Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 05:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 4 grudnia 2015, 00:04 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
Korzystanie z dobrych gotowych wzorców nie musi być wcale bezmyślne a jedynie wygodne
A opracowywanie nowych tabelek wtedy ma sens gdy są lepsze od dotychczas znanych. Gdy brak komentarza i algorytmu obliczeń dla takiej nowej tabelki to uważam ją nawet za szkodliwą, bo wprowadza tylko chaos i zamieszanie.

Tym bardziej jak autorem jest mało doświadczony działkowiec :thumbdown:

PostNapisane: piątek, 4 grudnia 2015, 08:15 
mistrz
mistrz

Panowie może odpuścicie już z dzialkowiczami bo aż przykro się robi nie jednemu a oni niczemu winni.
Dzisiejsi ogrodnicy są już nieco inni jak 10 czy 20 lat temu.
Z pewnością nie jedno wino dzialkowiczami jest lepsze smaczniejsze od niektórych w naszych sklepach i tych o których teraz pomyśleliście marki wino lub byku :-) ale wiadomo ze dolna półka a takie większość pije a nie za sto czy nawet pięćdziesiąt złotych. ;-)

PostNapisane: piątek, 4 grudnia 2015, 09:15 
Kiper
Kiper

Piszecie, jakbyśmy tu mówili o nie wiadomo jakich zaawansowanych metodach naukowych i obliczeniach. A przecież chodzi tylko o to, by umieć zastosować areometr i wiedzieć, co to wskazanie oznacza (nic nie trzeba liczyć - gotowe tabele są, także w tym wątku czy we wspomnianych książkach Myśliwca) i co z nim trzeba zrobić. A nie że ktoś ma cukru na 12,5%, myśli że ma na 10,5% więc dosładza a potem zatrzymuje, bo podobno nie chce 14% czy jakoś tak. Chodzi o absolutne podstawy. Ja robię wina wytrawne. Mierzę areometrem i jak mam między 20 a 22 Blg to już nic nie robię i tyle tej całej "nauki".

PostNapisane: piątek, 4 grudnia 2015, 20:36 
Ekspert
Ekspert

Szanowni państwo, jako że dyskusja zeszła z właściwego tematu na boczne tory łącznie z wątkami politycznymi (nakręcony przez media haeavy) informuję iż jest taka strona gdzie można kupić porządny sprzęt do mierzenia cukru i potencjalnego alkoholu.
Link : http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... pa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F165994%2F777390%2F6496293&sortuj=kod

Ten sprzęt jak już kiedyś pisał ZbyszekB mierzy gęstość właściwą, zawartość cukru i potencjalny alkohol. W tym roku go zastosowałem bo stary spławik do 23 Brix nie wzbudzał mojego zaufania, i skorelowałem z porządnym szwedzkim spławikiem który mierzy Oechsle.
Obydwa spławiki zgrały się idealnie, mierzyłem równoczesnie (użyłem także tabeli).
Dzięki urządzeniu z Browamatora wiedziałem zaraz po młynku co i jak beż żadnego kombinowania i "czuja na nosa" oraz "wieloletniemu doświadczeniu". Wina wyszły takie jak miały wyjść w sensie mocy, na Roeslerze dzięki użytym drożdżom został nawet malutki cukier resztkowy. Nie wiem więc o co kruszyć kopie. Taka dyskusja jest bez sensu, po to są przyrządy pomiarowe aby je używać, nos i kubki smakowe przydają się później.

PostNapisane: piątek, 4 grudnia 2015, 22:34 
Ekspert
Ekspert

Erikos napisał(a):
Wyczyściłem temat z postów nie na temat, w dodatku bez wygaszania.
olejne takie będą nagradzane ostrzeżeniami.

Bądź obiektywny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Moja odpowiedź była kierowana do Romana i dałem na wygaszanie!!!!
Jego wypowiedź została a moja nie... to bez sensu!!!!

PostNapisane: sobota, 5 grudnia 2015, 00:05 
Kiper
Kiper

Tak żeby trzymać się tematu; Regent, cukier początkowy 23 Blg, cukier końcowy -1 Blg. Według moich obliczeń to wino ma 12,5% alkoholu, powiedzcie mi czy ja to dobrze liczę? Na określanie po smaku to ja jeszcze za cienki jestem.

PostNapisane: sobota, 5 grudnia 2015, 00:20 
Ekspert
Ekspert

Frank1 napisał(a):
Tak żeby trzymać się tematu; Regent, cukier początkowy 23 Blg, cukier końcowy -1 Blg. Według moich obliczeń to wino ma 12,5% alkoholu, powiedzcie mi czy ja to dobrze liczę? Na określanie po smaku to ja jeszcze za cienki jestem.

Też jestem cienki więc się podłączę. Mój solaris też miał 23 brix na początku a teraz jest -4 blg?

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: sobota, 5 grudnia 2015, 21:50 
Ekspert
Ekspert

Frank1 napisał(a):
zajaczek83 napisał(a):
Też jestem cienki więc się podłączę. Mój solaris też miał 23 brix na początku a teraz jest -4 blg?
Nie znając cukru końcowego/resztkowego nie da się porządnie policzyć alkoholu, ale można oszacować (liczę dla 20"C):
23 Blg początkowy, -1 Blg końcowy. Zakładam -3Blg na niecukry, zatem maks alkoholu to 12.9% i zakładam dalej, że tak jest. Roztwór etanolu o takim stężeniu ma gęstość 978,30 kg/m^3 (to można poprawić, bo nie znalazłem super dokładnych tablic) co daje -6 Blg.
-6 Blg + 3Blg, bo niecukry, daje -3 Blg. Wynik można interpretować następująco wino ma niecałe 13% alkoholu i jakieś 3*10g/litr cukru resztkowego, albo ma np 20 gram cukru resztkowego i sporo glicerolu. Oczywiście może być więcej cukru, a mniej alkoholu dlatego to jest tylko szacowanie.

23 Blg początkowo, -4 Blg końcowe. Tu mamy ZĄG :wtf: bo z takiego Blg początkowego jak widać wyżej przy założeniu -3 Blg na niecukry może wyjść minimalnie -3 Blg, a jest -4 :?: :!:
Podejrzewam, że moje szacowania są obarczone błędem typu +/- 1 Blg i wino jest super wytrawne. Po za tym jak poprawka wyniesie -1 Blg to alkohol rośnie do ponad 14% a gęstość spada odpowiednio...

PostNapisane: niedziela, 6 grudnia 2015, 13:00 
Ekspert
Ekspert

suszi napisał(a):
Frank1 napisał(a):
zajaczek83 napisał(a):
Też jestem cienki więc się podłączę. Mój solaris też miał 23 brix na początku a teraz jest -4 blg?[/quote

23 Blg początkowo, -4 Blg końcowe. Tu mamy ZĄG :wtf: bo z takiego Blg początkowego jak widać wyżej przy założeniu -3 Blg na niecukry może wyjść minimalnie -3 Blg, a jest -4 :?: :!:
Podejrzewam, że moje szacowania są obarczone błędem typu +/- 1 Blg i wino jest super wytrawne. Po za tym jak poprawka wyniesie -1 Blg to alkohol rośnie do ponad 14% a gęstość spada odpowiednio...

Błędem było może mierzyć blg końcowe w komórce gdzie temp. oscyluje poniżej 10 stopni. Pobiorę próbkę i przyniosę do domu po ogrzaniu do 20 stopni zmierzę jeszcze raz :oops:

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: środa, 30 sierpnia 2017, 12:04 
czeladnik
czeladnik

maciek19660714 napisał(a):
Zanim zacznie się korzystać z tych gotowców, warto jednak przeczytać cały temat i porobić trochę obliczeń aby "załapać" o co tu caman...
A gdyby ktoś, przed zbliżającymi się zbiorami, chciał sobie w wygodny sposób poćwiczyć obliczenia (tzw. analiza scenariuszy),
to zapraszam: http://enolab.pl/kalkulator-alkoholu/

Mapa najpopularniejszych odmian przerobowych uprawianych w Polsce
Winogrodnicy.PL < Tutaj polskie winnice się liczą! Pozdrawiam, Piotr

PostNapisane: poniedziałek, 16 października 2017, 10:57 
Ekspert
Ekspert

Pobrałem i przebadałem dziś próbkę klarownego już wina z solarisa 82%
Pomiary:
Ekstrakt 0,6Blg, 9Brix.
Kwasy 7,6g/l (świeży odczynnik 1mol)
pH 3,23 (pHmetr kalibrowany buforem 7pH)
Spodziewany alkohol około 11,3vol
Spodziewany cukier resztkowy 19-21g/l
Kwas pewnie jeszcze spadnie ale myślę, że już nie wiele.
Ciekaw jestem czy moje założone wyniki będą zbliżone do tych jakie mam nadzieję i w tym roku wykona kolega EnoLab :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1