Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 02:44

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 7 października 2022, 06:39 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 21 lipca 2011, 13:12
Posty: 83
Lokalizacja: okolice Ropczyc - Podkarpackie
Powiedzcie, jakie drożdże najlepiej zastosować do seyvela.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 października 2022, 06:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
UCLM S325 ewentualnie CK S102

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 października 2022, 07:48 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 21 lipca 2011, 13:12
Posty: 83
Lokalizacja: okolice Ropczyc - Podkarpackie
vanKlomp napisał(a):
UCLM S325 ewentualnie CK S102


odnośnie CK S102 któryś z kolegów pisał że po ich zastosowaniu pojawił się siarkowodór, a co myślicie o siha7,czy ktoś stosował?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 października 2022, 08:51 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 234
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
Bardzo dobre są Safoeno BC 103. Utylizują 40 % kwasu jabłkowego i fermentują przy 10 stopniach.

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 października 2022, 11:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
Zdzisławie jeżeli kolega ma Seyvala z kwasami rzędu 7-9 to jak zastosuje drożdże, które proponujesz to wyjdzie mu mydło. :mrgreen:
Na CK S102 robiłem raz i problemu nie miałem.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 8 października 2022, 18:37 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): sobota, 15 października 2016, 22:10
Posty: 84
Lokalizacja: Gdańsk
Też używałem CK S102 i nie miałem problemu z siarkowodorem, też utylizują trochę kwasu jabłkowego (z tego co pamiętam do 20%) i nadają się do fermentacji w niskich temperaturach, ja staram się doprowadzić do 12 - 13 st. C.

_________________
Pozdrawiam,
Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 8 października 2022, 18:58 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 20 października 2021, 18:21
Posty: 55
Lokalizacja: Poznań
Heja, akurat dzisiaj robię ostatni nastaw i zamykam sezon 2022, Mój Seyval Blanc z cukrem 20 blg i drożdże Enartis Ferm aroma white. Na wiosne zrobiłem zapas tych drożdzy i daje je do wszystkich
win białych. Miałem dobre rezultaty w poprzednich latach i póki co nie zmieniam. Pozdro. M.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 8 października 2022, 19:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Grizzly napisał(a):
Heja, akurat dzisiaj robię ostatni nastaw i zamykam sezon 2022, Mój Seyval Blanc z cukrem 20 blg i drożdże Enartis Ferm aroma white. Na wiosne zrobiłem zapas tych drożdzy i daje je do wszystkich
win białych. Miałem dobre rezultaty w poprzednich latach i póki co nie zmieniam. Pozdro. M.

Jak przechowujesz drożdże do następnego roku ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 8 października 2022, 19:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
Zbyszku ja też robię zakupy co najmniej na 2 lata. Przechowuję w lodówce. Nic nie tracą na właściwościach.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 8 października 2022, 20:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
vanKlomp napisał(a):
Zbyszku ja też robię zakupy co najmniej na 2 lata. Przechowuję w lodówce. Nic nie tracą na właściwościach.

OK
ja też tak robię :!: :!:
Przeporaszam za nieporozumienie z mojej strony.
Posądziłem Grizziego ,że robi matkę drożdżową i przechowuje ją do następonegoi sezonu
Nie ma sprawy

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 8 października 2022, 21:34 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 20 października 2021, 18:21
Posty: 55
Lokalizacja: Poznań
hehe, taki ambitny to nie jestem..kupiłem na wiosne 5 opakowań, i trzymałem w lodówce, ale jak mam w planie nastaw, to wyciągam kilka dni wcześniej, bo takie prosto z lodówki coś słabo startowały.
Widziałem że z miesiąc temu trudno było Aroma white znależć, ale teraz znowu sie pokazały..Zrobiłem na nich 3 września 70 kg solaris 20 blg, 10 września 40 kg Prim/Kristaly 16 blg..dosłodziłem burakiem ;(, 30 wrzesnia 50 kg solaris 22blg, no i dzisiaj 32 kg Seyval Blanc 20 blg. Kwasów nie mierze, bo nie mam cierpliwości do miareczkowania, chyba że jest jakiś przyrząd do tego, coś jak PHmeter ? W sumie w tym roku wychodzi 190 kg winogron przerobionych. Pozdro.M.


Załączniki:
Enartis.jpg
Enartis.jpg [ 43.02 KiB | Przeglądane 1019 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 8 października 2022, 22:56 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
@Grizzly gdybys zrobił tak jak Krzysztof zapas na dwa lata, to w przyszłym roku z tego co widać były by już przeterminowane.

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 października 2022, 09:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
Suche drożdże to nie kiełbasa - jak po terminie to wcale nie znaczy, że do niczego.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 października 2022, 10:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
Mietek ma rację. Kiedyś użyłem drożdży 2 lata po terminie( gdzieś się zawieruszyły). I efekt był bardzo dobry.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 października 2022, 15:18 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 29 września 2020, 13:53
Posty: 312
Lokalizacja: Scyzoryków
Ja również potwierdzam obie poprzednie opinie o drożdżach. Jeśli tylko były dobrze przechowywane, to nie ma obaw. Niedawno, pomimo posiadania świeżych, zastosowałem stare z poprzednich sezonów, które bezproblemowo ruszyły.

_________________
Andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO