WERSJĘ UZGODNIONĄ
UMIESZCZĘ GDZIEŚ DALEJ W WĄTKUPrzenoszę wpis z wątku o Solarisie, może komuś się przyda, proszę o korektę!Ponieważ mam nadzieję na pierwsze zbiory solarisa w tym roku to przygotowuje
się teoretycznie. Spisałem sobie plan robót i liczę na poprawienie błędów

Chciałbym zrobić wino półwytrawne, w każdym razie nie wytrawne.
Jak się uda to z wyczuwalnymi aromatami cytrusowymi, lekka goryczka w typie skórka grapefruita mile widziana.
Zbierał jagody będę nie wcześniej niż 20 września ze względu na karencje...
Jak zrobić wino białe z Solarisa w dziewięciu prostych krokach 
1. Zbiór rano żeby jagody były chłodne.
2. Do jagód dodaje 0.03g/l pirosiarczynu potasu plus ew. 100mg/l VitC.
3. Mielić wraz z szypułkami i nie cisnąć zbyt mocno żeby ew. goryczka ze skórek nie przeszła do moszczu.
....(albo cisnąć mocniej żeby goryczka przeszła do moszczu

- co kto woli)
4. Sedymentacja ale krótka - godzina dosłownie.
5. Po sedymentacji dodaje pracującą matkę drożdżową. Drożdże UCLM S 325 podkarmić pożywką azotową.
6. Początkowa fermentacja - dzień lub dwa w temp. pokojowej potem około 12stC.
7. Po uspokojeniu fermentacji i wstępnym sklarowaniu przelewam do balona pod korek i dalej stoi w temp. pokojowej.
8. Gdy uznam, że poziom cukru obniżył się do lubianego poziomu mocno schładzam i siarkuję w celu przerwania procesu.
...Około 1.5g piro / litr wina.
9. Butelkuję jeśli coś zostało

Punkty 2 i 3 czyli mielenie i prasowanie z szypułkami, oraz krótka sedymentacja dotyczą
konkretnie Solarisa - przy innych białych odmianach może być inaczej.
Pytanie o dawkę piro. Znalazłem informacje o dawkach od 0.03g/kg jagód aż do 0.2g/kg.
Różnica kolosalna. Jaka powinna być dawką, żeby zadziałała a nie utrudniła startu
docelowych drożdży.
I druga kwestia - jaka dawka piro w celu zatrzymania fermentacji na końcu przed butelkowaniem???
Z góry dziękuję.