Teraz jest środa, 13 sierpnia 2025, 14:32

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 7 marca 2021, 14:26 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 272
Lokalizacja: Wołomin
część Wam,
po latach namysłu kupiłem w końcu butle CO2 z reduktorem, jako, że sporo robię białych i tutaj się mocno przydaje.
Teraz mam zagadkę, jak określić ile tego gazu wpuścić do balonu przed przelewaniem.
Gazu nie widać, więc jak to robicie, by ta warstwa ochronna była właściwa?
Na czuja, na czas, na coś innego?
Poza tym, że butla syczy to nic nie wiem, bo nie ma przepływomierza.

Co radzicie?

I w ogóle jak używacie CO2 u siebie, jeśli używacie. Ewentualnie argonu, chociaż technika chyba taka sama.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 marca 2021, 14:48 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 27 maja 2010, 07:50
Posty: 300
Lokalizacja: Zamość
CO2 się nie nadaje gdyż jest rozpuszczalny w winie, im zimniej tym bardziej a nam zależy na pozbyciu się CO2 z wina (spokojnego). Do celu zabezpieczenia przed utlenianiem tylko azot bądź argon.
Reduktor (zależy jaki) do celów winiarskich powinien pokazywać nie tyle ciśnienie co wydajność w litrach.
Do szklanego balonu jak najpierw wpuścisz gaz (na tą obj.) myślę, że 20-30 sek wystarczy. wlewasz wino które wypiera gaz i cała filozofia.
Można też (bardzo wskazane ale pracochłonne) skonstruować podwójny korek jeden z rurką fermentacyjną drugi rurka która doprowadza gaz (po redukcji i zastosowaniem kolejnego reduktora np. akwarystycznego liczącego wypływ gazu w litrach) wtedy mysi być to praca ciągła. Wydatek gazu będziesz widział po bąbelkach w rurce

_________________
Pozdrawiam Artur
http://winnicazamojska.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 marca 2021, 15:22 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 272
Lokalizacja: Wołomin
wiem, ze do oslony rozni ludzie uzywaja Co2.
A jest dokladnie tak, jak piszesz - przelewane wino w końcu wypchnie CO2.
Pytanie tylko jak to jest z tym wchlanianiem?
Czy macie jakies doswiadczenia? No bo nie zawsze bedzie tak, ze nalane jest pod korek i co wtedy.
CZy ten CO2 nagle sie zasyci i wszystko zepsuje?
Jesli tak ma byc to moze wypuszcze do atmosfery to Co2 i ocieple klimat, i sobie nabije argonem?
Na szczescie to ten sam rodzaj butli i reduktora


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 9 kwietnia 2021, 18:32 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 26 listopada 2016, 23:31
Posty: 750
Lokalizacja: Krościenko Wyżne
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
Stary wynalazek.
Szklane kule Ci pomogą.


Ma ktoś jakieś ciekawe namiary na jakiś sklep z tymi kulkami?

_________________
Przydomowa mikroWinnica Siekierników, 80 krzewów. Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 9 kwietnia 2021, 18:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5515
Lokalizacja: Łódź i okolice
https://allegro.pl/oferta/kolorowe-kulk ... 701b8c0118

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 9 kwietnia 2021, 21:02 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3322
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Kulki to drogi temat. Przed kupieniem warto dobrze przemyśleć ile potrzeba i kupić ich o wiele więcej, bo ciągle ich będzie mało. I trzeba uważać przy wrzucaniu do butli, bo te kulki powinny mieć spadochrony :wink: , bo tak nabierają prędkości jakby bardzo chciały potrzaskać dno butli :wink:

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 kwietnia 2021, 06:57 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 26 listopada 2016, 23:31
Posty: 750
Lokalizacja: Krościenko Wyżne
Jeszcze jest kwestia z jakiego szkła są zrobione. Wyrób z kraju kwitnącego ryżu może być wyprodukowany z odpadu szklanego zawierającego np. ołów, co niezbyt nadaje się do kontaktu z żywnością.

_________________
Przydomowa mikroWinnica Siekierników, 80 krzewów. Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 13 kwietnia 2021, 09:58 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 27 maja 2010, 07:50
Posty: 300
Lokalizacja: Zamość
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
Czy praktykuje się stosowanie tej samej techniki przy butelkowaniu?


Moja korkownica akurat ma taką zdolność :D Do każdej butelki przed korkiem głowica podaje jakąś założoną przez producenta ilość gazu obojętnego

_________________
Pozdrawiam Artur
http://winnicazamojska.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO