maniek1443 - nie słuchaj zgryźliwców z tego forum. Wielokrotnie piłem wina winogronowe oraz owocowe dużo lepsze od niektórych win wyrabianych przez tzw. znawców win gronowych. Sam też takowe wina robiłem przez ponad 20 lat i się tego nie wstydzę. Wiedza z tego okresu bezcenna.
Aby zrobić dobre wino musisz trochę poczytać. Samo zmieszanie winogron z wodą i cukrem da w większości wino złej jakości. Jest forum
www.wino.org.pl gdzie możesz wiele znaleźć na temat wyrobu wina winogronowego. Niestety forum podupada. Ale zgromadzone przez wiele lat wpisy są i warto je przeczytać.
Na początek napiszę Ci kilka rad:
- na ulotce od winomierza masz instrukcję jak dokonywać pomiarów Blg (na w/w forum masz opis co to jest Blg)
- winogrona muszą być naprawdę dojrzałe
- przed zrobieniem wina musisz zebrać część gron, pognieść jagody i odcisnąć rok
- zmierzyć Blg takiego soku
- dobrze by było zmierzyć kwasowość (zestaw do pomiaru z instrukcją w marketach lub sklepach internetowych) lub chociaż pH
- z nieznanej odmiany winogron wina gronowego jako początkujący nie zrobisz
- prawdopodobnie winogrono będzie miało dość niskie Blg i dużą kwasowość
- będziesz musiał użyć wody i cukru
- ale aby to wiedzieć musisz to sprawdzić
To jest potrzebne na sam początek. Resztę doczytaj na podanym powyżej forum.