Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 06:10

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 12 września 2019, 10:55 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 2 września 2015, 12:49
Posty: 79
Lokalizacja: Dolny Ślask, Równina Kącka, Pławna
Witam kolegów,

Proszę o poradę w kwestii z tytułu wątku.
Pierwszy raz udało mi się obronić Regenta przed wszelaką zarazą i plagą os. Skoro więc dochowałem się materiału na wino, chciałbym skorzystać z doświadczenia kolegów w kwesti winifikacji tego rodzaju. Stąd dwa podstawowe pytania:

Jakich drożdży użyć do fermentacji dla najlepszego sprawdzonego efektu?
Jak długo fermentować w miazdze?

Dzięki za wszelkie sugestie!

Pozdrawiam z Równiny Kąckiej,
Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 września 2019, 11:27 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
1. Użyłem takich drożdży dwukrotnie: Oenoferm Zweigelt F3 i bardzo fajnie podbijają aromaty wiśni/czereśni.
2. Sprawdza mi się krótka fermentację w miazdze. Taka parodniowa (temp. pokojowa), aby na prasę poszło jeszcze minimalnie słodkie pracujące/nagazowane wino.
3. Dodaję dobrej jakości gotowe taniny od razu po mieleniu razem z drożdżami.
4. Trzeba zwrócić uwagę na szypułki - lubią być kruche, przez co łamią się w trakcie mielenia i zostają przy jagodach - nie może tak być.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 września 2019, 13:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5457
Lokalizacja: Łódź i okolice
W zeszłym roku do Regenta użyłem drożdży UCLM S377. Nie wiem jaki będzie efekt końcowy ale na razie jest nieźle. Fermentacja była spokojna. Fermentowałem w miazdze 10 dni. Drożdże pozwalają na długie dojrzewanie.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 września 2019, 21:24 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): sobota, 15 października 2016, 22:10
Posty: 84
Lokalizacja: Gdańsk
Ja w zeszłym roku użyłem NDA21 (+ fosforan diamonowy, +springcell), fermentacja w miazdze (razem z Cabernet Cortis) 8 dni. Jak dla mnie OK, chociaż to moje pierwsze czerwone wino jakie zrobiłem.
W tym roku też te same choć mam dylemat czy nie spróbować Lalwin RC212.

_________________
Pozdrawiam,
Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 września 2019, 22:15 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Przy Regencie zapisałem sobie SIHA 8 i UCLM377. Niedługo będę mógł coś konkretnego powiedzieć o nastawie na tych pierwszych, ale wczesna degustacja nastawiła mnie pozytywnie do tych drożdży :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 września 2019, 06:44 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 3 czerwca 2009, 01:00
Posty: 466
Lokalizacja: Krosno
suszi napisał(a):

3. Dodaję dobrej jakości gotowe taniny od razu po mieleniu razem z drożdżami.


Dobrej jakości taniny czyli które?

_________________
Pozdrawiam

Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 września 2019, 10:22 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 557
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
Ja używam St Georges S101, w tamtym i tym sezonie, uwypuklają aromaty.

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 września 2019, 19:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Jan Lubera do Regenta poleca drożdże lalvin icv d 254

-- środa, 18 września 2019, 19:43 --

Jan Lubera do Regenta poleca drożdże lalvin icv d 254


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 września 2019, 21:01 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 2 września 2015, 12:49
Posty: 79
Lokalizacja: Dolny Ślask, Równina Kącka, Pławna
Dziękuję za wszystkie sugestie. Widzę, że jest dużo dowolności w tym temacie. Ponieważ UCLM S377 pojawia się najczęściej, więc wypróbuję te drożdże w tym roku. Pożywka i azot jest, więc będą miały co przerabiać.

Trochę mało o maceracji wpadło informacji. Jeśli ktoś może coś dopisać na ten temat to zapraszam.

Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 września 2019, 21:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7001
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
PiotrPe napisał(a):
....
Trochę mało o maceracji wpadło informacji. Jeśli ktoś może coś dopisać na ten temat to zapraszam.
Piotrek

Do tej pory fermentowałem na Enartis Ferm RedFruit, maceracja około tygodnia.
W tym roku zachęcony opisem i zaleceniami zakupiłem
Lalvin RC 212
"RC212 mają właściwości stabilizacji koloru i taniny podczas fermentacji i dojrzewania wina. Lalvin Bourgorouge jest właściwym wyborem w celu zwiększenia zawartości polifenoli przy wytwarzaniu win z Gamay, Zinfandel Grenache, Regenta."
http://www.janlubera.pl/produkt/121,dro ... c_212.html
Spróbuję w tym roku, o efektach za co najmniej pół roku :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 4 września 2020, 06:54 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 178
Lokalizacja: Jarosław
Zbyszek i jak te
Lalvin RC 212 wypadają w porównaniu do red fruit?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 4 września 2020, 08:32 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 11 kwietnia 2014, 06:28
Posty: 190
Lokalizacja: Zagórze, gmina Halinów, woj. mazowieckie
suszi napisał(a):
od razu po mieleniu razem


a czym mielisz winogrona?

_________________
Pozdrawiam wszystkich, Krzysztof B.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 4 września 2020, 14:23 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lipca 2016, 10:18
Posty: 354
Lokalizacja: Mazowsze - Węgrów
Z tą fermentacją to jest ciekawostka. W 2019 robiłem 2 nastawy. Jeden macerowałem 5 dni, drugi 2 i dostałem 2 zupełnie inne wina i aż do rozlania to krótko macerowane było dużo ciekawsze, zupełnie inne. Niedługo otworzę buteleczkę i sprawdzę, co się stało przez rok.

_________________
Winniczka Nadbużańska
Bug, humus, winnica

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 grudnia 2020, 09:23 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 2 września 2015, 12:49
Posty: 79
Lokalizacja: Dolny Ślask, Równina Kącka, Pławna
ArturK79 napisał(a):
Z tą fermentacją to jest ciekawostka. W 2019 robiłem 2 nastawy. Jeden macerowałem 5 dni, drugi 2 i dostałem 2 zupełnie inne wina i aż do rozlania to krótko macerowane było dużo ciekawsze, zupełnie inne. Niedługo otworzę buteleczkę i sprawdzę, co się stało przez rok.


Jestem ciekaw twoich testów organoleptycznych :) .

Ja od dwóch lat dopiero mam możliwość eksperymentowania z Regentem. Pierwsze wina fermentowały w miazdze około 7 dni. W efekcie wina były pikantne (testy po roku), i moim zdaniem powinny jeszcze postać z rok, żeby się wygładziły.

W tym roku to było tylko (aż) 5 dni. W następnem będzie 2 :-).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 grudnia 2020, 19:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7001
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
zbyszekB napisał(a):
.......
"RC212 mają właściwości stabilizacji koloru i taniny podczas fermentacji i dojrzewania wina. Lalvin Bourgorouge jest właściwym wyborem w celu zwiększenia zawartości polifenoli przy wytwarzaniu win z Gamay, Zinfandel Grenache, Regenta."
http://www.janlubera.pl/produkt/121,dro ... c_212.html
Spróbuję w tym roku, o efektach za co najmniej pół roku :wink:

Efekty jeszcze niepełne.
Połowa wina jeszcze dojrzewa - ostatnie pomiary to styczeń 2020 : -2,5Blg; TA 5,9 g/l; pH 3,7
Druga połowa to kupaż (31/05/2020) z Marquette 2019 - ostatni pomiar - 28/11/2020; takie sobie winko typu "market" za 22zeta

W 2020 zrobiłem regenta na spontanach, na razie wszystko ok; pomiar z 4/11 0 Blg /TA 7 g/l; pH 3,9 (zasiarkowane) , będzie co porównywać :wink: :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO