Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 12:39

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: ''Governo all''
PostNapisane: poniedziałek, 20 lutego 2017, 22:55 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 442
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Mam zapytanie czy ktos probowal tej metody?
http://czaswina.pl/artykul/governo-allu ... governo-wl
nie bardzo wiem jak do tego zabrac sie technicznie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 lutego 2017, 23:06 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Chcę czegoś takiego spróbować w tym roku. Rozumiem to tak:
1. Robimy wino bazowe, które wychodzi nam np. 11%. Bo tyle było cukru. Nie siarkujemy
2. Część jagód tej samej odmiany lub innej podsuszamy na rodzynki. Pytanie jak to zrobić?
3. Dodajemy to do wina bazowego i fermentujemy dalej.

W ten sposób podnosimy naturalnie bez dodatku buraka zawartość alkoholu i ekstraktu.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2017, 00:22 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 26 listopada 2016, 23:31
Posty: 750
Lokalizacja: Krościenko Wyżne
Od razu tu dodam z doświadczenia, że takie winogrona na rodzynki schną i schną i wyschnąć nie mogą.

_________________
Przydomowa mikroWinnica Siekierników, 80 krzewów. Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2017, 00:28 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 31 lipca 2015, 13:09
Posty: 373
Lokalizacja: lubelskie/Zamość
Porzeczki do "suchego" suszą chyba ok 72 godzin...pewnie zależy to od technologi, wielkości wsadu itp.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2017, 06:33 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 31 października 2012, 10:43
Posty: 78
Lokalizacja: Winnica STEINBERG Szczecinowo Warmia-Mazury
Zodiak napisał(a):
Chcę czegoś takiego spróbować w tym roku. Rozumiem to tak:
1. Robimy wino bazowe, które wychodzi nam np. 11%. Bo tyle było cukru. Nie siarkujemy
2. Część jagód tej samej odmiany lub innej podsuszamy na rodzynki. Pytanie jak to zrobić?
3. Dodajemy to do wina bazowego i fermentujemy dalej.

W ten sposób podnosimy naturalnie bez dodatku buraka zawartość alkoholu i ekstraktu.

Trzeba pamiętać o przynajmniej lekkim rozdrobnieniu "rodzynek" bo inaczej napiją się wina
i żeby go odzyskać trzeba "opite" rodzynki przetłoczyć.
Mniej więcej tak powstają Tokaje.
Pozdrowienia z Mazur!
Leszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2017, 09:18 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2856
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Na przykładzie suszenia pomidorów, uważam, że najlepiej suszy słońce.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2017, 10:14 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 31 lipca 2015, 13:09
Posty: 373
Lokalizacja: lubelskie/Zamość
jokaer napisał(a):
Na przykładzie suszenia pomidorów, uważam, że najlepiej suszy słońce.


No baa pewnie że tak...problem taki,że w październiku i listopadzie słońce juz się rozleniwia i nie będzie skore do takiej pracy :wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2017, 11:40 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
We Włoszech jak robią wino Amarone to jagody suszą na matach do 15 grudnia.

Uważam, że jest to potencjalna metoda podniesienia w naturalny sposób % alkoholu i ekstraktu w winach czerwonych produkowanych w Polsce. Jesteśmy na początku drogi winiarskiej i musimy eksperymentować i korzystać z doświadczeń innych krajów.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2017, 12:15 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 442
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
widze duzo pozytywow zacheca do fermentacji jablkowo-mleczanowej sprawia ze wina sa bardziej miekkie , a takze redukuje gorzki smak cytuje''In the Marche region the technique is most often used on wines made from the Verdicchio grape to counteract the grape's natural bitterness and to add some sweetness and frizzante qualities.''

Tylko nie widze tego jak mam to rozdrobnic, mysle ze moze lepiej jednak zostawic cale i niech to fermentuje ale dluzej tj,kilka miesiecy.Owoce napecznieja .Mysle ,ze chyba jest jakas wymiana miedzy winogronami a nastawem.

http://gavinhubble-wineblogs.blogspot.c ... ethod.html

Inne zagadnienie to ile nalezy ich dodac zeby uzyskac najlepszy efekt wedlug 'Governo' suszy sie ok 30 % winogron


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2017, 12:23 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Na logikę to zależy jak mocno je podsuszamy. Trzeba eksperymentować.
Chcę dodać do wina bazowego rodzynki i po fermentacji zlać to co nad rodzynkami. Rodzynki przefermentowane wytoczyć i całość połączyć.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2017, 12:30 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2856
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Basti napisał(a):
jokaer napisał(a):
Na przykładzie suszenia pomidorów, uważam, że najlepiej suszy słońce.


No baa pewnie że tak...problem taki,że w październiku i listopadzie słońce juz się rozleniwia i nie będzie skore do takiej pracy :wink:

No fakt, bardziej jakoś się sugerowałam terminem wrześniowym.
Natomiast nieocieplony strych nawet od jesiennego słońca nagrzewa się niesamowicie, wiem, bo suszę zioła.
Aż nabrałam ochoty na tą recepturę, a syn już dawno o tym wspominał, żebyśmy spróbowali tak zrobić.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2017, 12:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Zodiak napisał(a):
....

Uważam, że jest to potencjalna metoda podniesienia w naturalny sposób % alkoholu i ekstraktu w winach czerwonych produkowanych w Polsce. Jesteśmy na początku drogi winiarskiej i musimy eksperymentować i korzystać z doświadczeń innych krajów.

U sąsiadów w Cejkovicach http://static4.depositphotos.com/100904 ... kovice.jpg
Można wspomóc termowentylatorkiem :wink:
Wystarczy trochę podsuszyć, niekoniecznie do postaci rodzynek :?: :!:
Albo tak:
http://static9.depositphotos.com/100904 ... kovice.jpg

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2017, 14:29 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 1 kwietnia 2015, 11:18
Posty: 231
Lokalizacja: Lublin
To drugie to na tzw. wino słomkowe :) Chyba wszystko zależy jakie ma się warunki, ale cel we wszystkich metodach jest podobny. Jak winnicę ma się w miejscu gdzie w miarę pewne są dość srogie mrozy to można jeszcze zostawić na lodowe.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 lutego 2017, 11:30 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 442
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Jaki typ winogron nadaje sie na suszenie?
Czy bardziej te kwaskowe czy deserowe? Czy mozna liczyc ze jesli to zostawie na slonecznym parapecie winogrona doja do siebie- bardziej dojrzeja?
Jest tez niebezpieczenstwo gnicia.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 lutego 2017, 13:10 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 4 listopada 2010, 12:18
Posty: 119
Lokalizacja: łódzkie
Winogrona należą do owoców niedojrzewających po zerwaniu.Położenie ich na parapecie okiennym spowoduje ,że podwiędną natomiast bardziej dojrzałe nie będą.Piotr.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO