Frank1 napisał(a):
Tak żeby trzymać się tematu; Regent, cukier początkowy 23 Blg, cukier końcowy -1 Blg. Według moich obliczeń to wino ma 12,5% alkoholu, powiedzcie mi czy ja to dobrze liczę? Na określanie po smaku to ja jeszcze za cienki jestem.
zajaczek83 napisał(a):
Też jestem cienki więc się podłączę. Mój solaris też miał 23 brix na początku a teraz jest -4 blg?
Nie znając cukru końcowego/resztkowego nie da się porządnie policzyć alkoholu, ale można
oszacować (liczę dla 20"C):
23 Blg początkowy, -1 Blg końcowy. Zakładam -3Blg na niecukry, zatem maks alkoholu to 12.9% i zakładam dalej, że tak jest. Roztwór etanolu o takim stężeniu ma gęstość 978,30 kg/m^3
(to można poprawić, bo nie znalazłem super dokładnych tablic) co daje -6 Blg.
-6 Blg + 3Blg, bo niecukry, daje -3 Blg. Wynik można interpretować następująco wino ma niecałe 13% alkoholu i jakieś 3*10g/litr cukru resztkowego, albo ma np 20 gram cukru resztkowego i sporo glicerolu. Oczywiście może być więcej cukru, a mniej alkoholu dlatego to jest tylko szacowanie.
23 Blg początkowo, -4 Blg końcowe. Tu mamy ZĄG

bo z takiego Blg początkowego jak widać wyżej przy założeniu -3 Blg na niecukry może wyjść minimalnie -3 Blg, a jest -4
Podejrzewam, że moje szacowania są obarczone błędem typu +/- 1 Blg i wino jest super wytrawne. Po za tym jak poprawka wyniesie -1 Blg to alkohol rośnie do ponad 14% a gęstość spada odpowiednio...