Teraz jest środa, 7 maja 2025, 18:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 21 listopada 2015, 06:39 
Ekspert
Ekspert

Może ktoś sprawdzał czy pektoenzym poza poprawą wydajności też ma jakiś wpływ na tę przypadłość?

PostNapisane: sobota, 21 listopada 2015, 14:17 
mistrz
mistrz

zbyszekB napisał(a):
AMELIE,
moją myślą przewodnią jest - jak zrobić dobre białe wino (bez goryczki) a nie w jaki sposób usuwać goryczkę z wina :mrgreen:
Jeżeli już jest ta goryczka to oczywiście trzeba temu jakoś też zaradzić, ale to ostateczność.
Czy ta goryczka to jest domena tylko polskich winiarzy ?

Niedawno kolega przyjechał Węgier i obdarował mnie butelką białego wina, nie pamiętam nazwy, ale był to biały odnośnik Egribikawera. Wino miało bardzo niską kwasowość i znaczną goryczkę. Robiłem dwa dni podejście, aż w końcu posłużyło za marynatę do królika.
Myślę że to nie problem tylko u nas, niektóre odmiany tak mają. Tylko duzi winiarze z zagranicy wiedzą jak temu zaradzić.
Nawet w literaturze zagranicznej są wzmianki np : wino z odmian muskatowych ( Silvaner, Muscat Cameli, Emeralt Risling itp.) często nabierają gorzkiego posmaku, czemu może zapobiec ograniczenie maceracji do minimum i tłoczenie całych gron.

Jarku w zeszłym roku sendymetacja u mnie była jeszcze dłużej. Także to nie to.
Myślę że rację ma Kilis
Wniosek:
- nie przerywać liści
- natychmiastowe tłoczenie po młynku
- w przypadku mocno spieczonych gron, tłoczenie ich w całości

PostNapisane: sobota, 21 listopada 2015, 16:46 
Ekspert
Ekspert

AMELIE napisał(a):
dziadek2 napisał(a):
Może gleba, czy nawożenie też jakoś wpływa na pojawiającą się goryczkę, no i czy wszystkie polifenole mają goryczkowy smak :)

Odpada, bo gleby nie zmieniłem, a w zeszłym roku goryczki ani śladu.
Myślę że to polifenole.
Mój Solaris po niewielkim dodatku Jutrzenki jest już krystalicznie czysty.
Właśnie jestem po małej degustacji, barwa słomkowa do żółtawej i przyznam że goryczka niemal ustąpiła, pozostało tylko takie lekko goryczkowe zakończenie, a i to myślę że się zmieni po dokwaszeniu. W tej chwili to taka kwasowość że nie wiadomo czy to wino.
Ale i tak zrobię mały test na jednym balonie z PVPP, i jak porównam to zdam relację.

Czy drożdże te same w roku z goryczką i bez?
P.s. Jutrzenka ma prawie tyle polifenoli co odmiany czerwone...

PostNapisane: sobota, 21 listopada 2015, 18:31 
Ekspert
Ekspert

heavy napisał(a):
1.poranne godziny zbioru

U nas to nie ma znaczenia, a wręcz przeciwnie trzeba poczekać aż rosa czy mgła zniknie. Mokrych przecież nie ma co zbierać.
Lepiej mieć chłodne owoce ale nie obawiam się upałów we wrześniu czy październiku. To nie Hiszpania żeby 30C było od rana a później tylko gorzej.

Najmniej goryczki miałem jak robiłem zgrubną godzinną sedymentację a w miarę czysty sok puszczałem przez worek filtracyjny.
Oczywiście w osłonie CO2
http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=56

PostNapisane: sobota, 21 listopada 2015, 18:32 
Ekspert
Ekspert

suszi napisał(a):
AMELIE napisał(a):
dziadek2 napisał(a):
Może gleba, czy nawożenie też jakoś wpływa na pojawiającą się goryczkę, no i czy wszystkie polifenole mają goryczkowy smak :)

Myślę że to polifenole.
Właśnie jestem po małej degustacji, barwa słomkowa do żółtawej i przyznam że goryczka niemal ustąpiła, pozostało tylko takie lekko goryczkowe zakończenie, a i to myślę że się zmieni po dokwaszeniu. W tej chwili to taka kwasowość że nie wiadomo czy to wino.
Ale i tak zrobię mały test na jednym balonie z PVPP, i jak porównam to zdam relację.

Jutrzenka ma bardzo dużo polifenoli a odmiany czerwone jeszcze dużo więcej - a goryczki nie mają !!!?
Zasadne jest więc pytanie Romana : ..."czy wszystkie polifenole mają goryczkowy smak"
I to jest pytanie do tych co twierdzą,że goryczka pochodzi od polifenoli zawartych w skórkach jagód wystawionych na słońce.
I drugie pytanie
Czy to dotyczy tylko solarisa i johannitera, czy jeszcze innych odmian, a może wszystkich białych odmian bez wyjątku ?

PostNapisane: sobota, 21 listopada 2015, 20:12 
Ekspert
Ekspert

Zbyszku, pisałem trochę wcześniej, że "udało mi się uzyskać" goryczkę w winie Muskata Odeskiego, ale na 99% z własnej winy - młode krzewy (pierwsze owocowanie) bardzo przewiewne, grona pięknie bursztynowe od słonka no i zebrałem a pestki niedojrzałe.
Teraz grona od słonecznej strony prawie całkiem zacienione, nie przejmuję się za bardzo zielonym cięciem i na razie spokój z goryczką - zobaczę jak będzie z Solarisem.
A goryczka - zależy, z której strony www na nią patrzeć :wink: http://www.poradnia.pl/polifenole-znacz ... wanie.html

PostNapisane: sobota, 21 listopada 2015, 20:38 
mistrz
mistrz

suszi napisał(a):
AMELIE napisał(a):
dziadek2 napisał(a):

Myślę że to polifenole.

Tak te same.
2013- pierwszy zbiór, obróbka ręczna tłuczkiem do ziemniaków, przez co kilku godzinna maceracja, drożdże Entaris Aroma White, wino tak gorzkie że nie do wypicia stoi do dziś.
2014- młynkoodszypułkowarka i od razu tłoczenie ( prasa koszowa), drożdże UCLM S325, goryczki nie ma.
2015- młynkoodszypułkowarka potem transport miazgi do Jarka ((Erikos) bo chciałem mieć lepszy uzysk) i tłoczenia hydroprasą, drożdże UCLM S325. Przez ten transport maceracja ok 1-2h. I goryczka znów jest, choć po sklarowaniu już akceptowalna taka na finiszu.
Piłem też mocno gorzkiego Solarisa w winnicy u Jana, właściciel mówił że macerował go przez noc i tłoczył rano.
Proszę sobie wyciągnąć wnioski.

PostNapisane: sobota, 21 listopada 2015, 20:48 
Kiper
Kiper

Ja za uwarzyłem u mnie na gronach johannitera że obrywanie liści odsłaniając grona końcem sierpnia nie wpływało w żaden sposób na rumienienie się tych gron, grona były zielone aż do zbiorów bez goryczki natomiast mam 2 krzewy johannitera słabiej rosnących o dużo mniejszych liściach o około 50 % dodatkowo te dolne liście wczas się przebarwiały na żółto i to właśnie na tych krzakach były grona całe żółto brązowawe z tą goryczką prawdopodobnie że od samego początku rozwoju były mocno naświetlone (obserwacje 2 letnie )
śmiem twierdzić że grona wystawione od wczesnego rozwoju na ostre promienie słońca mają tendencję do takiej opalenizny i goryczki (dotyczy się joh..) natomiast odsłanianie gron końcem sierpnia nie wpływało u mnie na rumienienie się gron.

Pozdrawiam.
Marcin.

PostNapisane: sobota, 21 listopada 2015, 23:04 
Ekspert
Ekspert

kilis napisał(a):
...Najmniej goryczki miałem jak robiłem zgrubną godzinną sedymentację...
Może moja teoria nie jest wcale bez sensu?

PostNapisane: niedziela, 22 listopada 2015, 00:30 
Ekspert
Ekspert

Większość "dżemu" skórkowego szybko opada. W większych winiarniach puszcza się ten grubszy osad jeszcze na filtry, bo inaczej wydajność będzie tak jak u nas ok 50%. A to słabo jak się robi komercyjnie.

PostNapisane: niedziela, 22 listopada 2015, 12:42 
Ekspert
Ekspert

http://www.winologia.pl/teksty_klarowanie.htm

Drugim, obok pozbycia się białek najczęstszym celem klarowania wina jest usuniecie niepotrzebnych tanin i antocyjanów. Nadmiar polifenoli jest problemem zarówno w winach czerwonych (nieprzyjemna cierpkość, wytrącanie się osadów w butelce), jak i białych, szczególnie tych pochodzących z cieplejszego klimatu (goryczka, brązowienie). W takich przypadkach stosuje się środki organiczne (białkowe) o ładunku dodatnim.

?tekst: Wojciech Bosak

PostNapisane: niedziela, 22 listopada 2015, 22:12 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
2013- pierwszy zbiór, obróbka ręczna tłuczkiem do ziemniaków, przez co kilku godzinna maceracja, drożdże Entaris Aroma White, wino tak gorzkie że nie do wypicia stoi do dziś.
2014- młynkoodszypułkowarka i od razu tłoczenie ( prasa koszowa), drożdże UCLM S325, goryczki nie ma.

Piłem też mocno gorzkiego Solarisa w winnicy u Jana, właściciel mówił że macerował go przez noc i tłoczył rano.
Proszę sobie wyciągnąć wnioski.

Czyli wszystko jasne!!!!

PostNapisane: czwartek, 26 listopada 2015, 17:09 
mistrz
mistrz

Ja uważam że nasłonecznienie gron nie ma nic do rzeczy, mój muscaris ( a kto ma to wie że nie da się w nim nasłoneczniać gron ) wyleciał z winnicy bo wino niepijalne, moim zdaniem kluczowe jest delikatne tłoczenie bez jakiejkolwiek maceracji, nie wiem jak działa, ale macherzy dodają bentonit i węgiel aktywny do miazgi przed tłoczeniem.

PostNapisane: sobota, 5 grudnia 2015, 22:00 
Ekspert
Ekspert

Jak się nazywa to co powstaje podczas wymrażania?
Mój solaris stoi już od dłuższego czasu w zimnej komórce,a dno damki wygląda jak bym cukru nasypał.
Dodam jeszcze że złagodniał jak i goryczka nie porównywalna do tej po pierwszym zlaniu jakaś jest ,ale już akceptowalna.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: sobota, 5 grudnia 2015, 22:06 
Ekspert
Ekspert

To się nazywa kamień winny.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1