Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 00:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2007, 09:39 
Ekspert
Ekspert

[quote="nikodem"]
Ja rozumiem, że zdarza nam się popełnić błędy: zerwać zbyt szybko owoce, przeciążyć krzaki albo paść ofiarą mączniaków. Możesz więc, tak dla zaspokojenia mojej ciekawości, powiedzieć jak to się stało, że te owoce MF miały zbyt wysoką kwasowość, bo to chyba nie jest cecha typowa dla tej odmiany?

U marszałka grona mają często kilka % jagód nie całkowicie dojrzałych - lub w postaci zielonego groszku. Trzeba mu dać powisieć dłużej lub wydłubać te niedojrzałe. Ja nie miałem tego problemu bo zrobiłem jedno i drugie. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2007, 10:20 
Ekspert
Ekspert

[quote="Zenek"] Dlatego tak przypominam o metodzie soli podwójnych, pozwalajacej na wiecej :-)

Czy chodzi o podwójną sól wapniową kwasu winowego i jabłkowego ?

Wyczytałem kiedyś ,że do odkwaszania stosuje się również sam neutralny winian potasu , więc Misza może mieć rację twierdząc ,że w obecności kwasu winowego cały lub prawie cały przechodzi w wodorowinian.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2007, 11:27 
Kiper
Kiper

[quote="Misza"]

Metoda soli podwójnych z tego co się orientuję stosuje się raczej do moszczu niż do wina - tak przynajmniej wyczytałem w skrypcie ze szkolenia w Silbergu. W metodzie tej z pH podjeżdża się dosyć wysoko.

Mieciu , tak tylko do moszczu. Zdarzyło mi sie obnizać tak kwasowość o 7-8g/l. W metodzie tej, możliwe jest też"poprawienie" proporcji winowy/jabłkowy, przez wcześniejsze dodanie winowego.Wysokie ph jest warunkiem powstania i stad technika całkowitego odkwaszania ściśle okreslonej części moszczu, przez dodanie go do wapna specjalnego, czy też Neoanticid'u, a nie odwrotnie.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2007, 12:15 
Ekspert
Ekspert

[quote="Zenek"] W metodzie tej, możliwe jest też"poprawienie" proporcji winowy/jabłkowy, przez wcześniejsze dodanie winowego.

Trzeba tylko znać procentowy udział tych kwasów w moszczu , w warunkach amatorskich raczej niewykonalne :cry:

Znalazłem skład jednego z preparatów do odkwaszania metodą soli podwójnej : weglan wapnia - 95% i dwuwinian potasu - 5% , może komuś się to przyda :wink:

[quote="Zenek"][quote="Misza"]

Metoda soli podwójnych z tego co się orientuję stosuje się raczej do moszczu niż do wina .
Mieciu , tak tylko do moszczu.

"Preparato per la correzione dei mosti e dei vini ad elevata acidita fissa" , czyli również do wina.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2007, 13:18 
Kiper
Kiper

Preparaty do odkwaszania określone sa tutaj (Rozporzadzenie Ministra...):
§ 4. Do odkwaszania wyrobów winiarskich gronowych, z wyłączeniem soku winogronowego, zagęszczonego soku winogronowego i octów winnych, stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:
1) neutralny winian potasu;
2) wodorowęglan potasu;
3) węglan wapnia, który może zawierać niewielkie ilości podwójnej soli wapniowej kwasów winowego L(+) oraz jabłkowego L(-);
4) winian wapniowy;
5) jednorodny preparat składający się w równych częściach z kwasu winowego oraz węglanu wapniowego.
Najlepiej by było znać ilośc kwasu winowego w moszczu, bo wtedy można stosować tzw ulepszoną metodę soli podwójnych. Metoda ta w zasadzie pozwala na dowolny stopień odkwaszenia. Co do mozliwości oznaczania w/w kwasu, to jedna z firm niemieckich, oferuje podręczne mini laboratorium, pozwalające okreslić wszystkie parametry, a w tym i ilość kwasu winowego.
Przy zwykłej metodzie soli podwójnych, przyjmuje sie wartosci przybliżone i szacunkowe, co stwarza oczywiscie spore ograniczenia.
Co do stosowania takich metod, to sprawa jest dyskusyjna, a w szczególności dotyczy to nie tak moszczu, jak odkwaszania wina.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2007, 16:08 
Kiper
Kiper

[quote="olmek"]

Kuba, bądź ostrożny i bardziej precyzyjny. Twoje powyższe pytanie niestety wprawia chemików w zakłopotanie :?
To jest tak w dużym uproszczeniu: kwasy (aniony) łączą się z metalami (kationami) lub wodorem (też kationem). Wodór, potas, sód mają jedną łapkę, wapń (też kation) ma dwie łapki, a kwasy takie jak winowy, jabłkowy, bursztynowy mają też dwie łapki.
Sól podwójna jest wtedy, kiedy jeden anion połączy się z dwoma różnymi kationami (ale nie może to być wodór, to wtedy jest to wodorosól) lub kiedy kation połączy się z dwoma różnymi anionami. Ponieważ zarówno wapń jaki i kwasy winowy i jabłkowy mają po dwie łapki, to ciężko jest stworzyć sól podwójną. No, chyba, że współkrystalizują razem, ale to już inna bajka...

[quote="olmek"]
weglan wapnia - 95% i dwuwinian potasu - 5%

dwuwinian potasu, to pewnie nieudaczne tłumaczeni z łaciny (bitartaricum)... Po polsku, to wodorowinian potasu, a więc 'dwułapkowy' kwas winowy połączony jedną łapką z potasem, a druga - z wodorem.

W chemii te łapki nazywa się wartościowością.

Mam nadzieję, że zawodowcy nie obrażą się za takie uproszczenia :-)

Pozdrawiam, Nikodem

Ostatnio edytowano sobota, 8 grudnia 2007, 16:14 przez nikodem, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2007, 16:14 
Kiper
Kiper

[quote="Misza"]
U marszałka grona mają często kilka % jagód nie całkowicie dojrzałych - lub w postaci zielonego groszku. Trzeba mu dać powisieć dłużej lub wydłubać te niedojrzałe. Ja nie miałem tego problemu bo zrobiłem jedno i drugie. :wink:

OK, czyli wszystko jasne - kolejna odmiana do wytrzebienia ze względu na wadę genetyczną (lub problemy w zapylaniu?) :lol:
Dziękuję i pozdrawiam, Nikodem

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2007, 16:25 
Kiper
Kiper

Nie wycinaj :-) Ta odmiana daje w naszych warunkach zupełnie niezłe wina. Co do zielonych jagód, nie jest tak zle :-)

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2007, 17:34 
Kiper
Kiper

[quote="Zenek"]Nie wycinaj :-) Ta odmiana daje w naszych warunkach zupełnie niezłe wina. Co do zielonych jagód, nie jest tak zle :-)

Czy mam to rozumieć jako zaproszenie do skosztowanie Twoich win z MF? :-)
Pozdrawiam, Nikodem

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2007, 18:13 
Ekspert
Ekspert

[quote="nikodem"]

Mam nadzieję, że zawodowcy nie obrażą się za takie uproszczenia :-)

Pozdrawiam, Nikodem

Myślę, ze zawodowcy sie nie obrażą, a ja wreszcie, po tylu latach, zaczynam coś rozumieć z chemi :lol: :lol: :lol:
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2007, 19:59 
Kiper
Kiper

Nikodemie, a bywasz w moich stronach?Niewiele, ale cos tam zostało jeszcze ;-)

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2007, 20:51 
Ekspert
Ekspert

[quote="nikodem"][quote="olmek"]

Kuba, bądź ostrożny i bardziej precyzyjny. Twoje powyższe pytanie niestety wprawia chemików w zakłopotanie :?

Przepraszam , źle się wyraziłem :oops: Nie miałem na myśli podwójnej soli w sensie chemicznym , tylko jabłczan i winian wapniowy powstający jednocześnie.
Aniony , kationy i "łapki" :wink: nie są mi obce.

Odnośnie nieszczęsnego tłumaczenia znalazłem coś takiego w "Chemiku Polskim" : "M e t o d a ścisła . Do oznaczania kwasu winnego stosują powszechnie metodę Goldemberga i Geraumonta, polegającą na przeprowadzeniu kwaśnego winianu potasu i winianu wapnia w dwuwinian potasu " Ale się nie upieram ponieważ po czasie zorientowałem się , że to był numer z 1902 r :lol:

P.S. A coś takiego jest możliwe ?

K (lub H)
|
Reszta kw. winowego
|
Ca
|
Rerszta kw. jabłkowego
|
K (lub H)

lub

Reszta kw. winowego
| |
Ca Ca
| |
Rerszta kw. jabłkowego (trochę przesunęły mi się "łapki" :wink: )

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2007, 23:24 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"]

Reszta kw. winowego
| |
Ca Ca
| |

To jest właśnie sól podwójna.
Dość dobrze (tak mi się wydaje) jest to opisane na str 21 "Handbook of enology" Vol II

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2007, 23:44 
Kiper
Kiper

[quote="olmek"]

P.S. A coś takiego jest możliwe ?

K (lub H)
|
Reszta kw. winowego
|
Ca
|
Rerszta kw. jabłkowego
|
K (lub H)

Pewnie tak i tak jak Misza mówi, to właśnie jest sól podwójna, tyle, że wątpię w jej istnienie w roztworze...
Mietek, strąca się takie coś? Dziwy na tym świecie...
Kuba - w tych łapkach jesteś mi bratem :lol:
Pozdrawiam, Nikodem

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2007, 23:47 
Ekspert
Ekspert

[quote="Misza"][quote="olmek"]

Reszta kw. winowego
| |
Ca Ca
| |

To jest właśnie sól podwójna.
Dość dobrze (tak mi się wydaje) jest to opisane na str 21 "Handbook of enology" Vol II

:D Jest, tylko zastanawiałem się , czy możliwe jest takie wiązanie. No ale skoro jest możliwe , to jestem w domu :wink: Czyli do powstania takiej soli potrzebne jest wysokie pH , dlatego część moszczu dodajemy do CaCo3 , a nie odwrotnie ?

Prawdę mówiąc innej konfiguracji wapniowej soli podwójnej sobie nie wyobrażałem ( z udziałem reszty kwasowej kw. winowego i jabłkowego oczywiście)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1