Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 11:00

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 13 listopada 2007, 21:44 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 18 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 8
Lokalizacja: Koszalin
witam serdecznie forumowiczów
mam problem. oczywiście robie winko (z ciemnych winogron). Po 8 dniach maceracji w w miazdze oddzieliłem płyn od reszty i zlałem do dymionu. dosłodziłem tylko pół kilograma do smaku bo ogólnie było słodkie i nic więcej nie dodawałem. wszystkiego jest ok 12 litrów. Podczas maceracji miazga silnie fermentowała po dodaniu matki drożdzowej (dosłodziłem na początku ok kilogramem cukru). natomiast po zlaniu do dymiona gaz CO2 wydobywał sie tylko przez 2 dni co było widoczne w rurce fermentacyjnej. moim zdaniem za krótko aby wino nabrało "mocy". jeszcze nie mierzylem zawartości alkoholu, ale podejrzewam ze jest znikoma.
Co dalej robić? dosłodzić? dodać drożdży? Pierwszy raz robię wino i robiłem wszystko według różnych instrukcji z forum. nie chcę sie zniechęcić.
Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 listopada 2007, 22:03 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 24 października 2006, 01:00
Posty: 537
Lokalizacja: Bobowa/Gorlice
moim zdaniem drozdze juz zjadly Ci caly cukier.. koniecznie zmierz areometrem jego poziom w nastawie..
jednakze jezeli jest go tam jeszcze troche, a juz nie "babelkuje" to znaczylo by, ze alkohol doszedl do takiego poziomu ktorego drozdze juz nie moga przekroczyc i obumarly..

smacznego..:) Bajtek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 listopada 2007, 22:33 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 18 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 8
Lokalizacja: Koszalin
dziękuję za odpowiedź.
jutro postaram się zmierzyć ilość cukru i alkoholu. Ale oczywiste jest dla mnie, że po maceracji poziom alkoholu wynosił zero.... więc przez 2 dni nie mogło sie dużo zmienić. obym sie mylił.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 listopada 2007, 00:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="chrisz"] jutro postaram się zmierzyć ilość cukru i alkoholu.


Zawartości alkoholu nie zmierzysz , możesz jedynie wyliczyć na podstawie różnicy zawartosci cukru przed i po (lub w trakcie)fermentacji.

[quote="chrisz"] Ale oczywiste jest dla mnie, że po maceracji poziom alkoholu wynosił zero....

Nie jest oczywiste w związku z tym ,że :

[quote="chrisz"] Podczas maceracji miazga silnie fermentowała po dodaniu matki drożdzowej

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 listopada 2007, 01:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Jest tym bardziej nieoczywiste, że piszesz przecież:
[quote="chrisz"]Po 8 dniach maceracji w w miazdze oddzieliłem płyn od reszty i zlałem do dymionu. Dosłodziłem tylko pół kilograma do smaku bo ogólnie było słodkie...
To było słodkie, czy wytrawne?

Co do szybkości fermentacji: nie ma żelaznych reguł. Zależy to od użytych drożdży, fermentowalności moszczu - warunków do namnażania drożdży (tlen, substancje odżywcze), temperatury. Przeciętnie burzliwa fermentacja alkoholowa trwa od kilku do kilkunastu dni. Ale np. miody fermentują trudno i powoli - widziałem wiszniaka, który fermentował ponad rok. A mój maliniak 6 dni - do 21% alkoholu.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 listopada 2007, 06:41 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 24 października 2006, 01:00
Posty: 537
Lokalizacja: Bobowa/Gorlice
[quote="Maciej"]A mój maliniak 6 dni - do 21% alkoholu.

kurcze Maciek.. jakich drozdzy uzyles ze wytrzymaly taki alkohol..?!!

chrisz..!!! przeciez podczas maceracji zachodzi normalna fermentacja burzliwa, wiec napewno za 8 dni zrobilo Ci sie sporo alkoholu, nietrudno go juz wtedy wyczuc w nastawie..
opisywalem taki przyklad z obliczeniami tu:
http://kurdesz.com/kurdesz_forum/viewtopic.php?t=347
poczytaj, bo zdaje mi sie, ze nie wszystko jeszcze kumasz w tej materii..;)
pozdrawiam Bajtek - Marek

PS. podaj swoje imie.. bo tak glupio jakos po przezwisku..;)

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 listopada 2007, 20:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="Bajtek"][quote="Maciej"]A mój maliniak 6 dni - do 21% alkoholu.

kurcze Maciek.. jakich drozdzy uzyles ze wytrzymaly taki alkohol..?!!
L43 Lallemanda, występujące u nas pod nazwą (chyba) AnKa Extra. To drożdże zasadniczo do wznawiania fermentacji, ale w miodach spisują się znakomicie.
Maliniak miał na starcie Blg 35, po 6 dniach "zjechał" do 0. Zakładając 16,8g cukrów na 1% alkoholu (zdaje sie tyle podaje PN - choć różne drożdże w różnych warunkach mają różne wydajności) i nie wnikając w poprawki (błąd) daje to 20,8% (z poprawką - jakieś 19%). Taki maliniak w ogóle nie smakuje i nie pachnie malinami, bo nie jest słodki i, szczerze mówiąc, jest obrzydliwy. Dosłodziłem więc miodem do Blg 9, a ten skubaniec... ruszył dalej. I dojechał do 7. Teraz, po trzech prawie latach, zaczyna w końcu jakoś smakować.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Ostatnio edytowano środa, 14 listopada 2007, 21:23 przez Maciej, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 listopada 2007, 21:04 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 24 października 2006, 01:00
Posty: 537
Lokalizacja: Bobowa/Gorlice
ciekawe..!! (drozdze zapisalem).. Macku, a powiedz mi jak ten Twoj maliniak ma sie np. do wina likierowego..? moc podobna, moze nawet wyzsza, ale likierowe robi sie dodajac do przerwania fermentacji spirystusu.. czy stosujac takie drozdze o ktorych piszesz, mozna by sprobowac wytworzyc wino likierowe bez dodawania tego spirytusu..?!
ciekawy temat..:)
Bajtek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 listopada 2007, 21:54 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 marca 2004, 01:00
Posty: 144
Lokalizacja: Zielona Góra / Drzonków
[quote="Bajtek"]ciekawe..!! (drozdze zapisalem).. Macku, a powiedz mi jak ten Twoj maliniak ma sie np. do wina likierowego..? moc podobna, moze nawet wyzsza, ale likierowe robi sie dodajac do przerwania fermentacji spirystusu.. czy stosujac takie drozdze o ktorych piszesz, mozna by sprobowac wytworzyc wino likierowe bez dodawania tego spirytusu..?!
ciekawy temat..:)
Bajtek


Według mnie lepiej dodać destylat zrobiony z winka z tej samej odmiany co to z przerwaną fermentacją - dużo lepsze wychodzi wtedy niż jak dolejemy zwykły, czysty spirytus. Uzyskuje się dzięki temu winko o jednorodnym smaku i zapachu.

pozdrowienia
Moskw@

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 listopada 2007, 22:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Boję się, że nie - te drożdże są chyba nie do zatrzymania - dojadą do 18-19% zawsze. A wina likierowe mają 12-13% i nawet 200-240g cukru na litr. Wina likierowe robi się tak: moszcz (np. Pinot Gris - częsty przypadek) o cukrze rzędu 30% zafermentowuje się na naturalnych drożdżach i jak tylko dojedzie do zadanego poziomu cukru, zapodaje destylat (Ukraińcy, niestety - spirytus, i to nawet z ziemniaków) do 12-13%. Przy tak wysokiej zawartości cukru nagły wzrost stężenia alkoholu ubija drożdże na miejscu.
Nie da się tego chyba zrobić bayanusami.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 listopada 2007, 21:43 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 18 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 8
Lokalizacja: Koszalin
Specjalnie dla Bajtka - Marka przedstawiam sie na początek... mam na imie Krzysiek.

A wracając do tematu. Bajtek Miał rację chyba. za kwaśne to wino. Dosłodziłem i bąbelkuje dalej. Bo alkoholu to tam za dużo nie ma.

Kilka osob pisalo, ze po maceracji wino ma juz pewna moc.
Moje zdanie jest takie, że podczas maceracji alkohol wyparowuje ponieważ odbywa się ona z dostępem powietrza, ale moge sie grubo mylić. To cos jak ze zwietrzalym piwem, ktore pozostawione na noc otwarte jest slabe.
Cytuj:
Zawartości alkoholu nie zmierzysz , możesz jedynie wyliczyć na podstawie różnicy zawartosci cukru przed i po (lub w trakcie)fermentacji.

Mam przyrząd do mierzenia zawartości alkoholu... ale nie wiem czy w winie działa.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 listopada 2007, 22:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="chrisz"]Moje zdanie jest takie, że podczas maceracji alkohol wyparowuje ponieważ (...) ale moge sie grubo mylić.
Grubo, nie grubo, ale się mylisz ;) Odparowuje na pewno - woda zresztą również, ale w ilościach do pominięcia. Po fermentacji w miazdze miałeś mało alkoholu, bo przed fermentacją miałeś mało cukru.
Cytuj:
Mam przyrząd do mierzenia zawartości alkoholu... ale nie wiem czy w winie działa.
Nie działa. Czy to przyrząd kapilarny, czy areometr działa precyzyjnie w czystych roztworach alkohol-woda. W winie jest sporo innych substancji, więc wynik będzie poważnie zafałszowany.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 listopada 2007, 23:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
Hm! Jeżeli sie robi wino z buraków to zbytnie ich oszczędzanie prowadzi do zaniku fermentacji, niestety.
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 listopada 2007, 23:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński - winniczka Sulimierz
[quote="chrisz"]
(...)
Moje zdanie jest takie, że podczas maceracji alkohol wyparowuje ponieważ odbywa się ona z dostępem powietrza, ale moge sie grubo mylić.

Nie możesz, a na pewno się mylisz.
Wracają do przykładu Twojego piwa - to po niezakapslowaniu - nie traci oo od razu "mocy" - jak to nazwałeś - tylko bąbelki i walory smakowe :!:

[quote="chrisz"]
(...)
Moje zdanie jest takie, że podczas maceracji alkohol wyparowuje ponieważ odbywa się ona z dostępem powietrza, ale moge sie grubo mylić.


I tu masz rację :!:
Grubo się mylisz :lol:
Alkochol wyparowuje w podwyższonej temperaturze. :!:
Macerację nie przeprowadza się w w takiej temperaturze , aby alkohol parował :twisted:
Przypomnę temperaturę wrzęcia alkoholu - (ok. 78 stopni celcjusza)
[quote="chrisz"]
Mam przyrząd do mierzenia zawartości alkoholu... ale nie wiem czy w winie działa.

Nie działa. :mrgreen:
Jeszcze się taki nie znalazł co by to wymyślił :mrgreen:

_________________
Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje,
a bogatego biednym w rzeczywistość.
_____________________________
Pozdrawiam - Grzesiek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 listopada 2007, 00:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
[quote="posy"][quote="chrisz"]

Mam przyrząd do mierzenia zawartości alkoholu... ale nie wiem czy w winie działa.


Nie działa. :mrgreen:
Jeszcze się taki nie znalazł co by to wymyślił :mrgreen:

A sprawne, doświadczone gardło to zły przyrząd????? :mrgreen:
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO