Teraz jest czwartek, 18 września 2025, 03:12

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 18 września 2023, 15:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7023
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
~~ 08.12.2022
Piotrze, dzięki za informacje.
Mój hibernal z podsuszanych owoców - pomiary z przed tygodnia : 4Blg; TA 12g/l; pH 3,48; alkohol ok.12,5% (tak wychodzi z wyliczeń)
Będę jeszcze wymrażał i dosładzał :wink: :!: :?:

-- So, 25.03.2023 20:28 --

Eksperyment raczej z miernym rezultatem.
Parametry na dziś : 3,5Blg; TA 8,4g/l; pH 3,36
Dosładzałem sokiem Hibernal/Johanniter a drożdże przerabiały cukier na alkohol (NIE SIARKOWAŁEM)mimo niskiej temperatury (około 8stC)
Wg moich wyliczeń alkohol jest na poziomie 14-15%
"Ni to pies, ni to wydra" :wink: coś pośredniego między aszu a likierowym+
Alkohol wyczuwalny zarówno w zapachu jak i smaku
Następne może będzie lepsze ? :?:

-- Śr, 24.05.2023 15:01 --

zbyszekB napisał(a):
~~ 08.12.2022
Piotrze, dzięki za informacje.
Mój hibernal z podsuszanych owoców - pomiary z przed tygodnia : 4Blg; TA 12g/l; pH 3,48; alkohol ok.12,5% (tak wychodzi z wyliczeń)
Będę jeszcze wymrażał i dosładzał :wink: :!: :?:

-- So, 25.03.2023 20:28 --

Eksperyment raczej z miernym rezultatem.
Parametry na dziś : 3,5Blg; TA 8,4g/l; pH 3,36
Dosładzałem sokiem Hibernal/Johanniter a drożdże przerabiały cukier na alkohol (NIE SIARKOWAŁEM)mimo niskiej temperatury (około 8stC)
Wg moich wyliczeń alkohol jest na poziomie 14-15%
"Ni to pies, ni to wydra" :wink: coś pośredniego między aszu a likierowym+
Alkohol wyczuwalny zarówno w zapachu jak i smaku
Następne może będzie lepsze ? :?:

zbyszekB napisał(a):
.....
Następne może będzie lepsze ? :?:

Po 2 ch miesiącach wino nieco wyszlachetniało :D
Cukier bez zmian, kwasy TA 8 g/l; kolor bursztynowy, klarowność niemalże idealna :!:
Wygląda na to, że wino jest już ustabilizowane.
Cukier za mały na 3 pounts, ale to był eksperyment; następne zasiarkuję wcześniej ,aby cukier był większy a alkohol mniejszy.
PS
Na następnym Hibernal Forum (2024) przewiduję co najmniej brąz, jeżeli jeszcze cos zostanie na wysyłkę :wink:
A jak hibernal aszu 2022 u innych winiarzy ? :?:

-- Cz, 07.09.2023 14:12 --

U mnie parametry bez zmian
Wino bardzo dobre :D
Nie dziwię się więc Zagłobie ,że preferował węgrzyny :wink:
A jak u innych winiarzy ?
Mogę się jeszcze wymienić

-- Pn, 18.09.2023 15:27 --

Mocny on jest :!: bije w czerp
I nie dziwię się teraz, że Zagłobie taki trunek (węgrzyn ) pasował :wink:
Słodki i mocny !!!

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO