Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 09:54

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 13 maja 2023, 05:44 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 6 stycznia 2023, 17:43
Posty: 8
Lokalizacja: Polska
Cześć,
Doradźcie proszę, co zrobić aby wino półwytrawne/półsłodkie nie zaczęło ponownie fermentować w butelce?
Przeprowadziłam filtrację sterylną, ale nic to nie dało. Wystarczyło trochę temp. i zaczęło gazować w butelce.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 13 maja 2023, 06:05 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2855
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Siarkowanie, pasteryzacja , dodanie spirytusu- takie znam metody na ubicie drożdży.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 13 maja 2023, 07:08 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 3 marca 2015, 12:24
Posty: 97
Lokalizacja: Głuchów Dolny (Wzgórza Trzebnickie)
Można też prawidłowo przeprowadzić filtrację sterylną lub dodać sorbinianu potasu.
Ciekawym i pod wieloma względami najlepszym sposobem jest też robienie wina z winogron z wysokim Bx z użyciem drożdży z niską tolerancją na alkohol. Fermentacja powinna się sama zatrzymać w pewnym momencie, ale różnie z tym wychodzi. To raczej tylko do win specjalnych.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 13 maja 2023, 08:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5460
Lokalizacja: Łódź i okolice
jokaer napisał(a):
dodanie spirytusu-

Jolu wstydź się! To nie na tym forum. :thumbdown:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 13 maja 2023, 10:45 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 6 stycznia 2023, 17:43
Posty: 8
Lokalizacja: Polska
malikid napisał(a):
Można też prawidłowo przeprowadzić filtrację sterylną lub dodać sorbinianu potasu.
Ciekawym i pod wieloma względami najlepszym sposobem jest też robienie wina z winogron z wysokim Bx z użyciem drożdży z niską tolerancją na alkohol. Fermentacja powinna się sama zatrzymać w pewnym momencie, ale różnie z tym wychodzi. To raczej tylko do win specjalnych.


W jaki sposób prawidłowo przeprowadzić filtrację sterylną? Stosowałam filtry płytowe ST3. Gdzieś musiałam popełnić błąd tylko nie wiem gdzie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 13 maja 2023, 11:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5460
Lokalizacja: Łódź i okolice
A siarkowałaś? Sama filtracja nie pomoże. Nigdy nie będzie 100% sterylności.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 14 maja 2023, 07:44 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 6 stycznia 2023, 17:43
Posty: 8
Lokalizacja: Polska
Siarkowałam, 40 mg/ 100l - powinnam była więcej?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 14 maja 2023, 09:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5460
Lokalizacja: Łódź i okolice
Po zakończeniu fermentacji (najczęściej po pierwszym obciągu), dodajemy 6-10g na 100L.
Dodanie ma na celu ostatecznie zatrzymać fermentację (zabić drożdże). Jeśli fermentowałaś na bayanusach to zdecydowanie ta górna granica.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 14 maja 2023, 10:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4616
Lokalizacja: Rybnik
Asia napisał(a):
W jaki sposób prawidłowo przeprowadzić filtrację sterylną? Stosowałam filtry płytowe ST3. Gdzieś musiałam popełnić błąd tylko nie wiem gdzie.

Kiedyś używałem płyt ST5 i udawało mi się zachować sterylność wina przez wiele miesięcy w dość ciepłej piwnicy. Jednak należy pamiętać, że filtry płytowe to nie filtry świecowe. W płytowych te 0,2 mikrona jest dość umowne, w świecowych jest rzeczywiste. Należy ponadto zadbać o sterylność wszystkiego co znajduje się za filtrem: węże złączki, naczynia, butelki, korki itd.
Poziom wolnego SO2 zależy o od wielu czynników, najsilniej od pH. Trzeba mieć tego świadomość i winach z wysokim pH należy stosować nieco wyższe dawki piro.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 lipca 2023, 23:14 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
To się dołączę.
Mam w zbiorniku ko 150l Seyval Blanc 2022 (kilka miesięcy po drugim zlewaniu).
Przy pierwszym i drugim zlewaniu dodawałem 0,6g piro / 10l.
I tydzień temu ściągam 5l do baniaczka szklanego i widzę, że lekko gazuje...
Fermentowałem na UCLM S325.
Wino klarowne, wytrawne. Czuć w nosie drożdże!!!
W smaku drożdży nie czuję, jest fajne, wytrawne.
Przechowywane cały czas w piwniczce, w temp. 6'C w zimie, teraz jest 13'C.
Nie chciałbym go stracić, bo jest zacne i chciałbym się pochwalić na najbliższym spotkaniu winiarzy...
Zlać i dać znowu Piro, czy czymś innym ratować???

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 14 lipca 2023, 07:29 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2855
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Też mi się pojawił problem refermentacji, ponieważ zostawiłam cukier resztkowy.

I okazuje się, że sposobem zabezpieczenia wina , ale tylko z cukrem resztkowym :!: jest dodatek sorbinianu potasu.
/ z cukrem resztkowym lub winem dosłodzonym/



https://www.smartwinemaking.com/post/po ... abisulfite

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 14 lipca 2023, 08:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
beny napisał(a):
To się dołączę.
Mam w zbiorniku ko 150l Seyval Blanc 2022 (kilka miesięcy po drugim zlewaniu).
Przy pierwszym i drugim zlewaniu dodawałem 0,6g piro / 10l.
I tydzień temu ściągam 5l do baniaczka szklanego i widzę, że lekko gazuje...
Fermentowałem na UCLM S325.
Wino klarowne, wytrawne. Czuć w nosie drożdże!!!
W smaku drożdży nie czuję, jest fajne, wytrawne.
Przechowywane cały czas w piwniczce, w temp. 6'C w zimie, teraz jest 13'C.
Nie chciałbym go stracić, bo jest zacne i chciałbym się pochwalić na najbliższym spotkaniu winiarzy...
Zlać i dać znowu Piro, czy czymś innym ratować???


Ja w tym roku siarkowałem wina 1,4 g / 10 l i póżniej badałem wolne SO2.
Jedno wino miało 7,5 wolnej siarki, drugie 40, a trzecie 60. Przy czym minimalna zawartość dla zapewnienia stabilności to 40.
Także, przy większej ilości wina - trzeba robić badania - cukier i SO2. To daje dużą wiedzę przynajmniej na początek żeby się jakoś skalibrować...
Najtaniej wychodzi w spółce Inventur (Uniwersytet Rzeszowski) - około 25 za parametry wina + 35 za siakrę - razem 60 pln za wszystkie wyniki.

A co do tego Seyvala - ja bym własnie wysłał na badania. Bo jak ma nie za dużo alkoholu, to bym uzupełnił cukier i zabutelkował w szampanówki. Idealny surowiec na musa...
A jak dużo alko - to zależy od cukru - może zaraz skończy fermentację, a może warto powalczyć...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 14 lipca 2023, 11:36 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Dzięki Zbyszku, :clap: :clap: :clap:
już się zdzwoniłem z chłopakami.
Będę badał :thumbup:

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 14 lipca 2023, 13:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4616
Lokalizacja: Rybnik
beny napisał(a):
To się dołączę.
Mam w zbiorniku ko 150l Seyval Blanc 2022 (kilka miesięcy po drugim zlewaniu).
Przy pierwszym i drugim zlewaniu dodawałem 0,6g piro / 10l.
I tydzień temu ściągam 5l do baniaczka szklanego i widzę, że lekko gazuje...
Fermentowałem na UCLM S325.
Wino klarowne, wytrawne. Czuć w nosie drożdże!!!
W smaku drożdży nie czuję, jest fajne, wytrawne.
Przechowywane cały czas w piwniczce, w temp. 6'C w zimie, teraz jest 13'C.
Nie chciałbym go stracić, bo jest zacne i chciałbym się pochwalić na najbliższym spotkaniu winiarzy...
Zlać i dać znowu Piro, czy czymś innym ratować???

Jak bylo po fermentacji siarkowane taką ilością to poziom SO2 powinien być ok. Ale to nie znaczy ze wino nie ruszy. Trzeba jeszcze filtrować albo dawać sorbinian jak sie chce mieć trwale cukier resztkowy.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 lipca 2023, 22:29 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Wysłałem wczoraj wino do analizy do Rzeszowa (również na zawartość siarki).
Ciekawe co tam wyjdzie. :wtf:
Czekać na wyniki, czy zlewać i siarkować?
Z sorbinianem do tej pory nie miałem do czynienia...
Rozumiem, że teraz to już nie ma co go kupować i dodawać...
A filtrowanie?
Filtrować? :shock:

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Trendiction [Bot] i 21 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO