~~ 08.12.2022
Piotrze, dzięki za informacje.
Mój hibernal z podsuszanych owoców - pomiary z przed tygodnia : 4Blg; TA 12g/l; pH 3,48; alkohol ok.12,5% (tak wychodzi z wyliczeń)
Będę jeszcze wymrażał i dosładzał

-- So, 25.03.2023 20:28 --
Eksperyment raczej z miernym rezultatem.
Parametry na dziś : 3,5Blg; TA 8,4g/l; pH 3,36
Dosładzałem sokiem Hibernal/Johanniter a drożdże przerabiały cukier na alkohol (NIE SIARKOWAŁEM)mimo niskiej temperatury (około 8stC)
Wg moich wyliczeń alkohol jest na poziomie 14-15%
"Ni to pies, ni to wydra"

coś pośredniego między aszu a likierowym+
Alkohol wyczuwalny zarówno w zapachu jak i smaku
Następne może będzie lepsze ?

-- Śr, 24.05.2023 15:01 --
zbyszekB napisał(a):
~~ 08.12.2022
Piotrze, dzięki za informacje.
Mój hibernal z podsuszanych owoców - pomiary z przed tygodnia : 4Blg; TA 12g/l; pH 3,48; alkohol ok.12,5% (tak wychodzi z wyliczeń)
Będę jeszcze wymrażał i dosładzał

-- So, 25.03.2023 20:28 --
Eksperyment raczej z miernym rezultatem.
Parametry na dziś : 3,5Blg; TA 8,4g/l; pH 3,36
Dosładzałem sokiem Hibernal/Johanniter a drożdże przerabiały cukier na alkohol (NIE SIARKOWAŁEM)mimo niskiej temperatury (około 8stC)
Wg moich wyliczeń alkohol jest na poziomie 14-15%
"Ni to pies, ni to wydra"

coś pośredniego między aszu a likierowym+
Alkohol wyczuwalny zarówno w zapachu jak i smaku
Następne może będzie lepsze ?

zbyszekB napisał(a):
.....
Następne może będzie lepsze ?

Po 2 ch miesiącach wino nieco wyszlachetniało
Cukier bez zmian, kwasy TA 8 g/l; kolor bursztynowy, klarowność niemalże idealna
Wygląda na to, że wino jest już ustabilizowane.
Cukier za mały na 3 pounts, ale to był eksperyment; następne zasiarkuję wcześniej ,aby cukier był większy a alkohol mniejszy.
PS
Na następnym Hibernal Forum (2024) przewiduję co najmniej brąz, jeżeli jeszcze cos zostanie na wysyłkę
A jak hibernal aszu 2022 u innych winiarzy ?

-- Cz, 07.09.2023 14:12 --
U mnie parametry bez zmian
Wino bardzo dobre
Nie dziwię się więc Zagłobie ,że preferował węgrzyny
A jak u innych winiarzy ?
Mogę się jeszcze wymienić
-- Pn, 18.09.2023 15:27 --
Mocny on jest

bije w czerp
I nie dziwię się teraz, że Zagłobie taki trunek (węgrzyn ) pasował

Słodki i mocny !!!