Teraz jest piątek, 19 grudnia 2025, 23:55

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 28 października 2016, 11:17 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 18 października 2016, 08:01
Posty: 2
Lokalizacja: Mielec
Witam

Czy mogę jakoś uratować nastaw o lekkim posmaku octu ?
Miazga była zasiarkowana ale widac nie wystarczająco. Zlałem wino do dalszej fermentacji i okazało się że trąci octem.
Zasiarkowałem ponownie 5 g na 14 litrów. Drożdże chyba ubite i bakterie pewnie tez. Ale ocet pozostanie.
Czy coś mogę z tym zrobić prócz przerobu na ocet winny ?
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 października 2016, 12:39 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 28 marca 2015, 07:31
Posty: 205
Lokalizacja: Wyżyna kielecka 354 m.n.p.m
Johanniter napisał(a):

Zasiarkowałem ponownie 5 g na 14 litrów. Drożdże chyba ubite i bakterie pewnie tez.


Cóż to były za drożdże, że aż tyle siary dałeś? Nie śmiem pytać jaka była pierwsza dawka...

_________________
Pozdrawiam Łukasz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 października 2016, 13:17 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
Żeby octem nie zalatywało, to trzeba odparować.

Pozdrawiam Janusz.

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 października 2016, 13:23 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 548
Lokalizacja: Alwernia
A jak się ma pirosiarczyn potasu do odparowania ? Nie wydzielają się jakieś związki szkodliwe / trujące ???? podczas destylacji za siarkowanych win ?

Pozdrawiam.
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 października 2016, 14:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
http://wino.org.pl/forum/showthread.php ... #pid353496
http://wino.org.pl/forum/showthread.php ... #pid353921

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 października 2016, 23:59 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Johanniter napisał(a):
Witam

Czy mogę jakoś uratować nastaw o lekkim posmaku octu ?
Miazga była zasiarkowana ale widac nie wystarczająco. Zlałem wino do dalszej fermentacji i okazało się że trąci octem.
Zasiarkowałem ponownie 5 g na 14 litrów. Drożdże chyba ubite i bakterie pewnie tez. Ale ocet pozostanie.
Czy coś mogę z tym zrobić prócz przerobu na ocet winny ?
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie ?


Jeśli nastaw jest zainfekowany bakteriami octowymi i do tego twoje zabiegi interwencyjne poprzez siarkowanie były w tak drakońskich dawkach to na pewno to nie będzie ocet winny ekologiczny a więc służyć do spożycia i dla zdrowia. :eh:
__________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO