Teraz jest poniedziałek, 8 grudnia 2025, 20:24

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 26 marca 2021, 05:31 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 26 marca 2021, 05:22
Posty: 5
Lokalizacja: Ślask
Witam,
Mam pytanie jak w tytule. Planuję nastawić różne rodzaje wina w plastikowych pojemnikach fermentacyjnych. Szykuję się też powoli na nowy sezon gronowy, powoli uzupełniam zapasy. Nie robiłem nigdy takiej ilości wina jaką planuję nastawić, stąd moje pytanie.

Znalazłem tanio wiadra 30 L z deklami, typowe jak wiadra fermentacyjne, po żywności, tylko są one białe. (Nie mam jak zainwestować w szklane gąsiory na ten moment, wszystko w swoim czasie, jak i też będę miał specjalne miejsce na nie 8) ).
Na internecie da się wyczytać, że alkohol właśnie w białych wiadrach może wytwarzać jakąś chemię, ale poza krzykliwymi tytułami nic więcej nie znalazłem.
Stąd moje pytanie dla doświadczonych. Jak długo wino może stać w takich wiadrach? Czy w ogóle są jakieś ograniczenia?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 26 marca 2021, 07:15 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1292
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Polipropylen jest odporny na czysty alkohol, sądzę że na 10% roztwór także...

Też mam zamiar użyć fermentorów z PP - może po wstępnym wyklarowaniu wina
będę przelewał do szklanych balonów, o ile będzie miało stać dłużej...

Ps. Piwa ludzie trzymają tygodniami i miesiącami w wiadrach i nie ma negatywnych efektów.
A są to często piwa po 10% alkoholu, albo i więcej, z ogromną ilością innych składników...

J.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 26 marca 2021, 07:28 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 5 lutego 2017, 10:57
Posty: 370
Lokalizacja: Żmigród
pepelke napisał(a):
Jak długo wino może stać w takich wiadrach? Czy w ogóle są jakieś ograniczenia?
W takich wiadrach wino raczej nie może stać wcale bo je utlenisz. Jedynie co może stać to moszcz w czasie maceracji (i lub fermentacji) a jak długo to zależy od koloru wina. Ale o tym wszystkim jest już na forum, też jestem jeszcze w miarę nowym użytkownikiem ale staram się się zadawać pytania dopiero jeżeli nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi, bo czasami pytania i odpowiedzi są trochę pomieszane w różnych wątkach ale taki urok winogrona.org/forum/

_________________
Grzegorz.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 26 marca 2021, 10:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5578
Lokalizacja: Łódź i okolice
Fermentacja burzliwa tak. Dojrzewanie nie. :!:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 26 marca 2021, 10:22 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 26 listopada 2016, 23:31
Posty: 750
Lokalizacja: Krościenko Wyżne
Dokładnie. A jeszcze piszesz, że wiadra masz "po żywnosci". Wierz mi, zapach zostaje. Przerabiam swoje winogrona oraz mleko. Nie odważyłbym się pomieszać wiader.

_________________
Przydomowa mikroWinnica Siekierników, 80 krzewów. Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 26 marca 2021, 11:32 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 26 marca 2021, 05:22
Posty: 5
Lokalizacja: Ślask
vanKlomp napisał(a):
Fermentacja burzliwa tak. Dojrzewanie nie. :!:

Zamierzałem trzymać je tam do czasu butelkowanie, z pół roku maksymalnie a dojrzewać by było w butelkach.

-- piątek, 26 marca 2021, 11:32 --

siekiernik napisał(a):
Dokładnie. A jeszcze piszesz, że wiadra masz "po żywnosci". Wierz mi, zapach zostaje. Przerabiam swoje winogrona oraz mleko. Nie odważyłbym się pomieszać wiader.

Jeszcze wiader nie dostałem, ale są one po sypkich rzeczach, które były tam jeszcze dodatkowo trzymane w workach, więc zapachów nie powinno tam być żadnych.

Odpowiadając też na jeden z postów wyżej. Jeśli wino stałoby w wiadrze normalnie z rurką fermentacyjną to też by się mogło utlenić? Łączenie jest szczelne z tego co się orientuję więc tlen nie powinien się tam dostać.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 26 marca 2021, 12:18 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1292
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Grzelus napisał(a):
W takich wiadrach wino raczej nie może stać wcale bo je utlenisz....


Wiadro w wersji ekskluzywnej może mieć szczelną pokrywę i rurkę fermentacyjną ;)

J.

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 26 marca 2021, 12:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5578
Lokalizacja: Łódź i okolice
To nie chodzi tylko o utlenienie. Po pierwszym zlewaniu dajemy do szklanych balonów lub beczek. Nie odważyłbym się trzymać w plastiku nawet pół roku. Ja do butelek zlewam po 2 latach.
Jakub Wiadro transportowe po produktach sypkich raczej ekskluzywne nie jest. :mrgreen:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 26 marca 2021, 13:43 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1292
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Zaczęło się od "Planuję nastawić różne rodzaje wina w plastikowych pojemnikach fermentacyjnych."
Co potem, to nie moja wina ;)

Sam używam do piwa wiader z PP i wszystko gra... Stoi nieraz kilka miesięcy...

Zawsze gdy podnoszę do góry szklany baniak przed oczami staje mi obraz
katastrofy :)

q

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 26 marca 2021, 15:21 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 5 lutego 2017, 10:57
Posty: 370
Lokalizacja: Żmigród
Jakub (RolnikSam) wina to dopiero się uczę robić ale z tego co już przeczytałem i częściowo zapamiętałem to po to się leje w butli pod sam korek aby była jak najmniejsza powierzchnia styku wina z powietrzem. Na produkcji piwa się nie znam ale to chyba trochę inna bajka i nie mieszajmy dwóch różnych systemów walutowych jak mawiał klasyk - nie to forum.

_________________
Grzegorz.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 26 marca 2021, 15:52 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 583
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
RolnikSam napisał(a):
Zaczęło się od "Planuję nastawić różne rodzaje wina w plastikowych pojemnikach fermentacyjnych."
Co potem, to nie moja wina ;)

Sam używam do piwa wiader z PP i wszystko gra... Stoi nieraz kilka miesięcy...

Zawsze gdy podnoszę do góry szklany baniak przed oczami staje mi obraz
katastrofy :)

q


Dlatego dla pewności trzeba dać szklany balon jeszcze do foliowego worka (taki do kiszenia kapusty).

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 26 marca 2021, 16:46 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1292
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Grzelus napisał(a):
... Na produkcji piwa się nie znam ale to chyba trochę inna bajka...


Różnica jest taka, że słodu nie zrywa się z krzewów ;)

J.

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 26 marca 2021, 18:37 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 26 marca 2021, 05:22
Posty: 5
Lokalizacja: Ślask
Rozumiem, czyli zdania są podzielone z tego wynika. Nie pozostaje mi nic innego jak nastawić na próbę i samemu sprawdzić i wszystko później opisać.

Mam 2 szklane gąsiory, jak uzbierają się fundusze (i zrobi się odpowiednio miejsce w piwnicy) to będę mógł myśleć o zakupie większej ilości szklanych pojemników.

Dzięki, za wasze odpowiedzi.

Pozdrawiam Michał.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 26 marca 2021, 19:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4742
Lokalizacja: Rybnik
Nie, zdania nie są podzielone. Trzymając niepracujące wino na dłuższą metę w wiadrze z deklem nawet nie wiadomo jak szczelnym na bank je utlenisz. Nie słuchaj teoretyków. Szklane balony w stosunku do innych kosztów związanych z tym hobby to pikuś.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 26 marca 2021, 20:05 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 26 marca 2021, 05:22
Posty: 5
Lokalizacja: Ślask
Nie pracujące wino ląduje do butelek, już zlane wcześniej z nad osadu, tak, że jest klarowne. Nie zamierzam trzymać wina w wiadrach przez lata czy nawet rok. Tak długo to nie. Jak jakieś nie będzie chciało się wyklarować to posiadam 2 szklane balony. Myślę, że maksymalnie pół roku będzie wino w wiadrach.

Napiszę jak sprawdzę co i jak. I wtedy będę już praktykiem i będę mógł się wypowiedzieć. ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO