Od zeszłego roku zostało mi 10 litrów wina. Chciałbym po przelewać je do butelek i zakorkować.
Ile muszę dodać pirosiarczanu potasu ,żeby do końca zakończyć fermentację ?
Parę lat temu jak zrobiłem wino z owoców i zakorkowałem po pół roku i położyłem do leżakowania ,to w nocy wino wypieprzyło korek i po winie,chyba żebym zlizał z podłogi.

-- poniedziałek, 28 września 2015, 11:22 --
Znalazłem gdzieś taką podpowiedz
''Stabilizacja gotowego wina
W przypadku win lekkich, przed rozlaniem go do butelek zaleca się jeszcze dodatkowe siarkowanie. Czynność ta stabilizuje mikrobiologicznie wino oraz dodatkowo je konserwuje. Dawkowanie to 6-10g pirosiarczynu na 100 litrów wina.''
Mam 10 litrów wina czyli musiałbym dać 0,6g -1g piro,cholera jak te pół grama odważyć?
