Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 11:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 19 listopada 2022, 22:58 
Ekspert
Ekspert

narc81 napisał(a):
Tyle co z internetowych obserwacji to TA ok.6gl i alk. na poziomie 12% +.
Puttony z tego co się orientuje(internet) to "wiadra" lub "kosze" dodawane do wina wytrawnego z tej samej odmiany i z tego rocznika po przejrzeniu owoców i/lub porażonych Szp.

Dzięki za odzew :D :!:
Ale kwasy w białych winach słodkich na poziomie 6g/l :shock:
Nawet wytrawne mają więcej :!: :?:
Trzeba będzie jednak kupić jakiegoś Takaja Aszu 4 puttones i pomierzyć kwasy :mrgreen: Moje słodkie 5Blg miało przed wymrażaniem kwasy ok.13g/l
Przy -6,8st.C nie zamarzło. Kolor bursztynowy. Tylko 5L

Załączniki:
Komentarz: Podsuszany Hibernal
Aszu 2022.JPG
Aszu 2022.JPG [ 65.53 KiB | Przeglądane 1943 razy ]

PostNapisane: niedziela, 20 listopada 2022, 09:45 
Kiper
Kiper

Zapewne to sprawka dojrzałości owoców.Widocznie z takim kwasem zbierją.
6g/l kwasowości wydaje się i tak całkiem sporo w porównaniu np: do win Sauternes(francja) gdzie kwasowość często bywa na poziomie 4...;)

Twojemu bliżej do niemieckich Rieslingów.Tam kwasy bywają wyższe! Bywa I 16!!! Ale to już jest męczące.

PostNapisane: niedziela, 20 listopada 2022, 10:19 
Ekspert
Ekspert

Tokaje Aszu 3,4,5 i 6 puttonów. W końcu XVI wieku zaczęto wytwarzać wina tokaji aszú (wym. osu) – słowo aszú znaczy "suszone". Taki stan owoców powstaje na kiściach w wyniku późnego zebrania owoców (nawet w grudniu) i szlachetnego spleśnienia (botrytyzacji). Wytwarzanie wina aszú jest wyjątkowo pracochłonne. Podczas zbioru winogron wybierane są z gron tylko owoce przejrzałe, a następnie delikatnie rozluźniane do konsystencji pasty zwanej "ciasto aszú". Do ciasta dolewane jest dobrej jakości wino podstawowe (édes) i pozostawione na 24-48 godzin. Wino fermentowane jest w kadziach, a następnie powolnie dojrzewa w beczkach w zimnych piwnicach. Okres dojrzewania wynosi minimum cztery lata, ale w zależności od rocznika i ilości kadzi może być dłuższy. Wina aszú charakteryzują się bogactwem smaków i doskonałą harmonią kwasów i cukrów. Nuty smakowo-zapachowe w winach aszú przypominają czekoladę, karmel, kawę, miód, galaretkę z pigwy, orzechy włoskie, orzechy laskowe. Mieszają się one ze smakiem świeżych owoców. Te smaki w różnych kombinacjach i proporcjach ujawniają się na poszczególnych etapach dojrzewania. Stężenie aszú (jego słodkość) tradycyjnie definiuje liczba kadzi (puttonyos - ok. 23 kg) ciasta na beczkę z Gönc (ok. 136 litrów) wina podstawowego. Zależnie od ilości dodanego ciasta otrzymujemy wino podstawowe aszú o trzech, czterech, pięciu lub rzadziej sześciu puttonach.

PS. A swoją drogą, ciekawe, dlaczego nie zbierają całego plonu jak leci i nie robią z tego słodkiego wina?
Tylko robią jedno "zdrowe" wino i dodają do tego po trochę zbotrytyzowane owoce?

PostNapisane: niedziela, 20 listopada 2022, 10:37 
czeladnik
czeladnik

Odnośnie kwasowości z tego co szukałem w sieci to zwyczajowo koło 6-:-7 g/l. Choć w chłodniejszych latach trafiają się i 10g/l

https://collegiumvini.pl/tokaj-renaissa ... s-pairing/

https://worldoffinewine.com/tasting-not ... den-thread

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: niedziela, 20 listopada 2022, 11:53 
Kiper
Kiper

Zbyszek bo taki mają patent..;)
Być może nie znają pirosiarczynu :lol:

Działa to na zasadzie nalewki.
Alkohol ładnie "wypija" z jagód to co najlepsze.

Tutaj krótki filmik instruktażowy!

https://youtu.be/xbUm5sxSk2Q

Być może po obejrzeniu tego filmu pryśnie raz i na wieki wizja pięknych, jadących na białym koniu, botrytyzujących bezobjawowo gron. ;)

PostNapisane: niedziela, 20 listopada 2022, 22:39 
nowicjusz
nowicjusz

Pilem niejednokrotnie Tokaj aszu 5 puttons (znajomi z Węgier). Smak dla mnie to ewidentnie suszona, słodziutka morela. Aż ma sie wątpliwości czy to wino jest z winogron czy moreli suszonych. Nie chce Cię zniechęcać ale obawiam się że większość tego aromatu pochodzi właśnie od pleśni szlachetnej. Czyli bez zbotyryzowanych winogron bedzie ciężko o aromat aszu.
Jednakże broń boże nie neguje pomysłu, wręcz przeciwnie, czekałem na taki wątek. Sam mam na krzakach rieslinga lekko porażonego z nadzieją że to sie rozwinie. Ale jak są mrozy to chuba już po ptokach bo niewiem czy botrytis rozwija sie w takiej temperaturze.
W każdym razie fajny wątek i czekam na wyniki degustacji :)

PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2022, 07:11 
Kiper
Kiper

Ale oni często gęsto zbierają po mrozach.

PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2022, 08:18 
Ekspert
Ekspert

narc81 napisał(a):

Być może po obejrzeniu tego filmu pryśnie raz i na wieki wizja pięknych, jadących na białym koniu, botrytyzujących bezobjawowo gron. ;)

Jednak takiego kożuszka jak u Ciebie te jagody nie mają. Może chłodniej niż w Tokaju, to ubierają się w futerko ;)
Ciekawe czy wina typu TBA bada sie na zawartość mykotoksyn?

PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2022, 08:46 
czeladnik
czeladnik

Moje tegoroczne 'osiagi' na Hibernalu ;-)

ObrazekObrazek

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2022, 09:27 
Kiper
Kiper

Misza napisał(a):
narc81 napisał(a):

Jednak takiego kożuszka jak u Ciebie te jagody nie mają. Może chłodniej niż w Tokaju, to ubierają się w futerko ;)
Ciekawe czy wina typu TBA bada sie na zawartość mykotoksyn?

Kożuch to nic innego jak zarodniki Botrytis.Co ciekawe im więcej cukru w jagodach tym nalotu jest mniej.Z teorii wiemy,że Botrytis hamuje swój atak poziomem cukru w jagodach.Oczywiście słońce i wiatr pomagają w tym procesie.

Kilka zrzutòw ze stron Austiackich i Niemieckich winnictuż przed zbiorem, min.Kracher.

Załącznik:
Screenshot_20221121-090238_Gallery_copy_151x336.jpg
Screenshot_20221121-090238_Gallery_copy_151x336.jpg [ 22.85 KiB | Przeglądane 1803 razy ]

Załącznik:
Screenshot_20221121-085659_Gallery_copy_151x336.jpg
Screenshot_20221121-085659_Gallery_copy_151x336.jpg [ 20.87 KiB | Przeglądane 1803 razy ]

Załącznik:
Screenshot_20221121-090210_Gallery_copy_151x336.jpg
Screenshot_20221121-090210_Gallery_copy_151x336.jpg [ 24.93 KiB | Przeglądane 1803 razy ]

Botrytis to w zasadzie białko.A co robi się z białkami w białym winie to już wiemy.

PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2022, 10:09 
czeladnik
czeladnik

Wybaczcie pytania nowicjusza, ale jak odróżniacie szarą pleśń? Po czym poznać czy ten kocurek na winogronach jest tym bezpiecznym, a może raczej szlachetnym? Czy te grona różnią się smakiem? Kiedy mogę stwierdzić,że grono z takim nalotem nadaje się na wino, a kiedy,że to zwykła pleśń? Jak rozumiem, szarej pleśni na winogronach obawiamy się ze względu na mykotoksyny, czy w tzw. szlachetnej szarej pleśni też one występują? Czy wina ze zbotrytyzowanych winogron mogą zawierać mykotoksyny? Czy takie grona się jakoś oczyszcza czy wrzuca do kadzi z tym kocurkiem? Wiem,że ten temat trochę polaryzuje naszą społeczność, ale proszę nie odbierać mojego posta jako atak, chciałbym się czegoś w tym temacie dowiedzieć.Najlepiej z dwóch stron barykady.

PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2022, 12:35 
Kiper
Kiper

W zasadzie nie ma takiego patogenu jak "szlachetna pleśń", on nie istnieje.Szlachetność to potoczna nazwa Szarej pleśni,która zapewne powstała po zidentyfikowaniu szlachetności trunku,który z niej powstaje.

Jest tylko Botrytis,to jest właściwa nazwa patogenu.
Jak powstaje Szara pleśń znajdziesz w książce dr.Mazurka "Ochrona winorośli" jak z nią walczyć również.

Natomiast zwiększenie poziomu cukru następuję po zmniejszeniu ilości wody w jagodach,którą Szara się żywi.
Jeśli ma to miejsce przy odpowiedniej dojrzałości owoców i odpowiedniej pogodzie to takie grona zaczynają "botytyzować","rodzynkować" itd itp...i wszystko pięknie jeśli przy epidemii Szarej pleśni nie wystąpi jakiś dodatkowy bakteryjny bodziec,np.Bakterii octowych lub innych zgnilizn.
Łatwo identyfikować śmierdzące owoce od nieśmierdzących,itd...

Kożuch występuje praktycznie zawsze.Jest go mniej lub więcej,to też kwestia pogody.Gdy jest dużo wilgoci to kożucha jest więcej bo patogenu się nią żywi,przez co powstają kolejne zarodniki,bez z nich w sumie nie było by infekcji.
Upał i wiatr natomiast i tym samym później zagęszczony cukier w jagodzie spowalnia zarodnikowanie.Czego efektem jest mniejszy nalot.

Fitopatologiem nie jestem i w kwestii mykotoksyn mogę tylko dodać to co mi jest wiadome,że są usuwane z wina min.bentonitem czy enzymem który rozbija Botrytis.

Nie fermentuje się gron z pleśnią a postępuje się tak jak na filmie czyli w zasadzie jak przy białym.winie.Inna drogą jest też wyciskanie całych gron.Różne winnicę mają swoje podejście.

PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2022, 13:54 
Ekspert
Ekspert

Włodek, a jak z terminem infekcji?

Bo są infekcje Botrytis we wczesnej fazie, zaraz po veraisson, jak jagody są jeszcze kwaśne. One też się czasem fajnie zasuszają, ale na koniec czuć że są niedojrzałe i kwaśne, mimo dużego cukru.

A te późne, na dojrzałych owocach, to inna sprawa…

I czy tego typu owoce nadają się na wytrawne wino? Np. przy względnie niewielkim udziale jagód z Botrytis w całym plonie? Czy raczej większość plonu musi być zainfekowana, aby cukier był duży, na słodkie wino?

Tutaj jest sporo o tych toksynach w żywności:
https://prezi.com/txkh_a1peqgj/mikotoksyny/

PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2022, 14:26 
Kiper
Kiper

Zbyszek Botrytis determinuje poziom cukru.W tym tekscie:
https://naszewinnice.pl/polskie-wino/pr ... -slodkich/
jest zawarte kilka istotnych informacji o tego bym się trzymał.
Te grona o których piszesz myślę,że może je dyskwalifikować poziom kwasowości.
Zresztą pewnie też aromaty trawiaste i niedojrzałe o których wspominasz.
Ile może być Brix w takich jagodach? 13-17? I TA ok 15?

Nawet jak zbotrytyzują to parametry będą raczej kiepskie.
Tak myślę.

Robi się wytrawne wina również z Botrytis (zainfekowanych częściowo) ale też po odpowiedniej dojrzałości.Z reguły mają wyższy niż przeciętnie poziom % i dodatkowe aromaty.

PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2022, 19:55 
mistrz
mistrz

Zmierzyłem tego mojego "Aszu". Piszę w apostrofach bo piłem kilka Aszu w Tokaju i moim zdaniem ten produkt z Biedronki nie koło prawdziwego Aszu nawet nie leżał. Jak wszystko ok z wskaźnikiem to TA ok 8g/l a pH 3,38. Wg etykiety 28Bx przy zbiorze i cukier resztkowy 74g/l. 12%.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1