Teraz jest piątek, 12 września 2025, 07:22

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 20 listopada 2011, 18:27 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 23 października 2011, 16:29
Posty: 175
Lokalizacja: Mysłowice, śląskie
Witam koleżanki i kolegów z forum. Dośc często mam okazję posmakowac domowych mocniejszych alkoholi z różnych owoców. Najbardziej do gustu przypadła mi jednak grappa, czyli destylat z wina gronowego. Pierwszy raz piłem taki bimber kilka lat temu, zrobił go mój kolega był bardzo dobry. Jednak nie zna on ani odmiany winorośli z której go robił, a wino też nie pamięta w jaki sposób robił. Kiedyś inni koledzy byli na delegacji w Serbii i przywieźli kilka butelek, były bardzo dobre lepsze niż jakakolwiek wodka, tam nazywają to podobno lodowacka czy jakoś tak podobnie, jest to sprzedawane na targowiskach i co ciekawe każdy może tym handlowac i na miejscu można spróbowac która lepsza. Kiedyś nawet sam zrobiłem taki destylat z wina z aurory zarażonego bakterią kożuchującą. Destylat był dośc dobry, jednak gorszy od tych które wcześniej piłem miał taki perfumowaty smak, a tamte takie bardziej delikatne. Są może inne fora na których dyskutują doświadczeni bimbrownicy ale ja chciałem porozmawiac na ten temat tu, ponieważ nie mają oni zielonego pojęcia na temat odmian winorośli i wytwarzania wina. Interesują mnie wszelkie informacje na ten temat: z jakich odmian to robic? dawac cukier i wodę? jaki sprzęt? itd. Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 listopada 2011, 19:45 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 21 lutego 2011, 20:55
Posty: 319
Lokalizacja: Łapanów 40 km na pd.wsch od Krakowa
no tak, dla mnie to wyższa szkoła, po za spożywaniem i degustacją destylatów, jeszcze nie próbowałem, w zasadzie wiem że można destylować różne fermenty, a to na naszej szerokości geograficznej już wykonalne, piłem podobny u kolegi, jakieś wino mu nie pasowało, więc je odparował i wyszło coś mocnego, pysznego po schłodzeniu, co nie powaliło całkowicie mojego układu nerwowego


niva


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 listopada 2011, 20:17 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 23 października 2011, 16:29
Posty: 175
Lokalizacja: Mysłowice, śląskie
Dla mnie to też zawsze była wyższa szkoła, ale jak zasmakowałem tego trunku to się zainteresowałem domową produkcją. Nic trudnego.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2012, 10:32 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2011, 12:31
Posty: 75
Lokalizacja: Suwałki
Mam małe pytanko! Czy z zaoctowanego wina da się coś wyciągnąć, czy jest jakaś mała szansa?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2012, 14:48 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 września 2011, 11:07
Posty: 49
Lokalizacja: Jasło Podkarpacie
Piłem brandy z bety lub labruskopodobnej i powiem że z colą i lodem smakuje wybornie . Nawet znajomy kelner który nie jeden trunek smakował bardzo chwalił . Warunek cola i lód czysta raczej piekąca ,gryzie . Świeża nie leżakowana była kto wie jakby to poleżało ze dwa latka z wiórkami debowymi :roll:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2012, 17:45 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2011, 12:31
Posty: 75
Lokalizacja: Suwałki
oki wiem wszystko i sprzęt odpowiedni :D :twisted: jest!
Szwagier się ucieszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2012, 18:17 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 września 2011, 11:07
Posty: 49
Lokalizacja: Jasło Podkarpacie
Esox napisał(a):
ale przy odpowiedniej wiedzy i sprzęcie można zrobić coś do czego coli grzech dolewać

Pewnie nigdy nie próbowałeś to połączenie jest perfekcyjne :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2012, 18:37 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 czerwca 2009, 01:00
Posty: 793
Lokalizacja: Tychy
@up:
Obrazek

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
__________________
Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 18 października 2014, 19:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2357
Lokalizacja: Dębica
Panowie grappa z niedosładzanych wytłoków + winogrona które nie nadawały się na wino - coś pięknego. Muszę z uznaniem przyznać że mój spec od uszlachetniania spisał się na medal - 50%, ale jaki smak, jaki aromat!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 października 2014, 10:59 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 13 czerwca 2012, 20:28
Posty: 228
Lokalizacja: Szczecin/Goleniów
U mnie brandy z Cascade + Riton smakuje b.dobrze już po 1 gotowaniu, a jest tego mało na 2 gotowanie. Dlatego wytłoki z 20 kg Regenta zalałem 10 L syropu (2 kg cukru + 8,5L wody) i za parę tygodni się zobaczy czy warto :wink:

_________________
Szkółka winorośli Jutrzenka nr 32/04/4182
https://szkolkajutrzenka.wordpress.com/
https://www.facebook.com/Szkółka-Jutrzenka-340179123371843/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 października 2014, 13:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2357
Lokalizacja: Dębica
bez cukru panowie, BEZ CUKRU - to ma być grappa/winiak a nie samogon


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 października 2014, 18:07 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 13 czerwca 2012, 20:28
Posty: 228
Lokalizacja: Szczecin/Goleniów
Cascade + Riton było bez cukru, ale Regenta chcę spróbować doalkoholizować i zobaczyć jak to wyjdzie. Z samych wytłoków to ja bym wydobył z 200 ml, szkoda aparatury odpalać, jak będzie słabo aromatyczne to pójdzie na nalewki :D

_________________
Szkółka winorośli Jutrzenka nr 32/04/4182
https://szkolkajutrzenka.wordpress.com/
https://www.facebook.com/Szkółka-Jutrzenka-340179123371843/


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: szyszek i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO