Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 06:46

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2016, 09:57 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2853
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Pytanie jak w temacie.

Wino z Muscarisa fermentujące spontanicznie, około 8 litrów.

Wczoraj dałam 1g ram piro wg dawki 1gram/10 litrów. Wino zostawiłam w temp.17 stopni i dziś w rurce ciągle sobie bulga.
Wobec tego dodałam znów piro, niecały gram. Więcej przecież nie mogę dać.

Po jakim czasie będzie widać, że drożdże padły?

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2016, 10:11 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Nie będzie widać, cukier musi przestać spadać, a to zauważyć z dokładnością 1/10g będzie trudno.
Siarkę dodaje się od razu w dużej ilości, dzielenie na kawałki nie daje efektu, bo wolne SO2 jest wtedy za małe.
Ubijanie dużej ilości drożdży też nie ma sensu, bo siarki trzeba by użyć ponad normę. (a pracujący nastaw to prawie same drożdże :))
Schładzasz nastaw gwałtownie do 0-3C. Zlewasz opadnięte drożdże, ew filtrujesz jak masz filtry mniej niż parę micronów.
Siarkujesz ok 50-60mg/l czyli 1g/10l. Na bayanusy tak dawka może być za mała.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2016, 10:27 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Jolu procedura jest taka jak napisał Kilis:
1.Ochłodzić nastaw
2. Zlać znad drożdży (nawet jak nie jest klarowne)
3. Zadać drożdże.

W Twoim przypadku masz dzikusy, które powinny być łatwe do zabicia.
Może być tak, że drożdże są ubite, a wydziela się CO2 rozpuszczone w dużych ilościach w winie.

Ochłodź nastaw, zlej z nad drożdży i odstaw do klarowania w niskiej temperaturze.
Zmierz cukier w odgazowanej próbce.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2016, 10:52 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
Zodiak napisał(a):
3. Zadać drożdże.

Zadać piro, nie drożdże.

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2016, 10:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2853
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
To ja może uściślę:
Cały czas wino stało do fermentacji w niskiej temp. Od jakieś czasu 10-12 st.

Początkowe Blg to 21, kwasy 7,4
28.09 września postawione w temp.17 st. zaczęło spontanicznie fermentować
po dwóch dniach przeniesione do chłodnego pomieszczenie 10-15, przeciętnie 12 st.

13 października został dodany cukier w ilości 178 gramów na całość (ok.8 litrów)

31 października gęstość 1,013- zlane z nad osadu

2 listopada gęstość 1,010- czyli wg tabelki 3,8 Blg

Z prostego wyliczenia( uproszczony wzór na alkohol 1/2 x ( początkowy baling- końcowy baling),
oczywiście z uwzględnieniem dodanego cukru, z pominięciem niecukrów- ponieważ ten areometr już uwzględnia niecukry,
wyszło 1/2 x (23,5- 3,8)= 9,8% alkoholu

Czy dobrze?

Wino nie jest klarowne.
Ponieważ dałam dwa razy piro, to już się stało i tego nie zmienię.

Teraz mogę go ponownie zlać i wystawić na pole do temp.3 st. i...?

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Ostatnio edytowano czwartek, 3 listopada 2016, 10:59 przez jokaer, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2016, 10:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Zodiak napisał(a):
3. Zadać drożdże.

Chyba siarkę?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2016, 11:00 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
jokaer napisał(a):

...Teraz mogę go ponownie zlać i wystawić na pole do temp.3 st. i...?


Jolu i tak zrób. Wynika z tego co napisałaś, że wino będzie miało cukier resztkowy.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2016, 11:55 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Na zewnątrz należy trzymać wino w ciemności nawet jak jest białe. W ferworze walki czasem zapominamy. Na wiosnę zrobić obciąg i przed butelkowaniem ponownie zasiarkować i będzie git.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2016, 12:01 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2853
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Dziękuję wszystkim.


Suszi :thumbup:
Zawsze owijam baniaczek, żeby go nie prześwietlało.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2016, 14:01 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 stycznia 2009, 01:00
Posty: 74
Lokalizacja: Chorążka pow. Sieradz
Zodiak napisał(a):
Jolu procedura jest taka jak napisał Kilis:
1.Ochłodzić nastaw
2. Zlać znad drożdży (nawet jak nie jest klarowne)
3. Zadać piro.

W moim przypadku - chciałbym jeszcze dosłodzić.
To przed czy po piro?.

Dziękuje i pozdrawiam - Kazik


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2016, 14:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5459
Lokalizacja: Łódź i okolice
Po piro. Jak im dasz przed to się wzmocnią i trudniej będzie je ubić.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2016, 17:53 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Najlepiej piro i cukier dodać równocześnie wówczas szok dla drożdży będzie duży więc i skuteczność tego zabiegu większa. :mrgreen:
__________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO