na SO2. Powiedziała żebym udał się piętro wyżej gdzie mieści się jakiś winpol, który używa tych drożdży do produkcji wiadomo czego i ich zapytał. Żenujące.

Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 22 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO