Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 11:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 listopada 2007, 00:16 
Ekspert
Ekspert

[quote="Janusz"]

A sprawne, doświadczone gardło to zły przyrząd????? :mrgreen:
Janusz

Najlepszy :!:
Ale działa z opóźnieniem :!:
Dopiero po drugiej szklance :lol:

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 listopada 2007, 00:18 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="posy"][quote="chrisz"]Mam przyrząd do mierzenia zawartości alkoholu... ale nie wiem czy w winie działa.
Nie działa.
Jeszcze się taki nie znalazł co by to wymyślił. Jest prosta metoda oznaczenia alkoholu w gotowym winie: oddestylowuje się ściśle określoną próbkę wina i prostym areometrem mierzy zawartość alkoholu w destylacie. Po czym przelicza na całą objętość początkowej próbki - i już.

No i oczywiście przepraszam, ale - żeby tylko nie wyglądało, że się czepiam, ale z drugiej strony głupio trochę, jak wprowadzasz ludzi w błąd - alkohol, podobnie jak wszystko paruje w każdej temperaturze, powyżej 0K, czyli -273oC. Inna kwestia, jak szybko.

No i przepraszam po raz kolejny - Posy, zainstaluj sobie Firefoxa, czy jakiś moduł sprawdzania pisowni, bo od "alkocholu", "dojżewania", "wrzęcia" i innych tego typu kwiatków mózg mi sie lekko gotuje.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 listopada 2007, 20:59 
czeladnik
czeladnik

[quote="Maciej"] Nie działa. Czy to przyrząd kapilarny, czy areometr działa precyzyjnie w czystych roztworach alkohol-woda. W winie jest sporo innych substancji, więc wynik będzie poważnie zafałszowany.

Co do kapilarnego to chyba sie Macieju mylisz. Może nie poda on dokładnie poziomu alkoholu w winie ale podaje bardzo przybliżone wartości. Przyszedł do mnie do sklepu pewien Pan który zakupił taki kapilarny winomierz i poprosił abym mu zademonstrował bo on nie bardzo może nawet znaleźć poziom w kapilarze. Więc nalałem winka które przyniósł do przyrządu i w trakcie oczekiwania tak żeby nie było nudno zapytałem a ile to winko powinno mieć ;-) na co on, że nie powie tylko ja mam mu powiedzieć na podstawie pomiaru a on wtedy stwierdzi czy kłamie czy nie kłamie (mam nadzieje, że miał na myśli przyrząd ;-) ). W końcu przeleciało to winko, obróciłem kapilarę do góry nogami i czekam,.... , jak się zatrzymało to odczytałem coś około 13,2% (było więcej niż 13) więc powiedziałem 13% no i Pan powiedział, że bardzo dobrze a winko które przyniósł specjalnie kupił w sklepie żeby przyrząd (mnie ;-) ) sprawdzić. Jak na razie z moich doświadczeń winomierz kapilarny przekłamuje +-1% (oczywiście w winach wytrawnych). Zresztą w instrukcji podają że przy zawartości 10% cukru wynik jest zawyżony o 1%.

pozdrowienia
Winiarz.pl

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 listopada 2007, 21:24 
Kiper
Kiper

Tylko nie ma pewności czy na etykiecie napisali prawdę :lol:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 listopada 2007, 21:41 
Ekspert
Ekspert

Mam prośbę nie mówmy o WINIE "winko" bo to takie...........małe i nie przystoi temu forum.

A jak ktoś robi "winko" to niech zmieni forum!!!!!!!!!!!!!!!!!! :evil:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 listopada 2007, 23:48 
Ekspert
Ekspert

[quote="Moskwa"][quote="Maciej"] Nie działa. Czy to przyrząd kapilarny, czy areometr działa precyzyjnie w czystych roztworach alkohol-woda. W winie jest sporo innych substancji, więc wynik będzie poważnie zafałszowany.
Co do kapilarnego to chyba sie Macieju mylisz. Może nie poda on dokładnie poziomu alkoholu w winie ale podaje bardzo przybliżone wartości... Przepraszam, raczej nie mogę się mylić :D Nie w tym przypadku. To, że kilka lat temu sprawdziłem to praktycznie - to jedno. Teoretycznie też nie może działać. Ten przyrząd działa mierząc napięcie powierzchniowe i jest wyskalowany dla układu etanol-woda. W winie, poza etanolem są również wyższe alkohole, alkohole wielowodorotlenowe, estry i mnóstwo innych substancji wpływających na napięcie powierzchniowe. W jakimś winie pomiar będzie zbliżony do rzeczywistości, w innych zupełnie błędny.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 listopada 2007, 00:07 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"] W jakimś winie pomiar będzie zbliżony do rzeczywistości, w innych zupełnie błędny.

Co to znaczy błędny? Czy "+", "-" 5% to już błąd czy jeszcze nie? :mrgreen:
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 listopada 2007, 02:17 
Ekspert
Ekspert

Janusz, błąd wielkości 5% wartości mierzonej, czyli np. 5% od 12% 0,6% alkoholu) - dla mnie jest do przyjęcia. Ale to co ja namierzyłem alkoholomierzem kapilarnym (bodajże z Biowinu) nie miało nic wspólnego z rzeczywistością. Znacznie dokładniejsze są zaokrąglone obliczenia typu: mam 10l, blg=10, dodałem 2kg cukru. W sumie w 10 l cukru mam pi razy drzwi 3000g, czyli 300g/l/17=17,6%.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1