Witam ponownie.
W końcu mam chwilkę czasu i może uda mi co nieco napisać w temacie, bo wygląda jakbym "zdezerterował"
Cytuj:
RolnikSam
Możesz podać źródło tej informacji?
Nie będzie dla Ciebie raczej dostępne bo było to wyniesione przed kilku laty z jakiegoś szkolenia SWP. Zapamiętałem to i stosowałem się do tej zasady z dobrym skutkiem. Jak może rozumiesz raczej nikt, lub mało kto testuje w odwrotnym kierunku. Muszę oczywiście odnieść się tu Krzysztofa1970 ale to może poniżej.
krzysztof1970 napisał(a):
Madziar napisał(a):
...Dlatego nie stosuje się tych pojemników do fermentowania wina białego i przechowywania win...
Czemu nie można fermentować w tych pojemnikach?
Obawiam się, że wkradła się nieścisłość. Nie widzę powodów by nie przeprowadzać fermentacji burzliwej w takich pojemnikach.
Na pewno przechowywanie i dojrzewanie jest niewskazane m.in z powodu utleniania wina.
Jak najbardziej bardziej powinienem wpisać "nie poleca się" - dziękuję - zawsze proszę o dopisanie uwag do dyskusji tak aby można było wynieść jak najwięcej informacji z forum. Sam po to tutaj zaglądam i nie jestem zainteresowany "wpisami dla statystyki".
Cytuj:
do fermentowania wina białego
do fermentowania wina białego
do fermentowania wina białego...
No fakt. Zaśmieciłem forum, wystarczyło by raz. Miało to jednak dobry skutek bo Krzysztof1970 troszeczkę podzielił się z nami swoimi praktycznymi doświadczeniami według których można próbować przeprowadzać fermentację win białych nawet z dobrym wynikiem.
Dla huraoptymistów polecam jednak zwrócić uwagę na "drobne szczegóły" których mocno pilnuje Krzysztof. Pozwolę sobie zacytować:
Cytuj:
Pojemnki plastikowe tylko dopuszczone do kontaktu z żywnością i alkoholem.
Cytuj:
Dużą wagę przywiązuję do zabezpieczenia gron, miazgi i moszczu przed fermentacją.
Cytuj:
Fermentację prowadzę w kontrolowanej temperaturze w chłodziarkach.
Ze swojej strony mogę dodać do tego że gdybym tak fermentował szczególnie zadbałbym o koniec fermentacji w którym trzeba wino zlać do szczelnych pojemników, inne metody dają więcej czasu. Fermentacja w zamkniętych chłodziarkach zabezpiecza jeszcze przed jednym prozaicznym niebezpieczeństwem - muszkami octówkami które są realnym niebezpieczeństwem dla wina przy otwartych fermentatorach.
Pozdrawiam