Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 00:13

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 19 lipca 2023, 09:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Czekaj na wyniki.

W międzyczasie zamawiaj Sorbinian - tylko w jakimś sklepie winiarskim, nie na allegro "spożywczy".

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 lipca 2023, 20:24 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Witam,
przyszły wyniki badań wina z Seyvala (tego, co lekko gazuje przy zlewaniu ze zbiornika ko)
Chciałbym go "uspokoić" i zlać do butelek.
Jak to poprawnie zrobić? Podpowiedzcie, albo dajcie jakiś odnośnik do wiedzy...


Załączniki:
Seyval Blanc 07-2023res.jpg
Seyval Blanc 07-2023res.jpg [ 37.1 KiB | Przeglądane 1722 razy ]

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 29 lipca 2023, 09:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Czyli tak:

Alkohol 12,5% to sporo, na musa za dużo, jak by zakończyło refermentację byłoby 13% - za dużo. Na białe wytrawne w sam raz.

Kwasowość 8, pH 3,27 - dość mocno kwaśne wino. Ale jak w smaku fajne, to ok.

Wolne SO2 - 16 mg/l. Mało. Do zabezpieczenie wina zaleca się 40. Jakby to było wino całkiem wytrawne, dla siebie kilka butelek, to można by zostawić. Na dłuższe przechowywanie lepiej dosiarkować, bo się może utlenić. Szczególnie, że to pomiar w zbiorniku, przy rozlewie trochę spadnie.

Cukier 5 g/l. I to jest wyzwanie :-)
Jak poczekasz, to samo przefermentuje do około 0 i fermentacja ustanie. Ale to może trawć i pół roku zważywszy na klarowność i zawartość SO2.
Samo siarkowanie może nie zatrzymać fermentacji, albo zatrzymać ją tylko na jakiś czas.
Jak chcesz ten cukier zachować, to zostaje Sorbinian Potasu + dosiarkowanie do 40 mg wolnego SO2. To zadziała na 100%. Tyle, że tego cukru jest tak malutko, że aż szkoda tyle "chemii" sypać do wina, żeby utrzymać te 5 g cukru...
Możesz dosłodzić lub poczekać (do zbiorów niedaleko) i dolać świeżego soku i wtedy Sorbinian Potasu + dosiarkowanie do 40 mg wolnego SO2.
To już od Ciebie zależy.

Jak by to było moje wino, dla dla nauki i doświadczenia bym to podzielił na partie i każdą zrobił inaczej...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 30 lipca 2023, 23:18 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Dzięki Zbyszku,
coś pokombinuję...
Spróbuję podzielić, żeby jakieś doświadczenie złapać...

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 31 lipca 2023, 08:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4614
Lokalizacja: Rybnik
A ja bym dosiarkował i przefiltrował sterylnie.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 września 2023, 17:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Czyli przy siarce 16mg/l dosiarkowanie do 40mg/l to dodanie 25mg siarki do każdego litra. Może 35mg, bo będę "przepompowywał" i trochę powietrza złapie...
Czyli do 30l dodać 1050mg piro, czyli właściwie 1 gram...
Ale najpierw przefiltrować 0,2um i dodać siarę, czy najpierw dodać i przefiltrować?

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 września 2023, 17:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4614
Lokalizacja: Rybnik
Żeby dosiarkować o 35 mg SO2/l to musisz dodać piro dwa razy wiecej czyli na 30l musisz dodać 2,1g pirosiarczynu potasu.
Jeśli jest jakikolwiek osad to powinienieś zlać zna osadu, zasiarkować i na koniec przefiltrować.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 września 2023, 19:37 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Dzięki :thumbup:
Niby abecadło, a jednak braki w wykształceniu widoczne.
Nigdy do tej pory nie skupiałem się na "pielęgnacji" wina... Wychodziło całkiem niezłe i znikało...
Teraz zaczyna być problem...
Bo za dużo... :mrgreen:

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 września 2023, 20:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
beny napisał(a):
.......
Nigdy do tej pory nie skupiałem się na "pielęgnacji" wina... Wychodziło całkiem niezłe i znikało...
Teraz zaczyna być problem...
Bo za dużo... :mrgreen:


Mam podobny problem
Gdy wina było mało to nie filtrowałem a nawet nie siarkowałem ,bo znikało do następnych zbiorów i nie potrzebne były zabiegi pielęgnacji wina :wink:
Teraz gdy wina przybywa i nie jest całkowicie konsumowane przed następnymi zbiorami, trzeba je zabezpieczać podczas archiwizacji.
Aby nie zmieniać technologii wytwarzania , można:
1. Zmniejszyć ilość krzewów (wykarczować)
2. Zwiększyć konsumpcję
A może ktoś ma inne lepsze pomysły :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 7 września 2023, 06:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Zdecydowanie najlepszym pomysłem są wina wytrawne 8) Mniej pracy z winem, mniej chemii, mniej zabiegów, mniej pracy przy sterylizacji sprzętu...

Ale to nie o tym temat ;-)

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO