Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 01:25

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: ile soku z kg
PostNapisane: czwartek, 21 maja 2009, 12:05 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 264
Lokalizacja: Wołomin
Witam,
ile otrzymuje się średnio wyciśniętego soku z kg owoców winogron?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 maja 2009, 12:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
[quote="marttinezz"]Witam,
ile otrzymuje się średnio wyciśniętego soku z kg owoców winogron?

Których?
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 maja 2009, 12:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Zależy z jakiej odmiany i do jakich celów. Jak dociśniesz na amen odmianę o wysokiej wydajności moszczu, możesz uzyskać i powyżej 75%. Jednak tak tłoczone wino najlepsze nie będzie.
A w skrajnym przypadku, np. przy tłoczeniu szampana, przepisy apelacyjne zezwalają na wytłoczenie cuvee jedynie 2050l z 4t, czyli jedynie 51% - dalej tłoczy się już moszcz gorszej jakości.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 maja 2009, 15:06 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 264
Lokalizacja: Wołomin
czyli, żeby moszcz był dobrej jakości powinienem przestać wyciskać gdy mam ok. 0,7l z kilograma? np. Z Rondo, Pinot Noir, etc?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 maja 2009, 15:14 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 264
Lokalizacja: Wołomin
i jeszcze jedno, czy istnijeje jakaś dolna granica ilości nastawu ( w jednym zbiorniku )? Np. 5 litrow, bo np. przy mnijeszej ilości zaburzone są jakieś procesy?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 maja 2009, 16:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński - winniczka Sulimierz
Dolna granica - to granica możliwości i umiejętności winiarza.
Ale im mniejszy zbiornik tym łatwiej utlenić wino.

_________________
Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje,
a bogatego biednym w rzeczywistość.
_____________________________
Pozdrawiam - Grzesiek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 maja 2009, 17:06 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 264
Lokalizacja: Wołomin
czyli 5l może być?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 maja 2009, 22:17 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
Jak dla mnie minimum to 15l. Przy białych winach po obciągach zostanie Ci z 5 max 4l. Takie ilości są bez sensu moim zdaniem.

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 maja 2009, 08:27 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 17 maja 2008, 01:00
Posty: 26
Lokalizacja: Rzeszów / Kraków
Witam.

5 litrów to, jak mawiał mój dziadek, "więcej paplania, niż roboty".

Ja robię minimum 10 litrów. Butle 5 litrów są dobre, ale do cichej fermentacji po pierwszym obciągu, kiedy można je zalać praktycznie do pełna.

Co do tłoczenia, to zależy od odmiany. Jeśli robisz wino czerwone i fermentujesz kilka dni w miazdze, to wydajność będzie nieco większa, niż przy tłoczeniu na świeżo. Dodanie pektopolu też wpłynie na plus.

Ja po tłoczeniu robię jeszcze tzw. wodnik, czyli zalewam wytłoki wodą w ilości 2/3 ilości uzyskanego moszczu, czekam dobę i cisnę jeszcze raz. Nadaje się do produkcji takiego lekkiego pseudo wina do szybkiego zużycia, kiedy "pierwsze tłoczenie" jest jeszcze daleko od mety.

Pozdrawiam.

adwokat


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 maja 2009, 08:59 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 31 lipca 2008, 01:00
Posty: 346
Lokalizacja: Tarnów
[quote="adwokat"]Witam.

Ja po tłoczeniu robię jeszcze tzw. wodnik, czyli zalewam wytłoki wodą w ilości 2/3 ilości uzyskanego moszczu, czekam dobę i cisnę jeszcze raz. Nadaje się do produkcji takiego lekkiego pseudo wina do szybkiego zużycia, kiedy "pierwsze tłoczenie" jest jeszcze daleko od mety.


Dosładzasz taki nastaw ? Jeśli tak to pewnie takie 10% "stołowe" z tego powinno wyjść, a jeśli nie dosładzasz to co wychodzi ?

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 maja 2009, 23:03 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 17 maja 2008, 01:00
Posty: 26
Lokalizacja: Rzeszów / Kraków
Witam.

Oczywiście dosładzam. Właśnie na takie stołowe około 10%. Fermentacja szybka, trwałość niewielka, garbników mało, ale zanim to z pierwszego tłoczenia dojdzie, to da się pić. Nie pamiętam, w której książce o tym wodniku czytałem, ale szkoda ni było wywalać te jeszcze mokrawe wytłoki, które tak ładnie pachniały. Więc spróbowałem.

Od razu zaznaczę, że nie jest to wino, tylko napój winopodobny, ale mi odpowiada jako substytut. Poza tym ma mało garbników i kwasów, więc może mieć mniej cukrów dla tego samego efektu słodyczy.

Polecam spróbować.

Pozdrawiam.

adwokat


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO